6 безценни съвета от Уорън Бъфет за инвестирането

Лист с финансови графики

$81 милиарда.

Бихте ли се вслушали в съвет за парите от човек, притежаващ такова състояние?

Името на Уорън Бъфет отдавна се асоциира с успешно инвестиране. Милиони хора му се доверяват и анализират всяка негова дума, стремейки се да извлекат дори най-малкото полезно късче от десетилетията му опит.

Нещо повече, за Бъфет са изписани десетки книги, цитиращи думите и съветите му през годините. Предположихме, че няма да ви е толкова лесно да отделите време за четене на 47+ книги* и затова в следващите редове събрахме няколко от най-ценните късчета инвестиционна мъдрост, споделени от CEO-то на Berkshire Hathaway.

Съветите по-долу са не просто безценни – те са вечно актуални. Бъфет и досега продължава да гради инвестиционното си портфолио на тяхна база. Ако желаете да си спестите редица финансови главоболия и грешки, продължете да четете.

 

1. Никога не инвестирайте в бизнес, който не разбирате

В колко компании сте работили до момента? С колко индустрии сте имали пряк досег? Вероятно имате добро разбиране за начина, по който функционира бизнесът в тези конкретни ниши, както и кои са водещите компании и техните основни конкуренти.

Нека да наречем това вашата “безопасна зона” – сферата, индустрията, нишата, с която сте имали пряк досег и имате разумно разбиране за нея, напипвате пулса там, така да се каже.

Съветът на Бъфет е прост: инвестирайте в “безопасната зона”.

Огромното множество от публично търгувани компании са извън безопасната зона, където рискът ви се увеличава главоломно поради липсата на познания.

Това не означава да отхвърляте изцяло непознатите сфери на пазара, но по-скоро да подхождате към тях изключително внимателно. Ако искате да излезете извън безопасната зона, отделете необходимото време за проучване. И ако след това все още се затруднявате да опишете бизнес модела с няколко прости изречения, преборете егото си и продължете нататък. Финансовият ви баланс по-късно ще ви благодари за проявения разум.

Бъфет следва тясно това правило и затова дълго време избягва технологичния сектор, с изключение на масивната му инвестиция в IBM.

Легендарният Питър Линч допълва този съвет с:

 

“Никога не инвестирайте в идея, която не можете да илюстрирате с парче пастел.

 

Много компании имат сложен бизнес модел и отнема време да се вникне в специфичните проблеми и предизвикателства на тяхната индустрия. Ако не желаете да отделите необходимото време да се гмурнете в дълбоко проучване, следвайте съвета на Бъфет.

Можете да си спестите много грешки (и загуби) като се придържате към простите неща.

 

2. Не правете компромис с качеството

Лесно е да отхвърлим сложните бизнеси в непонятни за нас индустрии. Намирането на качествени компании, обаче, е доста по-предизвикателна задача.

Зад препоръката на Бъфет да инвестирате само в най-качественото стои цяла история. Малцина знаят, че неговата мултимилиардна компания Berkshire Hathaway започва с една от най-болезнените му инвестиции.

 

“Времето е приятел на великолепния бизнес и враг на посредствения.

 

Berkshire е стара компания с повече от 100 години история в текстилната индустрия зад гърба си, когато Бъфет започва да купува нейни акции през 1962 г. Ниските цени на акциите ѝ привлекли вниманието на Уорън Бъфет.

Философията му през годините се е променила доста, но в онзи момент Бъфет е вярвал, че ако закупи акции на достатъчно ниска цена, има голям шанс да се появят изненадващи добри новини, които ще повишат цената и той ще може да продаде акциите с добра печалба.

Историята около придобиването на Berkshire Hathaway разказва, че скоро след като първоначално е закупил акции, Бъфет осъзнал, че компанията умира и едва ли има път обратно нагоре. През 1964 г. управителят на Berkshire Сийбъри Стантън отправя неформална оферта към Бъфет да изкупи акциите му на цена от $11,5 за брой. Бъфет се съгласява, но когато няколко седмици по-късно получава офертата в писмен вид, в нея цената е намалена на $11,375 за акция.

Това разярява инвеститора и вместо да продаде на малко по-ниската предложена цена, Бъфет решава да купи още акции на Berkshire, за да поеме контрол над компанията и да уволни Стантън. Така и се случва, но в резултат Уорън Бъфет се оказва мажоритарен собственик на потъващ бизнес в текстилната индустрия.

През 1967 г. Бъфет разклонява дейността на Berkshire Hathaway като навлиза в застрахователния бизнес и случилото се по-нататък, както се казва, е история.

Уорън Бъфет твърди, че закупуването на компанията, вместо директното преминаване към инвестиции в застрахователната индустрия, през следващите 45 години му е коствало около $200 млрд. в акумулирана възвръщаемост.

С годините последвали тази случка той постепенно променя възгледите си за инвестициите. Сега твърди, че закупуването “на далавера” не е толкова добра сделка, защото в един проблемен бизнес усложненията идват едно след друго, което допълнително подронва възвръщаемостта на инвестицията. Затова Бъфет казва:

 

“Много по-добре е да купите чудесна компания на окей цена, отколкото окей компания на чудесна цена.”

 

Според Бъфет фокусът ви трябва да пада върху разпознаването на истински качествените компании, вместо в преследването на ниските цени.

 

3. Прекалената диверсификация пречи повече, отколкото помага

Вече чуваме възмутените възгласи. Да, държането на “яйцата в различни кошници” определено помага да намалите риска си.

Ключовото тук е да не прекалявате с диверсификацията. Колко акции/финансови инструмента е оптимално да държите наведнъж?

Няма еднозначен отговор. Някои инвеститори твърдят, че постигат най-добри резултати, притежавайки акции на между 20 и 40 компании, диверсифицирани в различни сектори.

Много взаимни фондове, обаче, държат акции на стотици компании в портфолиото си и тук определено можем да говорим за прекаляване.

За сравнение, Уорън Бъфет е инвестирал в близо петдесет компании, като през 60-те години най-голямата му позиция е достигала повече от 35% от стойността на цялото портфолио!

Казано накратко, Бъфет инвестира, твърдо придържайки се към принципите си за качество на бизнеса и вярва, че рядко може да намери на пазара великолепни компании на разумни цени.

Някои инвеститори се намират от другата страна на спектъра и прекаляват с диверсификацията на портфолиото си, обикновено от страх или поради невежество. Замислете се – можете ли едновременно да следите 100 компании и събитията около тях?

Освен това, раздутото портфолио обикновено означава, че в него се намират и немалко посредствени бизнеси, които само заглушават позитивния ефект от висококачествените компании.

По думите на Бъфет:

 

“Диверсификацията е защита срещу невежеството.”

 

Излекувайте невежеството си с дълбоко проучване, вместо с прекомерна диверсификация.

 

4. Повечето новини са просто шум

Може би сте чували за правилото на Парето: 80% от резултатите се дължат на само 20% от събитията.

Е, що се отнася до финансовия свят, това съотношение изглежда по-скоро като 99:1, т.е. 99% от инвестиционната ни дейност трябва да е в резултат на най-важния 1% от финансовите новини, които консумираме.

Повечето новини, интервюта, изявления в различните медии са там просто, за да вдигнат шум, да привлекат внимание и да провокират емоции. Емоции да действаме, да направим каквото и да е, без значение! Но колкото и крещящо облечени да са тези парчета информация, в огромния процент от случаите те не са значими и можем спокойно да ги подминем.

 

Собствениците на акции прекалено често се оставят да бъдат повлияни от капризите и нерационалното поведение на масите. Толкова много се говори за пазарите, икономиката, лихвените проценти, ценовото поведение на акциите и пр., че много инвеститори вярват, че е важно да слушат експертите и, още по-зле, да предприемат действия на база техните коментари.

Уорън Бъфет

 

Внимателно подбирайте новините, които четете. И още по-внимателно тези, по които предприемате действия с портфолиото си.

 

5. Инвестирането не е ядрена физика, но не очаквайте да намерите преки пътища

Един от най-разпространените митове е, че е нужно да си гений, за да инвестираш. Всъщност, суровият интелект в никакъв случай не е гаранция за успех в инвестициите. Както Бъфет казва:

 

“Инвестирането не е игра, в която човекът с IQ 160 побеждава този със 130.”

 

Определено не е нужно да си нобелов лауреат, за да следваш инвестиционната философия на Уорън Бъфет. Но от друга страна е забележително трудно човек редовно да “бие” пазара и да избягва основните психологически капани.

Не по-малко важно е да разберем, че няма такова нещо като магическа формула или пряк път към успеха, който да накара парите да завалят. Такова явление не съществува и никога няма да съществува, защото пазарите са динамични и средата се променя постоянно.

Следователно с препратка към втория съвет, ако искате инвестициите ви да бъдат успешни, отделете необходимото време за детайлното им проучване.

 

6. Разберете разликата между цена и стойност

Фил Фишър** твърди, че “на фондовата борса е пълно с хора, които знаят цената на всичко и стойността на нищо”. Какво означава това?

Цените на акциите са много волатилни, но техните промени рядко отразяват реални промени в стойността на бизнеса, който представляват. Всъщност обикновено връзката направо липсва.

Причината за тези постоянни промени в цените е емоционалната реакция на по-голямата част от инвеститорите. Както вече споменахме, повечето новини, които преминават през полезрението ни, са просто шум – само че този шум понякога е достатъчно оглушителен, че да накара много иначе разумни хора да предприемат неразумни действия на база емоция.

Да вземем за пример финансовата криза от 2008 г.  Много инвеститори се повлияха от масовата паника и продадоха голяма част от активите си, уплашени от потъващите цени. Но дали нещо се промени в стойността на голяма част от компаниите? От август до декември 2008 г., цените на акциите на Apple намаляха наполовина! Но дали дългосрочните перспективи на компанията се промениха по някакъв начин? Ни най-малко – Apple вече е първата трилионна компания в света.

Някои инвеститори се възползваха от безумието, обхванало фондовите борси, и докато всички разпродаваха, те подсилваха портфолиото си, купувайки на нереално ниски цени.

Ето какви мисли са минавали през главата на Бъфет в онези дни:

 

По време на изключителната финансова паника в края на 2008 г., никога не ми мина през ума да продавам, въпреки очевидната рецесия, която настъпваше. Ако бях притежател на 100% от солиден бизнес с добри изгледи в дългосрочен план, щеше да е глупаво от моя страна дори да помисля да го захвърля. Така че, защо да продавам акциите, които ми даваха малко участие в чудесни бизнеси? Да, някои от тези бизнеси може в крайна сметка да ме разочароват, но като група те със сигурност ще се справят добре.

 

Цената на една акция се влияе от преобладаващите емоции на пазара, но това не означава, че паричните потоци на компанията ѝ са се променили. И макар винаги да има някакви разногласия по отношение размерите на бъдещите приходи, разликата в мненията много често е доста по-ниска от волатилността на акциите.

 

Цената е това, което плащаш. Стойността е това, което получаваш.

Уорън Бъфет

 

Работата ви като инвеститор е да правите разлика между цена и стойност, като концентрирате усилията си върху откриването на качествени компании, които се търгуват на разумни цени.

Инвестирайте умно!


* Според проучване на USA Today от Октомври 2008 г. точно 47 публикувани книги съдържат в заглавието си името на Уорън Бъфет.

** Фил Фишър (1907-2004 г.) – американски инвеститор, автор на “Обикновени акции и необикновени печалби”, която от издаването си през 1958 г. до днес все още е една от най-търсените книги за инвестиции. Фил Фишър оказва силно влияние върху Бъфет и неговата инвестиционна философия. Много експерти го определят като един от най-великите инвеститори на всички времена.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , .

Вашият коментар