6 от най-успешните трейдъри в историята на пазарите

Илюстрация на кредитна карта и на падащи доларови банкноти и монети

Източник: Freepik.com

Независимо от опита, в даден момент внезапна промяна в условията на пазарите не оставя на трейдъра друг избор, освен да се примири със загубата на част от заработените с пот на челото средства.

Именно в такива несправедливи моменти много от нас могат да почерпят сила и вдъхновение от мъдрите думи и мисли на някои от най-доказалите се трейдъри на световната сцена.

Без повече предисловия, нека се запознаем с 6 известни личности за които считаме, че ще ви дадат необходимата увереност да търгувате на пазарите по вашите правила, независимо дали сте опитен трейдър с множество сделки зад гърба си или тепърва прохождате на пазарите. Нека разгледаме кои са те!

#6. Брус Ковнър

Цитат на известния трейдър Брус Ковнер

Източник: DeltaStock

Днес, Брус Ковнър има славата на успешен инвеститор, хедж фонд управител и отдаден филантроп. Въпреки това, не оставайте с погрешното впечатление, че той е постигнал всичко това в рамките на ден. Тъкмо обратното – Ковнър прави първата си инвестиция едва на 32-годишна възраст. Но нека не избързваме и превъртим лентата малко назад.

Ковнър е роден през 1945 г. в Бруклин, Ню Йорк. Още от 16-годишен той вече има репутацията на безупречен ученик, умел пианист и страхотен баскетболен играч. През 1982 г. постъпва в Харвардския университет, но в крайна сметка прекъсва обучението си.

Следващите няколко години заварват Ковнър на най-различни длъжности – от местен политик и писател, та чак до таксиметров шофьор, докато един ден той не открива любовта си по международната търговия на стоки.

И така, 32-годишният Ковнър се решава да направи немислимото – тегли заем от $3,000 през своята кредитна карта, за да закупи фючърси върху соя. Рискованият му ход бързо се отплаща и Ковнър излиза от сделката с близо $23,000 в джоба си.

Опиянен от успеха си, той започва работа в Commodities Corporation като трейдър и през следващите няколко години докарва на компанията печалби на стойност милиони щатски долари. Воден от своите трейдърски инстинкти, през 1982 г. Брус Ковнър основава Caxton Alternative Management и превръща новия си бизнес в един от най-успешните хедж фондове в света. Към дадения момент фондът управлява активи на обща стойност от над $14 млрд.

Брус Ковнър има нетно богатство, възлизащо на $5,2 млрд.

#5. Джордж Сорос

Цитат на известния трейдър Джордж Сорос

Източник: DeltaStock

Следващата личност в списъка е позната на целия свят просто като “мъжът, сломил Английската централна банка”. Истинска рок звезда в областта на икономиката, Джордж Сорос е също така и деен филантроп, дарил повече от $12 млрд. от собствените си средства за благотворителни каузи чрез агенцията си Open Society Foundations.

На пръв поглед изглежда така сякаш Сорос е наследил богатството си, но всъщност той е трябвало да премине през множество изпитания преди му се удаде възможността да сподели успехите си с останалия свят. И така, кой е Джордж Сорос и каква е тайната на неговия успех?

Джордж Сорос е роден през 1930 г. в Будапеща, Унгария. Когато навършва 17 години, той и семейството му са принудени да напуснат страната, за да избегнат заточение в нацистки концентрационен лагер. Те емигрират във Великобритания, където Сорос успешно завършва Лондонското училище по икономика и завършва магистърската си степен по философия. След като за кратко работи като носач на гарата и сервитьор в нощен клуб, той започва да надгражда трейдърските си умения като постъпва на работа в редица финансови компании.

Придобил достатъчно опит и с амбициозен поглед към бъдещето, Сорос създава Soros Fund Management през 1970 г. – успешен бизнес, който от момента на основаването си генерира над $40 млрд в приходи. Но не това постижение направи Сорос един от най-известните хора в света. Събитието, за което всички говорят и до днес, се случва през 1992 г. Именно тогава Сорос решава да затвори позиция върху £10 млрд., като с това той печели $1 млрд. и се увековечава като първия човек, заработил толкова много пари само за едно денонощие.

Джордж Сорос има нетно богатство, възлизащо на $8,3 млрд.

#4. Карл Икан

Цитат на известния трейдър Карл Икан

Източник: DeltaStock

Противно на общите схващания, номинираният за пети най-богат управител на хедж фънд в света определено не се е родил със сребърна лъжица в устата. Отгледан в Ню Йорк от двама преподаватели, Икан работи неуморно като борсов посредник в продължение на 7 години преди да спести достатъчно средства, за да осъществи плановете си. През 1968 г., въоръжен с $150,000 в банковата си сметка и заем от $400,000 от чичо си, Икан се отправя да си осигури място на Нюйоркската фондова борса.

В онези времена NYSE все още е частна компания, продаваща “членства” (места) на борсата срещу цена, определена от търсенето и предлагането на пазара. За да ви дадем груба представа за това точно колко Икан е платил за своето членство нека просто кажем, че $4000-те долара, необходими за закупуването на възможно най-евтиното място, днес биха се равнявали на сумата от $100,000.

Влизането на Икан в NYSE му позволило да търгува на един от етажите на фондовата борса в качеството си на “етажен брокер” (т.е. от името на клиент) или на “етажен трейдър” (за собствена изгода). Икан избира последното като основава Icahn & Co. – компания за ценни книжа, занимаваща се с рисков арбитраж и търговия на опции.

Не след дълго Икан вече започва да заема ключови позиции в редица компании, което в крайна сметка довежда до агресивното придобиване на фалиралата Trans World Airlines (TWA) в средата на 80-те. Чрез т. нар. asset stripping (продаването на акции без да се взима предвид бъдещето на компанията) Икан скоро се превръща в един от най-успешните трейдъри на 20-ти век.

Този и подобни агресивни ходове бързо му печелят славата на “корпоративен пират”. Въпреки това, Икан е инвестирал огромни суми в развитието на международни и щатски компании, както и милиони долари за дарителни каузи чрез неговия Фонд за спасение на децата (Children’s Rescue Fund) и други институции.

Карл Икан има нетно богатство, възлизащо на $17,4 млрд.

#3. Рей Далио

Цитат на известния трейдър Рей Далио

Източник: DeltaStock

Някои го знаят като “човекът, предвидил глобалната финансова криза през 2007 г.”, други – като основателя на един от най-мащабните хедж фондове в световната история, на която към дадения момент е поверено управлението на активи на стойност близо $160 млрд. Трети пък познават Далио като дарител (над $700 млн. раздадени за благотворителни каузи) и върл защитник на околната среда.

Историята на Рей Далио започва в средностатистически квартал в Лонг Айлънд, където той прекарва по-голямата част от тийнейджърските си години. Финансовата му кариера се ражда на възможно най-необичайното място – игрище за голф, на което често идват да играят опитни трейдъри от Уолстрийт.

След като получава отговори на многобройните си въпроси, едва дванадесетгодишният голф кеди решава да инвестира $300-те долара, заделени от бакшиши, в закупуването на акции на Northeast Airlines. По този начин Далио успява да утрои средствата си след като авиокомпанията се слива с друга компания.

След като завършва магистър по бизнес администрация (MBA) през 1975 г. от Бизнес училището на Харвард, Далио основава и след това самостоятелно управлява собствената си инвеститорска компания, Bridgewater Associates, от малкия си апартамент в Ню Йорк. Усилията му скоро се отплащат и компанията му бързо се разраства до степен, в която днес тя съставлява по-голямата част от впечатляващата нетна стойност на Далио.

Освен инвеститор, Рей Далио е и пламенен финансов анализатор и автор на няколко основополагащи икономически труда. Такива, например, са есето “Как работи икономическата машина: шаблон за разбирането на това какво се случва в момента”, както и “Принципи” – задължителна за всеки икономист книга, съдържаща богатство от познания в сферата на инвестициите и корпоративното управление, базирани на личния опит на Далио и неговите наблюдения за пазарите.

Рей Далио има нетно богатство, възлизащо на $18,4 млрд.

#2. Джеймс Симънс

Цитат на известния трейдър Джеймс Симън

Източник: DeltaStock

За колко астероида сте чували, че са кръстени на знаменит трейдър? Запознайте се с Джеймс Симънс – легендарен хедж фонд управител и брилянтен математик дотолкова, че Международният астрономически съюз кръщава астероид в негова чест за заслугите му в сферата на математиката, струнната теория, и филантропията (дарения от над $2,7 млрд.).

Роден през 1938 г. в Нютон, Масачузетс, един от топ трейдърите в света прекарва по-голямата част от тийнейджърския си живот като служител в градински център. Въпреки това, благодарение на неугасващата му страст към математиката той успешно защитава докторантурата си по математика на едва 23-годишна възраст.

Джим използва задълбочените си познания в поведението на пазарите, за да основе Renaissance Technologies – хедж фонд, чрез който той, заедно с екип от професори, учени и инженери, разработва специален алгоритъм. Неговото предназначение? Да предвиди и най-дребната промяна в цената на всеки финансов инструмент на пазара.

Почти мигновено алгоритъмът довежда до ренесанс в трейдинг средите и поставя началото на т. нар. “квантитативно инвестиране”. Неизненадващо, творението на Джим му докарва милиарди долари и с право му печели титлата “най-умният милиардер в света”.

Джеймс Симънс има нетно богатство, възлизащо на $21,5 млрд.

#1. Уорън Бъфет

Цитат на известния трейдър Уорън Бъфет

Източник: DeltaStock

Днес Уорън Бъфет и турбулентното му приключение, свързано с приватизацията на Berkshire Hathaway, е един нагледен пример за човек, който печели напук на всички шансове, благодарение на магарешкия си инат. Но нека да подхванем историята от самото ѝ начало.

Всичко започнало с непретенциозна книга в обществена библиотека в Омаха, озаглавена “Хиляда начина да спечелите $1000”. Тази книга, обаче, завинаги променя живота на едно 7-годишно момче.

Вдъхновен от книгата, младият Уорън незабавно прилага своя вроден бизнес нюх в действие. Започва с продажбата на дъвки на свои връстници, след това – с дистрибуцията на бутилки Кока-Кола, след това – с доставката на списания от врата на врата и т.н. В крайна сметка, с помощта на приятели, Уорън инвестира скромната сума от $25, за да закупи използвана пинбол машина. Последната моментално се озовава в антрето на местната бръснарница.

Историята накратко – бизнесът с машината потръгва толкова добре, че той и приятелите му купуват още няколко само месеци след осъществяването на начинанието им, а по-късно продават вече разработения бизнес за $1,200 на ветеран от войната. Не след дълго, едва 11-годишният Уорън вече решава да закупи първата си акция докато работи в магазин за хранителни стоки.

След като завършва бизнес администрация в Университета на Небраска, Уорън се записва и за Колумбийската бизнес школа, където късметът го среща с Бенджамин Греъм и Дейвид Тод – известни анализатори на ценни книжа, които го учат на основите (и значимостта) на т. нар. “инвестиране в стойност”. Бъфет бързо привежда ценните уроци в действие и печели милиони докато работи в сферата на инвестиционните продажби.

Скоро след това започва да реинвестира спестяванията си в разнообразие от компании на достъпни цени, сред които и фабрика за производство на вятърни мелници и бутилираща компания. През 1962 г., Уорън купува част от акциите на поредната компания, за която счита, че крие скрит потенциал – базираната в Нова Англия текстилна компания Berkshire Hathaway.

Като се възползва от суматохата покрай избора на нов управник, Уорън прави решаващия си ход да закупи всички останали акции на компанията с намерението да се превърне в новия ѝ собственик. Това се оказва скъпоструваща грешка, тъй като той си няма ни най-малка представа как трябва да се ръководи текстилна компания. Това, което знаел добре, обаче, е как да се управлява холдингово дружество.

Като запазва спокойствие в лицето на нарастващите разноски и се придържа към основните принципи на инвестирането в стойност, Уорън запазва името на компанията, но я преквалифицира в холдингово дружество. А останалото, както казват, е история.

Няколко десетилетия на купуване, задържане и препродаване на компании по-късно, Уорън печели милиарди щатски долари – главозамайващо богатство, 99% от което той се е заклел да даде в подкрепа на благотворителни каузи през фондацията Bill & Melinda Gates Foundation. Днес, дружеството на Уорън притежава разнообразие от дъщерни дружества, сред които и GEICO, Dairy Queen, NetJets, Benjamin Moore & Co. и Fruit of the Loom.

Уорън Бъфет има нетно богатство, възлизащо на $82,5 млрд.

***

Върви по стъпките на великите преди теб. Практикувай трейдърските си умения в реална пазарна среда днес с безплатна Delta Trading демо сметка от €10,000.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар