Ad Astra: Колко далеч ще полети космическата индустрия?

Изстреляна ракета, снимана отдолу

Източник: Dreamstime | Автор: Archangel80889

Време за четене: 5 минути

Шестдесет и четири години след като Съветският съюз изстреля в космоса първия създаден от човека обект – изкуствения спътник Спутник-1, човечеството изпрати първите космически туристи и все по-сериозно обмисля колонизацията на Марс. И докато до неотдавна космическите изследвания бяха ексклузивна територия на държавни и международни агенции, в последните десетилетия все повече частни компании навлизат в бизнеса с космически полети. 

Прочети още

Карти, играчки и вино – странните неща, в които инвестират хората

Луксозна винена изба

Източник: Dreamstime | Фотограф: Slavun

Време за четене: 7 минути

Когато говорим за инвестиции, обикновено имаме предвид финансови инструменти, акции, валути, ценни метали, криптовалути, облигации, недвижими имоти, земя, пенсионни и инвестиционни фондове и т.н. Но има и други активи, които след време могат да се окажат добра инвестиция. Те попадат в категорията “алтернативни инвестиции” и обхващат най-различни активи и предмети. 

Прочети още

Кога да наемете финансов консултант (и защо)

Бизнесмен с лаптоп в скутаИзточник: Pexels | Фотограф: Bruce Mars

Време за прочитане: 4 минути

Светът на финансите е изключително комплексен и човек лесно може да загуби посоката си в него без напътствията на опитен гид. Независимо дали искате да изградите пенсионен план, имате нужда от съдействие при избирането на подходяща здравна застраховка, или пък искате да се възползвате от все още неразработен нишов пазар, намирането на квалифициран финансов консултант само ще ви бъде от полза.

Прочети още

Виртуалното евро: всичко, което трябва да знаете

Графично изображение на дигитализацията на банкнота от 100 евро

Източник: Pixabay | Фотограф: geralt

Време за четене: 6 минути

В епохата на бързо разпространяващи се вируси и мигновени безконтактни плащания не е никак чудно, че страни от цял свят обмислят създаването на виртуални еквиваленти на своите валути. Следвайки стъпките на Китайската централна банка и шведската Riksbank, в началото на октомври Европейската централна банка бе поредната институция, предложила дигитализирането на своята валута – еврото.

Прочети още

10-те правила на успешния трейдър

Бизнесмен, показващ одобрение с палец нагоре

Източник: Pixabay

Всички сме чували легенди за големи печалби от търговия с финансови инструменти. Всички сме виждали и реклами по телевизията, промотиращи платформи за търговия и обещаващи богатства, златни тоалетни и луксозни салфетки.

Но в действителност печалбите от трейдинг не са гарантирани, а тези, които успяват да спечелят, полагат сериозни усилия, постоянство и прилагат задълбочени и актуални познания.

И докато не е задължително да сте завършили финанси, за да печелите от непрофесионална търговия на финансовите пазари, то има някои основни правила, които всички успешни трейдъри следва да прилагат.

Прочети още

Още 5 „дебели пръста“, които (почти) сложиха прът в колелото на пазарите

Седнал на пода натъжен мъж

Източник: Pixabay.com | Фотограф: Holgers Fotografie

Както вече разгледахме в предишната ни статия по темата, понякога внезапните пазарни сривове са предизвикани от необмислени действия, било то поради алчност или небрежност.

В настоящата статия ще разгледаме още 5 такива случая, породени от припряните действия на трейдърите, както и от сериозни неизправности в автоматизираните софтуери за търговия. Но преди да направим това…

Прочети още