Бизнес невъзможен: как COVID-19 доведе до фалита на световноизвестни компании

Фалирали бизнеси вследствие на COVID-19

Източник: Dreamstime

Време за четене: 6 минути

Както можеше да се очаква, безпрецедентната криза, предизвикана от обхваналата света COVID-19 пандемия, доведе до сериозни проблеми и фалити на множество бизнеси от всякакъв калибър и в различни сфери на икономиката. 

Според някои оценки, нанесените щети вече надминават тези на кризата от 2008 г. “Смятам, че през 2020 г. ще има повече фалити от всякога”, отбеляза пред Fortune Джеймс Хамънд, изпълнителен директор на New Generation Research – анализаторската компания, поддържаща базата данни Bankruptcy Data.

С някои изключения, всички сектори на глобалната икономика бяха засегнати до известна степен, като най-тежко пострадаха туризмът, транспортът, ресторантьорството и хотелиерството, забавленията и търговията на дребно. 

Според най-новите оценки на Международния валутен фонд (МВФ) най-страшното е отминало и световната икономика не се намира в толкова тежко състояние, в каквото бе през юни. Рисковете, обаче, остават, особено ако правителствата прекратят финансовото подпомагане на бизнесите твърде рано и не успеят да се справят с пандемията. 

“Основното ми послание е следното: световната икономика излиза от дълбините на кризата”, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters. “Но бедствието далеч не е приключило. На всички държави предстои това, което аз наричам “дългото изкачване”. То ще бъде трудно, изпълнено с препятствия и несигурност и може би ще включва временни неуспехи”, добави тя.

Но въпреки уверенията, че има светлина в тунела, кризата вече взе своите жертви и, заедно с хилядите по-малки фирми, повлече към дъното и някои гиганти. В този материал ви представяме кратък списък с някои от най-емблематичните компании, обявили фалит към октомври 2020 г. Повечето от тях вече имат планове за преструктуриране и ново начало, но други разпродават активите си и бъдещето им не е съвсем ясно. 

 

Hertz

С активи на стойност $25.8 млрд., фалитът на Hertz е най-големият, предизвикан от коронакризата… засега. 

Най-голямата компания за автомобили под наем подаде искане за защита от кредиторите през май 2020 г. Причините са фактическото спиране на туристическата индустрия и резкият срив в търсенето на коли под наем. Към настоящия момент, Hertz разпродава близо 200 000 автомобила (от автопарк от 500 000), за да се разплати с кредиторите. 

Трябва все пак да се отбележи, че 100-годишната компания имаше проблеми още отпреди COVID-19, но последната ги направи непреодолими и засега бъдещето на Hertz е неясно.

 

Virgin Atlantic 

Авиокомпанията на британския милиардер Ричард Брансън и американския авиопревозвач Delta подаде в съда в Ню Йорк заявление за защита от американски кредитори в началото на август и обяви, че ще се преструктурира. Това стана след като тя не успя да получи финансова помощ от британското правителство, но си осигури спасителен пакет от американския хедж фонд Davidson Kempner, компанията-майка Virgin Group, акционери и други кредитори на стойност $1.6 млрд. 

Предполага се, че пакетът ще държи авиокомпанията във въздуха около 18 месеца, с надеждата, че ситуацията дотогава ще се нормализира. Въпреки това обстоятелствата принудиха Virgin Atlantic да затвори базата си на лондонското летище Gatwick и да съкрати 3500 служители. 

 

Virgin Australia

Проблемите на Virgin Atlantic бяха предшествани от фалита през април на Virgin Australia – вторият най-голям авиопревозвач в Австралия, също частично притежаван от Virgin Group. Още преди коронакризата Virgin Australia имаше дългове от $3.2 млрд. и седем години работеше на загуба. 

Тази авиокомпания също първа помоли за спешен заем от правителството, а след това поиска помощ от собствениците си. Но тъй като самите акционери в нея (Singapore Airlines, Etihad Airways, Nanshan Group, HNA Group) вече получаваха правителствена помощ, те не можаха да се включат в спасяването на Virgin Australia. В крайна сметка, през септември кредиторите се съгласиха компанията да бъде продадена на американския инвеститор Bain Capital, като в замяна тя трябваше да съкрати 3000 работни места и да преустанови голяма част от международните си полети.

 

JCPenney

Популярната американска верига универсални магазини JCPenney с активи на стойност $8.6 млрд. подаде искане за защита от кредиторите през месец май. Основана преди 118 години и някога почти без конкуренция в сегмента на универсалните магазини, през последните години компанията изпитваше финансови затруднения и постоянен спад в продажбите, но пандемията ѝ нанесе смъртоносен удар. 

През септември Brookfield Property Partners и Simon Property Group – два от най-големите собственици на молове в САЩ и, съответно, собственици на JCPenney, се съгласиха да я купят за $800 млн. в брой и да покрият част от дълговете, с намерението да оставят отворени повечето от 850-те магазина и да запазят работата на 70 000 служители. 

 

Brooks Brothers

Brooks Brothers e най-старата американска компания за (предимно мъжки) луксозни облекла и аксесоари, основана през 1818 г. в Манхатън и обличала 41 от 45-те американски президенти и офицерите на Севера по време на Гражданската война. 

През 2017 г. Brooks Brothers има 280 магазина в САЩ и по света. Неспособността ѝ да се адаптира към настъпващата мода на по-непринудените облекла, онлайн търговията и коронавирусната пандемия, обаче, я принудиха да подаде иск за защита от кредиторите през юли 2020 г. и да затвори 50 от 250-те си магазина в САЩ. 

През август Brooks Brothers бе купена от Simon Property Group и Authentic Brands Group. Целта на новите собственици е поне 125 от магазините в САЩ и някои в чужбина да останат отворени. 

 

Pizza Express

Популярната британска верига пицарии Pizza Express също тежко пострада от пандемията – не само заради строгата карантина, но и заради спадналите доходи на населението. 

През октомври тя получи одобрение на схемата си за доброволно преструктуриране (вид фалит) и подаде молба за защита от американски кредитори, по подобие на Virgin Atlantic. Според схемата, Pizza Express ще затвори 73 от 350-те си ресторанта във Великобритания, но ще запази 9000 работни места и ще намали дълга си от £735 млн. на £319 млн. 

В същото време, основателят на веригата Люк Джонсън остро разкритикува правителството за строгата карантина и мерките и предупреди, че второ всеобхватно строго затваряне на страната ще доведе до загубата на общо 5 млн. работни места.

 

Други пострадали бизнеси от пандемията

Това са само няколко от по-големите и популярни компании, които обявиха фалит поради пандемията. В действителност, броят на фалиралите фирми е много по-голям. Сред тях има и петролни компании, електроснабдителни дружества, фирми за надуваеми замъци за скачане под наем, църковни организации, вериги кафенета, пекарни, магазини за облекла, заведения за бързо хранене, магазини за бонбони, клиники за лечение на зависимости, фитнес зали, киносалони, увеселителни паркове и т.н. 

Вероятно броят им ще продължи да расте, въпреки известната доза оптимизъм, защото по всичко личи, че икономиката и начинът ни на живот още дълго няма да се върнат към нормалното си състояние.

***

Открийте безплатна сметка с €10 000 през Delta Trading. С демо сметка можете да търгувате акции на популярни компании, индекси, злато и сребро и още много други инструменти в реална пазарна среда, без риск от загуба на средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , .

Вашият коментар