Alibaba – големи надежди и регулаторни пречки

Alibaba Group Holding Ltd. привлече значително внимание след решението на компанията да се откаже от плановете си за отделяне и IPO на своето подразделение за облачни услуги. Това съвпадна и с публикуването на тримесечните отчети миналия четвъртък, предизвайки спад от 10% в цената на акциите на Alibaba. Реакцията на анализаторите от Wall Street е разнопосочна, като някои са скептични относно стратегическата посока на компанията, докато други остават оптимистични.

JPMorgan

Анализаторите на JPMorgan изтъкнаха опасения, свързани с облачния бизнес на Alibaba, който не отговаря на очакванията за растеж и лек спад в основния бизнес, което може да разтревожи инвеститорите. Въпреки че признаха положителния аспект на новообявения дивидент, експертите на JPMorgan предположиха, че той може да не е достатъчен за смекчаване на разочарованието от прекратения план за спиноф на облачните услуги. Банката е поставила целева цена от 150 долара за котираните в САЩ акции на Alibaba, което представлява потенциал за ръст от 93%.

Morgan Stanley

Morgan Stanley незабавно оттегли подкрепата си за Alibaba като най-добрия избор в интернет сектора. Това решение беше продиктувано от множество фактори, главно поради неочакваната отмяна IPO-то на облачните услуги, което беше значителен фактор за положителното отношение на Morgan Stanley. Анализаторите на банката, ръководени от Гари Ю, подчертаха несигурността около възстановяването на потребителските разходи и ръста на приходите от облачните услуги като основни притеснения. Въпреки тези опасения, Morgan Stanley все още поддържа рейтинг за покупка на акциите на Alibaba, но намали целевата си цена от $125 на $110, което е 42% над текущата цена. 

Barclays

Barclays представи по-оптимистична прогноза. Банката предполага, че решението на Alibaba да се откаже от спинофа на облачните услуги може да е добро предвид регулаторната несигурност. Въпреки че признава, че отмяната на IPO разочарова инвеститорите, търсещи краткосрочен катализатор, Barclays подчерта програмата за обратно изкупуване на акции на Alibaba с изкупени акции на стойност 3 милиарда долара през последните четири месеца и въвеждането на 2,5 милиарда долара годишни дивиденти. Barclays запази рейтинга си за Alibaba и целевата цена от $138, основавайки се на потенциалната привлекателност на акциите за дългосрочни инвеститори поради новия фокус върху дивиденти и обратно изкупуване.

Нашето мнение:

Няколко фактора подкрепят оптимистичните перспективи за Alibaba. Първо, компанията може да се похвали със силна история на ръст на приходите, като отчете 23% увеличение на годишна база през последното тримесечие. Освен това, значителното присъствие на Alibaba на пазара за електронна търговия в Китай, където тя държи над 50% пазарен дял, я прави лидер в сектора. Отвъд електронната търговия, инвестициите на Alibaba в облачни изчисления и други дигитални начинания диверсифицират потоците от приходи, намалявайки рисковете и отваряйки пътища за по-нататъшно разширяване.

Съществуват, обаче, и определени рискове, които трябва да се вземат предвид. Регулаторните предизвикателства са постоянни в силно контролираната работна среда на Alibaba, като новите регулации потенциално оказват влияние върху дейността на компанията. Особено неочакваните решения от страна на Китайската комунистическа партия (ККП), подобни на тези, взети по отношение на бившия изпълнителен директор Джак Ма, който вече не ръководи компанията. Конкуренцията е жестока, особено от други големи китайски фирми за електронна търговия като JD.com и Pinduoduo. И накрая, забавящият се темп на китайската икономика може да представлява заплаха за представянето на Alibaba.

 

Въпреки че надеждите остават високи, регулациите и ККП може да окажат влиянието си, дори върху един добър бизнес. 

Ивайло Чаушев,

Главен пазарен анализатор

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

56% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , .

Вашият коментар