5 признака, по които да разпознаем надеждния стартъп основател

Бизнесмен гледащ през прозореца с цитат на Аштън Къчър отстрани

Източник: Pixabay.com

С тази статия приключваме поредицата за стартъп инвестициите, започната с темите „4 типа стартъп инвеститори“ и „Струва ли си да влагаме пари в стартъп компании?“

Само си представете. Безжични слушалки тип “тапи” с умна, саморегулираща се система за шумоизолация, която позволява на слушателя отчетливо да чува събеседника си на отсрещната линия (или пък да се наслади на любимите си изпълнители) еднакво добре както в парка, така и на гъмжащ от трафик булевард.

Как така още НИКОЙ не се е сетил за това?

***

Всъщност, такъв продукт вече бе пуснат на пазара през изминалата година. С помощта на събран от crowdsourcing капитал в размер на $51 млн., основаната през 2013 г. startup компания Doppler Labs реши да реализира този проект като пусна на пазара своите “Here One” слушалки.

Смело решение, което обаче през ноември 2017 г. доведе компанията до фалит. Някои спънки, които изведоха иначе страхотната идея извън полезрението на потребителите, бяха:

– Слабото пазарно проучване, довело до крайно незадоволителни продажби;

– Опит за конкуриране с Apple и Google в момент, когато последните наливаха баснословни суми в разработката на собствени безжични устройства;

– Смяна на фабриката, отговорна за изработването на компонентите, което изтласка официалната премиера от есента на 2016 г. на февруари 2017 г.

– Bluetooth чип, изтощаващ батерията много по-бързо от предвиденото;

– Неефективно разпределение на средствата, поради което Doppler събират още $10 млн. само, за да могат да пуснат продукта на пазара.

Както виждате, не едно или две неща могат да сложат прът в колелото дори и на най-обещаващото начинание. Затова, като стартъп инвеститор вие следва много добре да опознаете човека, чието предложение ви звучи доходоносно и в което обмисляте да налеете немалка сума пари.

Но как да разберем дали един стартъп основател е способен да избегне пропуските, допуснати от компании като Doppler Labs?

Като определим кои са петте признака, които съпътстват всеки надежден ръководител, разбира се! Да започваме.

Признак №1: Добре е запознат с целевата аудитория

Източник: Pexels.com

Дартс стрела, забодена в средата на мишенаСляпото втурване напред не е в стила на онези предприемачи, които знаят на кого и по какъв начин да поднесат своята иновативна идея.

Такива хора обикновено са изучили своята целева индустрия из основи и знаят точно колко добре би се представил техният продукт или услуга въз основа на обстойно пазарно проучване.

Разбира се, вие няма как да разберете дали си имате работа с такъв човек ако не му зададете няколко въпроса. Такива например биха могли да бъдат:

По какво продуктът/услугата на компанията се отличава от останалите на пазара;

– Какъв проблем разрешава той/тя и колко пари са вложени в разработката му/й;

Процентът от пазарния дял, който компанията се стреми да извоюва;

– Времето, за което планира да изгради трайно присъствие на пазара;

По какви други начини компанията планира да се развива занапред.

Aко е добре подготвен, кандидатът за вашето стартъп финансиране би следвал да успее да отговори на всички ваши въпроси навременно и недвусмислено.

Признак №2: Разполага с безупречен бизнес план

 

“Когато инвестирам в стартъп бизнес аз взимам предвид възможността да работя съвместно с нейния основател през следващите 5 до 10 години.”

 

Цитатът по-горе се явява един от водещите принципи на Аштън Къчър – успешен актьор и не по-малко вещ стартъп инвеститор, според когото дълготрайните взаимоотношения между инвеститор и основател не биха били възможни без последния грижливо да е предвидил развитието на компанията си с години напред.

Един знак, че избраната от вас новосъздадена компания е възможно да се задържи на пазара е ако се ръководи от т.нар. lean startup стратегия за управление на риск, при който тя се стреми да адаптира своята дейност според броя потребители, които тя има във всеки един момент.

Източник: Pexels.com

Изложен бизнес план върху тетрадка

Основател, който умее да се възползва от този принцип ще може постепенно да разраства своя бизнес в отговор на нарастващите нужди на своите клиенти (или обратното), без да му се налага да прибягва до крупни (и поради това опасни) инвестиции. 

По този начин, компанията има всички шансове да удвои или дори учетвори своите приходи като ограничава оперативните разходи до абсолютния минимум.  

Разбира се, lean startup стратегията далеч не гарантира успеха на компанията, още повече че тя не е приложима за всяка една индустрия (например за доставчици на “облачни” услуги).

И като заговорихме за добре обмислени планове, един чудесен въпрос, с който бихте могли да определите дали разговаряте с надежден предприемач е дали той е предвидил възможността компанията да бъде закупена от по-голяма корпорация.

Направил го е? Чудесно! А сега го попитайте каква възвръщаемост би могъл да ви предложи в ролята ви на инвеститор, каква е вероятността изобщо някой да прояви интерес към компанията, колко дълго би траело придобиването и т.н.

Признак №3: Притежава сплотен екип и непоклатима дисциплина

Не забравяйте, че при една стартъп инвестиция лидерът и неговият екип са също толкова важни, колкото самият продукт или услуга, които те разработват. В най-добрия случай набелязаната от вас компания следва да бъде ръководена от опитни, квалифицирани и мотивирани кадри, които пък да са наставлявани от основател притежаващ силно изявени лидерски качества и реално приложим бизнес план.

Източник: Pexels.com

Ръце, сложени една върху друга в знак на сплотеност

Осъществяването на стартъп идеи, особено пък на неизпробвани такива, е нелека задача и в този бизнес нещата далеч не винаги вървят по план.

Затова усърдният основател трябва винаги да бъде добре подготвен за всякакви препятствия по пътя, но и да се грижи за това да вдъхновява своя екип и да им помага да прекрачат прага на своите възможности в ключови за оцеляването на компанията моменти.

По време на интервюто, разпитайте подробно всеки един от потенциалните бенефициенти относно хората, които той планира да държи до себе си. Така, например, един опитен лидер би следвало сам да може да прецени дали се нуждае от екип от 10 или 100 специалисти с цел постигане на максимална ефикасност.

Признак №4: Следва ясно зададени цел и посока

Източник: Unsplash.com | Фотограф: Майкъл Хайзър

Момиче върху въжен мост съзерцава разкрилия се пейзаж

Замислете се за момент над следното – действат ли продуктът или услугата, в които възнамерявате да вложите немалко пари, в полза на обществото?

Ако стартиращата компания е първата успяла да намери иновативно решение на наболял обществен проблем (какъвто е например високата концентрация на въглероден диоксид в атмосферата), то тя ще има по-голям шанс да се превърне в печеливша индустрия, отколкото ако просто следва последното модно течение и не допринася с нищо за развитието на обществото (какъвто би бил продукт имитиращ умните часовници на Apple, например).

Задайте този въпрос и на основателя – свързан ли е денонощният му труд по някакъв начин с по-висш от самият него замисъл? Искрено ли вярва в това, което прави, или е чисто и просто опортюнист, който търси начини как да спечели бързи пари, превръщайки начинанието ви в силно неликвидна инвестиция?

Признак №5: Успява да ви спечели още с първата си дума

Източник: Pexels.com

Котка, легнала върху ламинат

Харизматичността е качество, което за съжаление често бива пренебрегвано от болшинството инвеститори.

То, обаче, е добър показател за това на какво точно е способна личността стояща зад иновативния стартъп проект.

 

Ще се съгласите ли да отпуснете сериозна сума на някого, който не може да подбере правилните думи, за да изрази своята иначе интересна хрумка?

Разбира се, че няма да го направите.

Вместо това, вие ще заложите на онзи, който пръв успее да ви убеди в своята бизнес идея по красноречив начин, който да ви накара не просто да преведете сумата по неговата сметка, а да повярвате в мисията му и да ви накара да искате да работите за него.

Заключение

В България, стартъп сектора процъфтява от вече повече от 5 години. Въпреки това, много инвеститори все още са неспособни да преценят в кои компании искат да вложат своите спечелени с пот на чело пари и често попадат в клопката на обещаващи идеи, които – къде от несериозност, къде от липса на опит – така и не виждат бял свят.

За да избегнете подобна ситуация, винаги:

– Обстойно проучвайте пазарния сектор, в който искате да инвестирате;

– Никога не сключвайте сделки с бизнеси, чиято сфера на дейност не разбирате;

– Претегляйте добре рисковете си и инвестирайте единствено ако сте сигурни, че можете да си позволите да изгубите вложената от вас сума.

Оттам нататък, положете съзнателни усилия да влезете под кожата на интервюираните от вас основатели, за да разберете дали потенциалното ви съдружие ще се крепи на здрава основа. А последното можете да установите единствено ако задавате множество въпроси, с помощта на които да прецените на колко от гореизложените признаци отговарят вашите кандидати.

Ако предприемачът излъчва авторитет, говори за проекта си убедително и с неподправена страст и има разработена бизнес стратегия, която е готов да следва независимо от последствията, то вие имате голям шанс да изградите с този човек дълготрайно бизнес партньорство, крепящо се на взаимно уважение и доверие.

Но дори и тогава помнете, че инвестициите в стартъп компании крият големи рискове (близо 90% от начинаещите компании по света всяка година биват застигнати от съдбата на Doppler Labs), както и че дори и най-опитният основател не ще може да ви гарантира, че неговата компания ще се превърне в новото технологично чудо на стойност милиарди долари.

Затова, не се подлъгвайте от благоприятни пазарни прогнози и винаги инвестирайте само толкова, колкото можете да си позволите да загубите!

***

Разпознаването на талант в лицето на стартъп основател е нелека задача. Ако вместо това предпочитате да подкрепяте утвърдили се компании на пазара, отворете реална сметка в DeltaStock, за да търгувате с повече от 1000 CFD инструменти върху някои от най-популярните имена на световните пазари!

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар