5 принципа на всеки професионален трейдър

Усмихнат мъж облегнат на стена и облечен в костюм

Източник: Pexels.com | Фотограф: mentatdgt

Вече имате реална сметка и сте натрупали известен опит в сферата на търговията. И така, не след дълго започвате да се замисляте дали да не се занимавате с това по-сериозно или дори на професионално ниво. В тази статия ще ви запознаем с 5 основни правила, които ще ви улеснят по пътя към попрището на професионалния трейдър.

Принцип №1: Не спирайте да се усъвършенствате

Както вече отбелязахме в „10-те правила на успешния трейдър“, учението е важен елемент от успеха на един трейдър и е процес с немалка продължителност във времето. След като сте се запознали с основите в секция „Обучение“ на сайта на „Делтасток“ АД, можете да продължите да разширявате познанията си с помощта на множеството блогове, курсове, стратегии, уебинари и всякакви други помощни средства достъпни в интернет пространството.

Принцип №2: Осигурете си достатъчно средства

Повечето инвестиционни посредници изискват от кандидатите за професионална сметка да:

– Разполагат с инвестиционно портфолио на стойност над €500 000;
– Са сключвали средно по 10 сделки със значителен обем за последните 4 тримесечия
– Заемат или да са заемали отговорна финансова длъжност за срок от поне 1 година.

За целта са необходими немалко финансови средства, затова е препоръчително да имате заделена единствено сума за търговия, която можете да си позволите да загубите.

Принцип №3: Не си губете времето

Много трейдъри редовно прекарват часове наред в произволно цъкане и взиране в графиките в търсене на печеливша сделка или стратегия. Въпреки че част от начинаещите трейдъри вярват в мита, че колкото повече време прекарват пред екрана на платформата, толкова по-успешни трейдъри ще станат, в повечето случаи това безцелно следене на пазарните тенденции си е чиста загуба на време.

Професионалните трейдъри имат ясно изградена стратегия и знаят точно какво и кога да търсят. Вместо да си пилеят времето, те следят за конкретни събития, движения и тенденции и не пропускат възможността да се възползват от тях в подходящия момент.

Принцип №4: Не се поддавайте на емоциите

Това правило се отнася за всички трейдъри, били те професионални или непрофесионални. Ако спечелите, не допускайте успехът да ви завърти главата и да направите необмислени сделки, литнали на крилете на самоувереността. Ако пък загубите, не изпадайте в депресия и не губете вяра в уменията и стратегията си. Професионалистът знае, че загубите са неизбежни и не го приема лично.

Принцип №5: Придържайте се към основите

Умелият професионалист неизменно следва две основополагащи правила:

1. Една сделка е просто сделка и крайният резултат няма значение.

2. Стоп поръчката е на цената, която съм готов да платя за грешната си идея и да изляза от сделката.

В заключение

За да се превърнете в професионален трейдър, то вие трябва да мислите и действате като такъв. Но противно на всеобщото мнение, това не изисква огромен капитал или скъпо оборудване.

Анализирайте поведението и начина си на търгуване в момента, помислете какво и как да промените: това са действията, които ще ви помогнат да преминете към следващото ниво. А, в случай че вече покривате критериите ни за професионален клиент и се чувствате готови, можете да подадете искане за прекатегоризация като използвате бутона по-долу.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , .