Великолепните единадесет акции на Европа: кои са GRANOLAS

Европейският фондов пазар е оживен от възхода на избрана група от акции с голяма стойност, нежно наричана GRANOLAS. Създаден от Goldman Sachs, този псевдоним се отнася за единадесет европейски компании, които засенчиха по-широкото представяне на фондовия пазар през последните години. В тази публикация в блога ще се задълбочим в това кои са GRANOLAS и защо са се превърнали във великолепните акции на Европа.

Кои са GRANOLAS?

GRANOLAS са GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP и Sanofi. Заедно тези компании могат да се похвалят с комбинирана пазарна капитализация, надхвърляща 2,6 трилиона евро, което представлява една четвърт от пазарната капитализация на индекса STOXX 600. Това, което ги отличава, е доминирането им в различни сектори, вариращи от фармацевтични продукти и технологии до потребителски стоки и луксозна мода.

Възходът на GRANOLAS:

В своя анализ Goldman Sachs подчертава променящата се динамика на европейския пазар, който постепенно се отдалечава от традиционните лидери в индустрията като телекомуникациите и петрола. Ако преди две десетилетия най-големите европейски компании бяха предимно лидери в телекомуникациите и добива на петрол, то сега водещите компании се развиват в разнообразен набор от сектори. А GRANOLAS изиграха значителна роля в тази трансформация и постигнаха впечатляващи резултати.

Впечатляващо финансово представяне:

Само през последните дванадесет месеца GRANOLAS са генерирали над 500 милиарда евро приходи, бележейки 8% годишен ръст. Въпреки слабия вътрешен БВП, тези компании са допринесли за общия възход на индекса STOXX 600, осигурявайки среден ръст от 15% през последната година. Фокусът им върху осигуряване на добра стойност за акционерите е очевиден, като GRANOLAS предлагат сравнително висок дивидентен доход в сравнение с колегите им в САЩ.

Сравнение с „Великолепната седморка“:

Докато пазарът в САЩ има своите технологични гиганти, известни като „Великолепната седморка“, GRANOLAS се открояват на европейския пазар. Но те са по-евтини и се търгуват при 20 пъти съотношение цена/печалба (P/E). За сравнение, Великолепната седморка се търгува при съотношение P/E 30 пъти. Освен това GRANOLAS могат да се похвалят със среден дивидентен доход от 2,5% в сравнение с 1,5% на индекса S&P 500 и 0,3% на акциите на Великолепната седморка. Всички тези фактори правят GRANOLAS привлекателна инвестиционна опция.

Преодоляване на трудностите:

Въпреки че GRANOLAS показват устойчивост и са доста обещаващи, инвеститорите трябва да действат внимателно поради определени рискове. С по-малко от 20% от приходите им, идващи от Европа, тези компании са силно изложени на глобалната пазарна динамика. Валутните колебания, особено по-силното евро, биха могли да повлияят на GRANOLAS повече отколкото на други по-малки европейски компании. Освен това експозицията им към САЩ и Китай може да се сблъска с рискове от налагане на нови митнически тарифи и геополитическо напрежение, които също трябва да бъдат взети под внимание.

GRANOLAS представляват най-добрите компании в Европа, които движат напред представянето на фондовия пазар на континента. Със своя впечатляващ ръст на приходите, солидни дивиденти и международен обхват, тези компании успяват да засенчат по-широкия пазар. Въпреки това потенциалните рискове, свързани с тяхната глобална експозиция и концентриран пазарен дял, трябва да бъдат внимателно разгледани. За инвеститорите, търсещи възможности на европейския фондов пазар, GRANOLAS представлява завладяваща възможност, която съчетава стабилност, растеж и стойност за акционерите.

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е само с информационна цел и не е препоръка за покупка или продажба за нито един от финансовите инструменти, анализирани тук.

Делтасток не поема отговорност за грешки, неточности или пропуски в тези материали, нито носи отговорност за вреди, произтичащи от това, че някое лице се доверява на информацията на тази страница.

59% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар