Ad Astra: Колко далеч ще полети космическата индустрия?

Изстреляна ракета, снимана отдолу

Източник: Dreamstime | Автор: Archangel80889

Време за четене: 5 минути

Шестдесет и четири години след като Съветският съюз изстреля в космоса първия създаден от човека обект – изкуствения спътник Спутник-1, човечеството изпрати първите космически туристи и все по-сериозно обмисля колонизацията на Марс. И докато до неотдавна космическите изследвания бяха ексклузивна територия на държавни и международни агенции, в последните десетилетия все повече частни компании навлизат в бизнеса с космически полети. 

SpaceX на Илън Мъск редовно изстрелва сателити в околоземна орбита, а товарните кораби на компанията се ползват от NASA за превоз до Международната космическа станция. Крайната цел на SpaceX е Марс. 

В същото време, в рамките на по-малко от месец, през юли Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос изстреляха благополучно първите си пилотирани кораби. И докато Брансън беше на борда на SpaceShipTwo само с екипажа си, Безос беше в компанията на брат си и двама космически туристи, платили неназована сума за място на кораба New Shepard. Макар и краткотрайни и само до най-близките простори на космоса, пътешествията и на двамата милиардери се увенчаха с пълен успех и поставиха началото на комерсиалните пилотирани полети. 

Благодарение на космическите постижения, публично търгуваните акции на първенеца Virgin Galactic отбелязаха 41% годишен ръст към края на юли 2021 г. Но, макар и сред лидерите, тази компания е само една от стотиците компании с различни дейности, съставящи сектора на аерокосмическата индустрия, оценен на $350 млрд. По изчисления на Morgan Stanley, през 2040 г. той може да достигне $1 трлн., като по всичко личи, че тепърва ще се развива и разраства и ще предлага добри възможности за инвестиции. 

Секторът включва компаниите, които се занимават с разработката, производството и изстрелването на нови ракети и сателити, компании, специализиращи в сферите на роботиката, изкуствения интелект и изпращането на космически туристи, както и такива, които директно ще се възползват от новите космически достижения. Това са компаниите, предоставящи услуги по геолокация, комуникации и интернет и мнозина смятат, че именно те ще бъдат основните двигатели на ръста на космическата икономика. 

 

Но откъде ще дойде този ръст и на кои компании да обърнем внимание?

Най-очевидният избор са компаниите, които се занимават с разработките на нови ракети, двигатели и космически кораби, въпреки че те са само част от индустрията. Освен вече споменатите Virgin Galactic, SpaceX и Blue Origin, дългогодишните лидери в сектора са Boeing, Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne и Northrop Grumman, които освен това са и публични компании. 

Вече споменатата Virgin Galactic е сред лидерите в новата космическа надпревара и вече бележи значителен ръст в стойността на публично търгуваните си акции. Компанията има договори с NASA за комерсиални полети до Международната космическа станция.  

Boeing, която повечето хора асоциират основно със самолети, всъщност се занимава и с разработката и производството на космически апарати и е един от най-дългогодишните партньори на NASA. Boeing е компанията, създала ракетата Saturn V, с която през 1969 г. в космоса е изведена лунната мисия Apollo 11. В момента компанията си партнира с NASA в поддръжката и обслужването на Международната космическа станция и разработва космическата капсула за многократна употреба Starliner, която ще превозва астронавти от и до станцията. Очаква се тя да полети до края на годината.  

Lockheed Martin е друга водеща компания в аерокосмическия сектор и сектора на отбраната, която има договори с NASA. Освен че е участвала в разработката на двигателите за мисиите Apollo, Lockheed Martin е осигурила модули за марсохода Perseverance и ще участва в създаването на комуникационната космическа станция Lunar Gateway в орбита около Луната. Space – подразделението на компанията, занимаващо се с космически разработки, генерира продажби на стойност $11.9 млрд. през 2020 г. През пролетта на 2021 г. Lockheed Martin обяви намеренията да изкупи доставчика си на ракетни двигатели Aerojet Rocketdyne, за да разшири способността си да произвежда ракети за граждански и военни цели.                                                               

Друг сектор, който ще извлече големи облаги от развитието на космическите технологии, е този на комуникациите. В него се открояват компании като Maxar Technologies, която разработва технологии за глобални широколентови комуникации и изработва сателити за комуникации и наблюдение, както и роботизирани системи. Компанията има договор с NASA за доставка на компоненти за космическата станция Lunar Gateway.

Iridium е друга комуникационна компания, която вече има мрежа от сателити в околоземна орбита. Те се използват за предаване на гласови съобщения и данни и осигуряват комуникации дори в райони, където няма мобилен обхват. Освен това, Iridium осигурява решения за правителства и частни компании в сферата на мореплаването и авиацията. Очаква се и двете компании да се възползват максимално от развитието на космическата индустрия и да генерират повече от прилични приходи. 

Това са само няколко примера за компании в космическия сектор, който в момента е във възход и предлага добри възможности за търговия и инвестиции. Освен акциите на високотехнологичните компании в сферата, друг инструмент са ETF, фокусирани върху този сектор и съпътстващите индустрии, които осигуряват по-широк обхват от акциите на една или няколко компании. 

Разбира се, както и с всички останали сектори, печалбата не е гарантирана, но пък инвестицията в космическия сектор дава възможност на всеки да участва по някакъв начин в полета към звездите.

Предупреждение за риск: Тази статия не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници и медии.

***

Готови ли сте да отведете търговията си до космически висоти? Открийте демо сметка с виртуални €10 000 в Delta Trading и търгувайте най-нашумелите компании като Virgin Galactic, Boeing, Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne и Northrop Grumman в реална пазарна среда и без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .