Поглед в бъдещето: Скокът на Apple към ИИ и виртуалната реалност

Apple Inc. (AAPL) е една от най-популярните компании напоследък поради слуховете около предстоящата световна конференция на разработчиците (WWDC), насрочена за 5 юни 2023 г. Има различни предположения, че технологичният гигант е готов да представи дългоочакванoто си решение за виртуална реалност (VR), потенциално отбелязвайки най-значимото пускане на продукт на компанията след iPad през 2010 г. С наближаването на датата има забележим шум на финансовите пазари по отношение на акциите на Apple и потенциалната реакция на пазарите на това съобщение​.

„Reality Pro“ – навлизането на Apple в разширената реалност

Слухове за очилата за виртуална реалност, условно наречени „Reality Pro“, твърдят, че са устройство за виртуална реалност, съчетаващо както VR, така и функции за разширена реалност (AR). Според The ​​Verge очилата за виртуална и смесена реалност на Apple може да струват до $3000 и може да работят на операционна система, известна като xrOS, стилизиран термин за нейната „ОС с разширена реалност“. Тези подробности все още не са потвърдени и ще бъдат известни едва след началото на WWDC.

InvestorPlace съобщава, че има непотвърдена информация, според която устройството може да предложи „съвместно присъствие“ – функция, позволяваща на двама потребители на очилата за виртуална реалност да споделят видеоклипове и други преживявания едновременно. Някои предполагат, че очилата за виртуална реалностте ще включват външни екрани отпред, което позволява на зрителите да виждат очите на носещия очилата за виртуална реалност.

Поглед към стратегията на Apple

Apple загатва за потенциала на VR и AR от години, интегрирайки някои AR функции в своите iPhone и iPad камери. Преминаването към VR означава стратегическия ангажимент на Apple към технологии от следващо поколение и завладяващи изживявания. Тази промяна може да има далечни последици за бъдещия растеж на компанията и, като допълнение, за представянето на акциите на Apple.

Акциите на Apple

Преди събитието WWDC акциите на Apple се покачват, като някои очакват те да надминат най-високата си стойност след конференцията. Към 2 юни 2023 г. акциите на Apple се търгуваха на около $180 на акция, малко под пика от януари 2022 г. от $182,01. Анализаторът на Wedbush Дан Айвс постави възходяща ценова цел от $205 за компанията, отразявайки високите очаквания около предстоящото съобщение за VR.

Инвеститорите, обаче, трябва да останат предпазливи и да вземат предвид всички действащи фактори. Въпреки че обявяването на VR очилата за виртуална реалност може потенциално да увеличи цената на акциите, други фактори като пазарни условия, настроения на инвеститорите и цялостното финансово състояние на Apple не трябва да се пренебрегват.

Акциите на Apple от септември 2019 до юни 2023 г.

Източник: Delta Trading

Визията на Apple за изкуствен интелект

Въпреки че предстоящите очила за виртуална реалност безспорно привличат значително внимание, Apple също се очаква да демонстрира своя напредък в друга ключова технологична област на събитието WWDC: изкуственият интелект (ИИ).

Има предположения, че Apple планира да предложи дигитална коучинг услуга, базирана на ИИ. Тази услуга може потенциално да мотивира потребителите да спортуват повече и да подобрят навиците си за сън и хранене. Въпреки че точното функциониране на тази услуга остава все още неясно, инициативата се появява на фона на надпреварата в технологичната индустрия за интегриране на технологии, задвижвани от ИИ.

В допълнение към това Apple може да демонстрира някои наскоро намекнати нови инструменти за iPhone и iPad. Това включва функция, която може да възпроизведе гласа на потребителя за телефонни обаждания само след четвърт час обучение.

Като се има предвид, че много други големи технологични компании наскоро подробно описаха своите стратегии за ИИ, това събитие може да предостави на Apple перфектната платформа за разкриване на нейния план за ИИ. Като такова, това събитие на WWDC може не само да отбележи навлизането на Apple в пространството на VR, но и да демонстрира нейния ангажимент към иновациите.

Заключение

Очакваното съобщение на Apple за VR на WWDC потенциално може да окаже значително влияние върху акциите на компанията. Това лансиране на продукта представлява нова глава в технологичната еволюция на Apple и показва готовността ѝ да се впусне в света на разширената реалност. Докато финансовите пазари очакват с нетърпение разкриването на VR очилата, потенциалното въздействие върху акциите на Apple остава в сферата на предположенията, докато подробностите за продукта не бъдат официално пуснати. 

Освен това, ако досегашното представяне на пазара на съобщения за ИИ от други технологични компании е някаква индикация, е доста вероятно, че обявяването на каквото и да е било, свързано с  ИИ може допълнително да подхрани възходящата траектория на акциите. Това потенциално може да стимулира инвеститорите и да помогне на Apple да достигне нови рекордни стойности.  

Тази информация е актуална към 5 юни 2023 г. Трябва да се отбележи, че спецификите на „Reality Pro“ може да се различават от слухове и предположения, обсъдени в тази статия.

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

73% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , .

Вашият коментар