Байдън срещу Тръмп: какви могат да бъдат последиците от президентските избори за европейската икономика?

Тръмп и Биден се боксуват с Меркел като рефер

Източник: Dreamstime

Време за четене: 7 минути

За последните четири години стана пределно ясно, че политическите ходове на Доналд Тръмп не срещат особено одобрение на европейска почва. Всъщност, според изследване на Pew Research Center, някои хора са по-склонни да гласуват повече политическо доверие на Си Дзинпин – председателят на Китайската комунистическа партия и сърцето на комунистическия режим там, отколкото на настоящия президент на САЩ.

Именно затова Брюксел и цяла Европа възлагат толкова големи надежди на Джо Байдън – кандидатът, за когото се счита, че ще възстанови трансатлантическия мир, ще присъедини отново страната към Парижкото споразумение и ще отмени търговските мита, наложени от администрацията на Тръмп върху Китай и съюзниците на САЩ, наред с още много други подвизи. Ще се сбъднат ли, обаче, всички тези прогнози?

Ето мнението на анализатори за това какво всеки от кандидатите би могъл да донесе и  на своята страна, и на европейската икономика.

Тръмп и Европа

През 2016 г., избирането на Доналд Тръмп за президент хвана почти всички неподготвени, най-вече поради дотогава подценяваната му успешна кампания с лозунг “Да възвърнем величието на Америка”. Това, което последва бе най-турбулентният четиригодишен мандат от много време насам. За справка, само за четири години Доналд Тръмп успешно успя да:

 

Обтегне взаимоотношенията на САЩ с Китай. През 2018 г., Тръмп изстреля първия залп, който впоследствие прерастна в двугодишна търговска война между двете държави. За този период администрацията на Тръмп успя да наложи ред мита върху голяма част от стоките, изнасяни от Китай, като с това принуди както китайски, така и щатски бизнеси да преминат през сериозно вътрешно преструктуриране, за да се адаптират към новите икономически условия.

Да изтегли страната от Парижкото споразумение. Под егидата на Тръмп САЩ се отказа от решаващия договор между водещите икономически сили, чиято цел е да отслаби ефекта на глобалното затопляне чрез намаляването на вредните емисии в атмосферата.

Да се обяви срещу НАТО. Тръмп вижда НАТО като система, създадена да защитава Европа на гърба на американските данъкоплатци. Последваха  политически конфликти с континента и призиви към всички държави там да инвестират повече средства в собствените си ресурси за отбрана.

Да подкрепи крайнодесни националистически възгледи и евроскептиците.

Официално да задвижи напускането на САЩ от Световната здравна организация (СЗО) още през месец юли тази година. В случай че Тръмп бъде преизбран, това би означавало че, през юли 2021 г., най-големият дарител на СЗО вече няма да бъде част от организацията.

 

Байдън и Европа

“Европа е най-големият пазар в света. Поради това ние трябва да заздравим икономическите си взаимоотношения и да сложим край на изкуствено създадената търговска война, започната от администрацията на Тръмп . . . която доведе до конфликти с икономическите ни партньори, загуба на много работни места и увеличи крайната цена за потребителя.”

Тони Блинкън, старши съветник на Байдън

 

В Джо Байдън много европейци виждат инструмент за справяне с повечето проблеми, породени от агресивната политика на Тръмп. Например, Байдън е привърженик на многостранния политически подход, дал е обещания да заздрави взаимоотношенията на САЩ със страните, пострадали от действията на Тръмп, и изцяло подкрепя борбата срещу глобалното затопляне, като вече е обещал да задейства пакет на стойност два трилиона долара, с акценти върху възобновяемата енергия, редуцирането на вредните емисии в атмосферата и всевъзможни инфраструктурни подобрения.

 

Президентските избори в САЩ и европейските инвеститори 

Страхуваме се, че президентските избори в САЩ представляват най-големия политически риск, който сме виждали за последните десетилетия. . . . Задачата ни е да оценим доколко пазарните настроения отговарят на реалността и считаме, че цените на пазара не отчитат рисковете от оспорван резултат . . . или решителна победа за Байдън. Тъй като и двата сценария са високорискови, това означава, че пазарната волатилност може рязко да се повиши.”

Стийн Джейкъбсън, главен икономист на Saxo Bank

 

С наближаването на изборния ден много инвеститори започнаха да се питат какви биха били плюсовете за световната икономика от победата на републиканците или демократите. Според скорошен доклад на UBS – швейцарска международна инвестиционна банка и компания за финансови услуги – предстоящите президентски избори са от особено значение за Европа в две сфери: търговски взаимоотношения и външна политика.

 

Какво би се случило, ако Тръмп бъде преизбран

По думите на Жерар Аро, бивш френски посланик във Вашингтон, преизбирането на Тръмп би го накарало да се почувства “всемогъщ и без никакви задръжки”. Ето какво би могло да се случи според анализатори при евентуален нов мандат на Тръмп:

 

Щатски долар. Досега политиките на Тръмп, включително значителният размер на отпуснатите фискални стимули, репатрирането на печалбите от чужбина и дерегулирането на някои индустрии, само укрепиха долара, като тази тенденция се очаква да продължи, в случай че Тръмп бъде преизбран.

Акции. Счита се, че акциите на компаниите от секторите на енергетиката, автоматизацията и роботиката ще се възползват най-много от победата на Тръмп. Междувременно, по-високите мита биха могли да окажат допълнителен натиск върху ориентираните към износ индустрии, включително и на някои автомобилни компании, производители на луксозни стоки и алкохолните компании.

Външна политика и търговия. По-нататъшните опити на Тръмп за дерегулация могат да доведат до световни пазари с неутрален растеж и висока несигурност. Очаква се и допълнително влошаване на търговските взаимоотношения между САЩ и Китай. Освен това, Тръмп може напълно да изтегли страната от НАТО или да пренесе търговската война с Китай на територията на Европа.

Лихвени проценти и инфлация. Според UBS тези стойности се очаква да останат приблизително същите през следващите години.

Стратегия за справяне с COVID-19. Победата на Тръмп може отново да доведе до подценяване на пандемията и страната да даде още жертви.

 

Какво би се случило при победа на Байдън

Ето как икономистите си представят четири години при управлението на Байдън:

 

Щатски долар. Според прогноза, направена от UBS, победата на кандидата на демократите ще ускори отслабването на щатския долар спрямо еврото. Причината се крие в текущата силно надценена стойност на долара спрямо еврото и британския паунд.

Акции. Автомобилната индустрия, комуналните услуги и сектори като интелигентна мобилност, възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност биха се радвали на известен възход при управлението на Байдън. Междувременно, митата върху вноса на стомана се очаква да бъдат премахнати. Може да се породи известна несигурност сред инвеститорите покрай отмяната на фискалните стимули на Тръмп, а според някои анализатори новите политики на Байдън може и да не осигурят финансовата подкрепа, необходима на американските компании и икономиката на САЩ като цяло. Очаква се малко след избирането на Байдън за президент да последват спадове на фондовата борса.

Външна политика и търговия. Предвижда се търговското напрежение между САЩ, Европа и Китай да отслабне. От Байдън се очаква да подхожда към външната политика и глобалната икономика многостранно, особено по въпроси, касаещи НАТО, Световната търговска организация и данъците за интернет гигантите. Голям ръст на налозите в страната и прекомерно регулиране на пазара на труда също са възможни. Ако бъдат приети, последните мерки значително биха могли да засегнат ориентираната към износ Европа.

Лихвени проценти и инфлация. При управлението на Байдън също не се очакват съществени промени в тези стойности.

Стратегия за справяне с COVID-19. Широко разпространено е мнението, че Байдън ще се поучи от грешките на Тръмп и ще подготви по-добре страната срещу втората коронавирусна вълна. Дали това ще се случи, обаче, предстои да разберем.

 

Заключение

Необходим е само един бърз поглед към планираните от Джо Байдън и Доналд Тръмп ходове на вътрешнополитическо ниво, за да се види, че мненията им по почти всички важни теми напълно се разминават.

 

Здравеопазване: и двамата кандидати обещават да намалят цената на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, но Байдън също търси начини да запази правото на жените да правят аборти, планира да инвестира $775 млрд. в грижи за деца и възрастни и възнамерява да инициира създаването на обществена здравноосигурителна система, която ще се явява естествено продължение на Закона за достъпни грижи, въведен по времето на Барак Обама.

Имиграционна политика: Тръмп обещава да завърши изграждането на стената между САЩ и Мексико и да наложи още по-строги ограничения. Байдън планира да отмени всички настоящи ограничения, наложени от администрацията на Тръмп, да премахне граничната стена, да даде на вече пребиваващите в САЩ имигранти достъп до по-широк спектър от социални услуги и др.

Помощи за безработни: докато администрацията на Тръмп все още търси начини за справяне с последиците от рекордно високия брой на молбите за помощи за безработица, Байдън обещава, че всички 50 щата ще приемат и развият краткосрочни програми за обезщетение на безработни лица.

 

От икономическа гледна точка, обаче, независимо кой се сдобие с ключовете за Белия дом, по данни на UBS се предвижда едва скромно покачване на лихвените проценти и нивата на инфлация. Всъщност, според банката споменатите стойности се очаква да останат “в много ниски граници” в периода след изборите.

Що се касае до международната политика, все още е твърде рано да се каже до каква степен позитивите от евентуалната победа на Байдън ще надделеят над негативите на още четири години управление на Доналд Тръмп, особено що се отнася до Европа. Всичко, което можем да кажем за момента е, че, независимо от това кой спечели изборите, американските граждани ги очакват още четири неспокойни години.

***

Открийте безплатна сметка с €10 000 през Delta Trading. С демо сметка можете да търгувате американски акции, индекси, злато и сребро и още много други инструменти в реална пазарна среда, без риск от загуба на средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар