Блокчейн технологията: какво представлява, как работи и защо големите корпорации я намират за неустоима

Блокчейн” и “блокчейн технология” – това са думи, които за последното десетилетие са се повтаряли повече пъти, отколкото бихме искали да си признаем, подобно на развален грамофон обречен да повтаря една и съща мелодия до безкрай.

Затова когато криптовалутите рязко понижиха стойността си през изминалата година, голяма част от нас навярно съзряха в това събитие залеза на блокчейна. Но ето, че компани като Google и Facebook са все още повече от съгласни да инвестират милиони в доразвиването на тази технология.

Въпросът е – защо? За да ви отговорим, трябва да върнем лентата от самото начало.

Какво е блокчейн?

Това на практика представлява децентрализирана и общодостъпна “счетоводна книга” (ledger), която е обвързана с определена виртуална валута (биткойни, етъри и всяка друга “монета”, за която можете да се сетите).

За разлика от истинската книга обаче тази не съдържа страници, а е изградена от взаимосвързани помежду си блоквериги (blockchains). От своя страна, всеки блок съдържа в себе си информация за множество на брой трансакции.

Едно от преимуществата на блокчейна пред традиционните финансови институции е, че съхранява копие на всяка трансакция на всяко едно от хилядите устройства, свързани към криптираната мрежа.

Друго предимство е, че всички трансакции във виртуалната книга са криптографирани. При нужда, това позволява да се докаже кой е реалният собственик стоящ зад преведената виртуална сума.

Криптографираните преводи гарантират, че един потребител не може да похарчи парите си два пъти подред, което позволява по-лесно проследяване на валутата и това как тя се използва на пазара. Благодарение на тази технология, системата от блоквериги също трудно може да бъде измамена или атакувана от хакери.

Ethereum – проектът, който придаде на блокчейна нов смисъл

В годините преди проектът Ethereum да се появи на бял свят, блокчейн програмирането бе ограничено предимно в рамките на криптовалутната борса. Но всичко това се промени когато през 2015 г. Ethereum пусна на пазара своя собствена платформа за генерирането на т.н. умни договори – първата стъпка към превръщането на блокчейн технологията в по-достъпна платформа на пазара.

Разбира се, хората стоящи зад проекта не пропуснаха възможността да създадат своя собствена криптовалута, Етър (Ether). Подобна на биткойна, и тази валута се съхранява на специално създадена за целта блокверига, като компанията първоначално използва валутата си, за да развива своята платформа с отворен код. Платформата набира изключителна популярност и днес се използва от много програмисти при създаването на децентрализирани приложения.

Блокчейн технологията отвъд предела на криптовалутите

4-часова графика на биткойна към дата 17 юли

С покачването на стойността на биткойна до над $7 000 считано от 17 юли (скока можете да видите на 4-часовата графика по-горе), сега е повече от удачен момент за търговците на криптовалути.

И в момент когато JP Morgan, the Bank of England, Google, Facebook и други корпоративни гиганти трескаво инвестират пари в разработката на децентрализиран софтуер, моментът е дори по-удачен за блокчейн специалистите.

Но какви други приложения би могъл да има блокчейна извън света на виртуалните валути?

По-безопасно съхраняване на данни

Някои компании, като например Storj, се стремят да направят блокчейн технологията по-безопасна алтернатива на широко разпространените “облачни” (cloud) услуги. За разлика от последните, блокчейнът тук отново играе ролята на децентрализирана мрежа. С други думи, всеки един блок с информация се съхранява на множество различни места, което прави компрометирането му в пъти по-сложно.

Умни договори

Първоначално създадени от Ethereum през 2015 г., умните договори са вид софтуерно приложение, което може да наложи дадено споразумение без човешка намеса. Например, вие можете да създадете договор и да заложите кой ще е победителят в следващото издание на “България търси талант”. В случай че вие спечелите облога, софтуерът веднага ще ви преведе предварително уговорената виртуална сума по вашата сметка.

Ускоряване на търговията

Много блокчейн специалисти са единодушни, че базираните на тази технология алгоритми могат съществено да подобрят скоростта, с която се търгуват активи и други финансови инструменти. Прехвърлянето на собственост от един актив на друг отнема много време (понякога дни) – процес, който блокчейн алгоритмите се очаква да сведат до броени минути.

Знаейки това, финансови гиганти като JP Morgan и Goldman Sachs в момента инвестират повече от $60 млн. в блокчейн с надеждата да заместят своя морално остарял и тромав софтуер за търговия със светкавично бързо решение.

По-свободно движение на средства

Ако някога сте теглили заем от банка то навярно знаете, че тя първо трябва да оцени вашия кредитен рейтинг преди да ви одобри заетата сума. А това често може да се провлачи с дни.

В бъдещето се очаква този оценителен процес да бъде извършван от специализирана блокчейн платформа без пряката намеса от страна на банката, което ще ви спести доста време и потенциално главоболие.

На подобен принцип ще работят и традиционните парични преводи. С помощта на децентрализирана платформа парите ще могат да бъдат превеждани директно от един човек на друг без банката да играе ролята на посредник.

Блокверигите дори имат потенциала да надраснат традиционните счетоводни услуги, тъй като те ще могат да снабдяват дадена организация с кратка и ясна информация относно техните финансови трансакции в реално време.

Други приложения на блокчейна

Колкото и странно да звучи, в днешно време някои компании използват свои децентрализирани блокчейн мрежи за проследяване на диаманти чрез платформата Everledger.

Други пък, като например компанията GreenStream Networks Inc., са разработили платформа която да следи за това дали практиките за отглеждане и добив на канабис съблюдават законовите разпоредби.

С бавни, но сигурни темпове, някои инженери вече проучват и начини, по които могат да внедрят блокчейн технологиите в здравеопазването.

Какво вещае бъдещето за блокчейна?

Успехът на тази технология занапред ще зависи най-вече от това дали хората ще успеят да се отърсят от негативната представа, наложена им от медийното пространство.

Нека демонстрираме какво точно имаме предвид като ви зададем следния въпрос: каква бе първата мисъл, която се загнезди в ума ви когато прочетохте заглавието на тази статия? Ако веднага си помислихте за криптовалути и последните негативни събития около тях, то вашата реакция е сходна с тази на милиони хора по света.

Тази масова нагласа представлява сериозна бариера за технологичните компании, чиито продукти или услуги са тясно свързани с блокчейна. Според ръководителя на „Cloud Foundry“ – Джошуа Макенти, клеймото, което обществото е поставило върху биткойна и другите виртуални валути може значително да попречи на технологичния прогрес в това направление:

“[В края на 90-те], никой не можеше да говори за Napster [и като цяло зa P2P] без това да доведе до конфликт на интереси” – коментира той. “В момента същото се случва с биткойна и блокчейна. Ще ни отнеме известно време да поправим щетите, нанесени от виртуалната валута преди да успеем да извлечем нещо наистина полезно от блокчейн технологията”.

Главният изпълнителен директор на Talla Роб Мей, обаче, е на друго мнение. Според него този ефект е бързо обратим – единственото необходимо за това са няколко убедителни примера за това как блокверигите могат да се използват в полза на обществото.

“В момента много бизнеси изпускат реално приложимите възможности на блокчейн технологията като я използват на места, където тя реално не принадлежи. Например, те се опитват да я използват за създаването на умни контракти, което все още е непозната територия. Опитват се да я използват и за забързване на определени процеси, но и в този случай блокверигите все още не се използват по предназначение”.

В крайна сметка, независимо дали считате блокчейна за една от водещите технологии на бъдещето или не, истината е че тя е здраво стъпила на пазара и няма да си ходи скоро. Но за колко дълго ще остане тепърва предстои да видим.

Междувременно можете да се възползвате от най-успешното приложение на блокчейна до момента чрез демо сметка в Delta Trading платформата. По този начин вие ще можете да тествате стратегиите си на борсата за криптовалути в реална пазарна среда и без риск от загуба на реални средства.

Posted in Инвестиции, Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар