Aкциите на Uber са вече достъпни в Delta Trading

Уважаеми трейдъри,

Бихме искали да ви информираме, че вече имате възможността да търгувате със CFD-та върху акции на Uber в платформата Delta Trading.

Uber Technologies (UBER), най-популярната „такси компания“ (но не само) в света, вече е публична и от петък, 10 май, се търгува на Нюйоркската борса (NYSE). Това става при силен интерес от страна на инвеститорите и след стачката на шофьорите на компанията в Европа, САЩ и в още няколко страни по света с искане за по-високо заплащане.

От понеделник, 13 май, „Делтасток“ дава на клиентите си възможността да търгуват със CFD-та върху акциите на Uber при следните условия:

– Изисквания за марджин от 20% за професионални и непрофесионални клиенти

– Само дълги позиции (без къси позиции) през първите дни на търговия

– Кешови CFD-та на 100% марджин, без лихви, такси и комисиони

Първичното публично предлагане (IPO) беше едно от най-очакваните такива събития на Уол Стрийт. В месеците преди него компанията беше оценена на главозамайващите $100 млрд. – сума, която щеше да я превърне в една от компаниите с най-голяма пазарна капитализация при първичното предлагане, заедно с Facebook и Alibaba. В крайна сметка, в проспекта си компанията бе оценена на около $82 млрд., при емисионна цена от $45 за всяка от близо 180-те милиона акции, с цел да набере $8.1 млрд.

Очакванията за представянето на Uber в първите дни след IPO-то бяха смесени и това беше напълно оправдано. Както стана ясно, в деня, в който акциите на компанията бяха пуснати за търговия, те не се представиха впечатляващо. Цената им спадна с близо 8% и затвори на $41.6 при пазарна капитализация от $69.7 млрд. Това сякаш не изненада никого.

В дните, предшестващи първичното предлагане, много анализатори даваха за пример прекия конкурент на Uber – Lyft, чиито акции към момента се търгуват с около 15% под цената при първичното публично предлагане. „Все пак е твърде рано да отписваме Uber (и, в интерес на истината – Lyft)“, коментира в дните преди IPO-то Пол. Р. ЛаМоника, бизнес редактор на CNN.

Друг анализатор – Асад Хюсеин от анализаторската компания PitchBook – коментира, че Uber и Lyft не са били тествани в криза и не е ясно как бизнес моделите им ще работят при свито потребление. “За да си възвърнат доверието на инвеститорите, компаниите ще трябва да се представят добре през следващите тримесечия, да запазят ръста на приходите и да убедят пазарите, че могат да излязат на печалба”, отбелязва Хюсеин.

Как ще бъде постигнато това тепърва предстои да видим, особено на фона на продължаващите проблеми на Uber с транспортните регулаторни органи в различни държави и със собствените си шофьори, които продължават да протестират с искания за по-високо заплащане и социални придобивки. Освен това, само за първото тримесечие на тази година компанията е на загуба от $1 млрд. и никога досега не е била на печалба. За 10-те години от основаването си Uber е загубила около $9 млрд. и наскоро предупреди, че може и никога да не излезе на печалба.

Другите проекти на Uber

Въпреки че за повечето хора първата асоциация, когато чуят Uber, е „транспортна услуга“ и „такси“, това далеч не е единственият бизнес на 10-годишната компания.  

Други популярни нейни услуги, например, са:

Uber Eats – доставка на храна от ресторанти и заведения за бързо хранене, участващи в програмата;

– Uber Freight – логистична услуга чрез мобилно приложение, която свързва шофьори на товарни камиони и транспортни компании с клиенти за превоз на стоки;

– Jump Bikes – дъщерна компания за мотопеди и електрически велосипеди под наем, налична в Берлин, Лисабон и 12 града в САЩ.

Най-интригуващият проект на Uber към момента е Uber ATG (Advanced Technologies Group) – подразделение, занимаващо се с разработката на автономни автомобили, способни да превозват пътници без шофьор. Тестовете започнаха още през 2016 г. и, въпреки няколкото инцидента с такива коли, продължават и до днес. Това е и подразделението на Uber, в което компанията влива по-голямата част от своите приходи.

Uber в числа

Според проспекта за първичното публично предлагане през 2018 г. Uber:

 – Губи $1.8 млрд. (и никога досега не е била на печалба);

– Има приходи от $11.3 млрд. – ръст от 40% на годишна база;

– Предлага транспортната си услуга и Uber Eats в 700 града по света;

– Има 91 млн. месечни потребители средно (транспорт и доставки на храна);

 – Потребителите на транспортната услуга са навъртели 26 млрд. мили;

– Има 3.9 милиона шофьори.

За повече информация относно търговията на Uber като CFD, моля разгледайте пълните ни условия за търговия.

Posted in Фирмени новини and tagged , , , , .

Вашият коментар