Икономическа сила във възход

Индия, която наскоро стана страната с най-многобройно население след като взе челното място от Китай, е една от най-бързо развиващите се големи икономики. С младо и увеличаващо се население, бързо разрастваща се средна класа и квалифицирана работна ръка, Индия е готова за период на устойчив икономически растеж. В тази статия целим да предоставим общ преглед на индийската икономика, нейните силни страни, предимства и рискове, както и начин да придобиете експозиция в индийския пазар. Ще започнем със силните страни на Индия.

Прочети още

Четирите конника на рецесията

Анализатори от Deutsche Bank проучиха икономически данни от векове, разкривайки потенциални индикатори за предстоящи рецесии и модели, които обхващат 323 години глобални икономически тенденции. Това изследване на икономическите цикли включва рецесии, експанзии и пазарни спадове, датиращи от 1700 г., щателно анализирайки причините и предупредителните знаци зад историческите рецесии.

Прочети още

Предстои ли намеса от страна на BOJ?

Продължаващото обезценяване на йената се превърна във фокус на трейдъри и икономисти. Йената се търгува в най-тесния си месечен диапазон от повече от година и половина, като потенциалната интервенция на Японската централна банка (BOJ) надвисва над пазара, действайки като възпиращ фактор за спекулантите срещу йената.

Прочети още

Меме акциите: Да купувам или да продавам

Меме акциите (meme stocks), любопитните феномени, които започнаха да завладяват финансовия свят през 2021 г., продължават да бъдат обект на очарование и интерес и през 2023 г. Тези акции, често водени от интернет общности и шум в социалните медии, донесоха нови нива на нестабилност и непредсказуемост на стоковата борса. В тази статия ще разгледаме най-новите развития около меме акциите и ще проучим какво ги прави толкова уникални във финансовия пейзаж на 2023 г.

Прочети още

Най-важните изводи от речта на Джером Пауъл в Джаксън Хоул

Миналата седмица, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изнесе дългочакваната си реч на годишната конференция за икономическа политика в Джаксън Хоул. Изявлението, което привлече вниманието с ястребовия си тон, очерта ангажимента на Федералния резерв за борба с инфлацията и изложи предизвикателствата пред текущия икономически пейзаж.

Прочети още

„Перфектната буря“: Високи лихвени проценти, сътресения в Китай и спадове на пазарите

Докато преминаваме през втората половина на 2023 г., световните фондови пазари изглеждат попаднали в бурна ситуация. С непоколебимата позиция на Федералния резерв на САЩ по отношение на високите лихвени проценти и колебливите икономически показатели на Китай, инвеститорите плават през неспокойни води. 
Прочети още