Amazon обяви сплит на акциите си за пръв път от 1999 г. насам – какво трябва да знаят трейдърите

Наредени в редици брандирани кашони на Amazon

Източник: Dreamstime | Автор: Russell Vance

Време за прочитане: 1 минута

В сряда, Amazon последва примера на Apple, Tesla, Google и други технологични гиганти с решението си да осъществи първия си сплит (раздробяване) на акции от дотком бума насам и информира инвеститорите, че за всяка притежавана от тях акция ще получат по 19 допълнителни. Освен това, екомерс лидерът съобщи и че е получил зелена светлина да задейства програма за обратно изкупуване на акции на стойност $10 млрд., която на практика заменя одобрената през 2016 г. такава програма в размер на $5 млрд.

 

Какво е сплит на акции (и зaщо Amazon го направи)?

Колкото по-популярни стават дадени компании на фондовите борси, толкова повече цените им за акция се надуват и в някои случаи могат да достигнат хиляди щатски долара за акция. В желанието си да привлекат повече инвеститори, такива големи компании обявяват т. нар. сплит на акции, с помощта на който понижават базовата цена за акция и дават на дребните инвеститори шанс да я добавят към портфолиата си. Като допълнителен бонус, чрез раздробяването на акциите и свиването на себестойността им, такива компании вече имат шанс да бъдат включени и в бенчмарковия индекс US30.

Към момента на публикуване, Amazon вече е въвела сплита си от 20 към 1. Това на практика означава, че за всяка от старите акции, оценени на над $2000 за брой, са били създадени 20 (19+1) нови акции. С други думи, ако преди сплита сте държали 10 AMZN акции, то сега бихте били горд притежател на 10 х 20 = 200 акции!

 

Повече акции = повече възможности за новодошлите 

„Сплитът ще даде повече възможности на служителите ни от гледна точка на това как най-добре да разполагат със своя дял в Amazon, като същевременно ще позволи и на нови хора да инвестират в компанията.“

Говорител за Amazon

 

Докато идеята да имате двадесет пъти повече акции от преди несъмнено звучи добре на теория, за настоящите инвеститори сплитът има нулев ефект – компанията е все така оценена на $1.3 трилиона, а огромният брой новосъздадени акции разводняват пазара до степен, в която себестойността на 20 нови акции вече се равнява на една стара. Получава се разваляне на пари – инвеститорите на практика заменят банкнота от $20 срещу 20 банкноти от по $1, но крайният резултат е един и същ. Истинската мощ на сплита, обаче, се крие в способността му да привлече нови инвеститори на дребно.

Така например, преди сплита купуването на AMZN акции на по-атрактивни цени ставаше под формата на фракционни (частични) акции. Както подсказва и самото име, това на практика не е акция, а само малки фрагменти от нея, което разбираемо не е най-идеалният вариант за един инвеститор. След сплита, обаче, онези от инвеститорите на дребно, мечтали си да включат акциите на Amazon в портфолиата си, вече могат да го направят. Ако вземем посочената по-горе сума от $2000 и преизчислим цената за акция след сплита, то сметките биха показали, че сега инвеститорите биха платили едва $100 за акция – ценова разлика от цели $1900!

 

Ще стане ли Amazon част от елитния клуб на US30?

За разлика от другите бенчмаркови индекси, вместо да оценява компаниите според пазарната им стойност, US30 проследява цената им за акция. Предвид факта, че най-скъпата акция в индекса към момента възлиза на приблизително $500, съвсем разбираемо е защо Amazon все още не е включена в списъка – колосалната ѝ оценка би могла да дестабилизира индекса и да разруши репутацията му на финансов барометър. Благодарение на сплита, компанията вече има всички шансове да се превърне в един от водещите 30 бизнеса, отразяващи реалното състояние на щатските пазари, а това от своя страна би създало още възможности за инвестиции в сектора на онлайн търговията.

***

Възползвайте се от историческия сплит – търгувайте акции на Amazon и други водещи технологични компании като CFD с тесни спредове, без скрити такси, и на атрактивен ливъридж.

 

Posted in Инвестиции, Пазарни новини and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар