10-те правила на успешния трейдър

Бизнесмен, показващ одобрение с палец нагоре

Източник: Pixabay

Всички сме чували легенди за големи печалби от търговия с финансови инструменти. Всички сме виждали и реклами по телевизията, промотиращи платформи за търговия и обещаващи богатства, златни тоалетни и луксозни салфетки.

Но в действителност печалбите от трейдинг не са гарантирани, а тези, които успяват да спечелят, полагат сериозни усилия, постоянство и прилагат задълбочени и актуални познания.

И докато не е задължително да сте завършили финанси, за да печелите от непрофесионална търговия на финансовите пазари, то има някои основни правила, които всички успешни трейдъри следва да прилагат.

Правило 1: Изберете добър инвестиционен посредник

Първото и може би най-важното нещо, което трябва да направите, е да изберете добър посредник. Напишете си домашното и проучете инвестиционните посредници. Проверете къде са регулирани и имайте предвид, че не всички регулатори са еднакви.

Някои, особено тези в офшорни зони като Белиз, Сейшелските острови, Вануату, Сейнт Винсент и Гренадини и т.н. имат не особено стриктни изисквания и гледат малко през пръсти на регулаторната си дейност. Общо взето, най-добре избягвайте подобни брокери.

След като сведете избора си до няколко сериозни компании с добра репутация и солидна регулация, разгледайте внимателно условията, които предлага всяка една от тях, и изберете тази, която най-добре отговаря на нуждите ви.

Правило 2: Изучете основите

Както вече споменахме, дипломата по финанси не е необходима, но познания в сферата на финансовите пазари и инвестициите безспорно са нужни. Ако не знаете откъде да започнете, можете да посетите секция „Обучение“ на сайта на „Делтасток“ АД, където ще намерите образователни видео материали, полезен речник и увлекателни статии. Разбира се, добре е да потърсите информация и от други източници. Сайтовете Investopedia и BabyPips са едно добро начало, но има и много други.

Правило №3: Изградете си стратегия (и се придържайте към нея)

След като се почувствате достатъчно уверени в познанията си, е време да си разработите стратегия за търгуване. Не е нужно да инвестирате пари, докато го правите. Достатъчно е единствено да си откриете демо сметка с виртуални €10,000 за търговия със CFD инструменти. Чрез нея ще можете да се запознаете с платформата за търговия Delta Trading – как да търгувате, как да използвате различните ѝ функционалности, таблици и инструменти за технически анализи.

Правило №4: Започнете с малко

Когато се почувствате готови за реална търговия, започнете с малки суми, за да не претърпите големи загуби. Колкото и да сте се упражнявали, търговията с демо сметка и търговията в реални пазарни условия далеч не са еднакви.

Правило №5: Възползвайте се от технологиите…

Благодарение на технологиите, в днешно време финансовите пазари са значително по-достъпни за непрофесионалните трейдъри.  Платформите за търговия предлагат много инструменти и опции – графики, инструменти за технически анализ и т.н., които са безценни както за начинаещите трейдъри, така и за по-напредналите им колеги.

Правило 6: …Но не се осланяйте единствено на тях

Безспорно множеството помощни средства улесняват живота на трейдърите, но не е добре да се прекалява с тяхната употреба. Такива са т.нар. трейдинг сигнали, които дават указания какво и как да се търгува – някои са автоматизирани, а други са предоставени от опитни трейдъри (и обикновено се заплащат). Те могат да бъдат много полезни, особено за начинаещите трейдъри, но все пак не им се предоверявайте и ги ползвайте по-скоро като ориентир, отколкото като съвет.

Правило 7: Търгувайте всеки ден

За да станете успешен трейдър, трябва да се упражнявате всеки ден. Отделяйте време да прочетете икономическите новини, да разгледате движенията на пазарите, да се запознаете с ежедневния ни технически анализ, да прегледате позициите си и да освежите стратегията си, ако е необходимо.

Правило 8: Не рискувайте всичко

Както е добре известно, търговията със CFD инструменти на марджин би могла да донесе прилични печалби, но може да донесе и значителни загуби. Статистически погледнато, загубите са много по-вероятни и чести. Затова не инвестирайте повече, отколкото можете да си позволите да загубите, за да не изпаднете в проблемна финансова ситуация.

Правило 9: Не бъдете алчни

Ако търговията ви върви добре и сте на печалба, но има индикации, че пазарът ще тръгне в противоположна на позициите ви посока, не се лакомете и затворете своите позиции. По-добре е да имате по-малка печалба, отколкото да загубите всичко.

Ако нямате възможност да следите движенията непрестанно, можете да използвате различните типове поръчки, които предлагат онлайн платформите за търговия (включително и тази на „Делтасток“ АД) – лимит/стоп, условна, чакаща и т.н.

Правило №10: Не се поддавайте на емоциите

Емоциите могат да бъдат много лош съветник в трейдинга. Печелившите трейдъри запазват самообладание и не се поддават нито на еуфорията, нито на паниката и това им помага да взимат разумни решения, които могат да им донесат печалби.

***

Считате, че вече сте натрупали необходимия опит и искате да преминете към следващото ниво? Открийте реална сметка с “Делтасток” АД и търгувайте с над 1,100+ финансови инструмента на световните пазари с помощта на мултифункционална и лесна за усвояване платформа.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , .