Боговете на войната

Източник: Dreamstime

Акциите на производителите на оръжия, ракети, бойни самолети, кораби, танкове, дронове и всякакво военно оборудване се считат за добър пристан във времена на икономическа несигурност. Въпреки че не носят смайващи печалби, те обикновено са един постоянен източник на приходи, тъй като разходите на правителствата (основно американското) остават сравнително стабилни.

Когато, обаче, по света има геополитическо напрежение и войни, акциите на оръжейните компании стават изключително привлекателни. Тогава правителствените разходи за отбрана нарастват главоломно, а поръчките за въоръжение буквално валят. И това е напълно логично. 

През отминалата година се комбинираха двата фактора: притеснения от предстояща рецесия и война с отдавна невиждани размери и ожесточение, при това в Европа. Съвсем естествено, оръжейните компании потриват доволно ръце. – В идните години ще има големи поръчки.

Американското правителство предоставя военна помощ на стойност милиарди долари на Украйна, по-голямата част под формата на оръжия и оборудване. Британското правителство също не остава много по-назад. Другите държави от НАТО и ЕС също изпращат въоръжение и техника от запасите си, които после трябва да бъдат попълнени. Правят и спешни поръчки за муниции и въоръжение, което може да се произведе бързо, за да го предадат на Украйна. Някои държави изпращат по-модерно, а тези от Централна и Източна Европа гледат да се отърват от залежалото съветско въоръжение, което ще заменят с ново по натовски стандарти. В момента основният проблем на компаниите от сектора на отбраната е как да увеличат и ускорят производството.

Но и без война оръжейните компании не страдат от липса на клиенти и огромни поръчки.

Данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), публикувани в края на 2022 година, сочат, че продажбите на оръжие от 2015 до 2021 година са с постоянен ръст (19%), като през годината, предшестваща войната в Украйна, 100-те най-големи компании в сектора са продали стоки и услуги на стойност $600 млрд. Тя е и годината с най-големи продажби, откакто SIPRI започва да води статистика преди 20 години. Продажбите през 2022 година вероятно ще бъдат още по-главозамайващи. 

Петте водещи позиции са заети от американски корпорации: Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics, следвани от британската BAE Systems, като десятката се допълва от китайски компании.

На 40-те американски компании в списъка на стоте лидери в сектора се падат 51% от всички продажби. На второ място се нарежда Китай, където увеличението е силно и делът достига 18%, а далеч след него са Обединеното кралство (6.8%) и Франция (4.9%). Делът на Русия преди началото на войната в Украйна е бил 3%, а на Германия е 1.6%.

А сега нека погледнем малко по-подробно как се представят лидерите!

Според класацията на SIPRI за 2021 година на първо място се нарежда Lockheed Martin. Деветдесет процента от продажбите на стойност $67.04 млрд. се дължат именно на отбранителната индустрия. Сред най-популярните продукти на Lockheed Martin са ракетните системи HIMARS, както и модерните изтребители F-35, от които в последните няколко месеца си поръчаха Австралия, Германия, Нидерландия и Великобритания. Неотдавна от компанията заявиха, че очакват още поръчки. В добавка, американското и други правителства поръчаха 255 хеликоптера Black Hawk на стойност $6.6 млрд. За една година акциите на компанията са поскъпнали със 71.44%. 

На второ място е Raytheon Technologies с продажби за $64.39 млрд. От тях 65% се дължат на оръжия – предимно ракети и ракетни системи. Сред тях са добилата огромна популярност в Украйна Javelin, както и Tomahawk и Patriot. Съвсем наскоро американското правителство поръча системи за противовъздушна отбрана на стойност $1.2 млрд., които ще бъдат предадени на Украйна. По-рано през годината то си поръча и ракети въздух-въздух за почти $1 млрд. Освен това, голяма част от произведените Javelin вече за употребени и запасите трябва да се попълват. За една година акциите на Raytheon Technologies са поскъпнали с 2.75%.

Boeing, която е по-известна с гражданските си самолети, се нарежда на трето място сред оръжейните корпорации. Нейните приходи за 2021 година са $62.29 млрд., от които 54% се дължат на оръжия. Компанията произвежда разузнавателни и товарни самолети, самолети-цистерни за зареждане във въздуха, хеликоптери, изтребители, ракети, бомби и дронове. В рамките на последните 12 месеца акциите на Boeing са поскъпнали с едва 1.49%.

Northrop Grumman има продажби за $35.67 млрд., като 84% от тях са на оръжия. Тя произвежда самолети, дронове, ракети, включително хиперзвукови, артилерия, муниции, катери и др. Неотдавна компанията представи пред обществеността новия стратегически стелт ядрен бомбардировач B-21 Raider, който ще се използва от американските военновъздушни сили. Един такъв самолет струва $750 млн., а USAF са поръчали 100. Шест от тях са почти готови, а първият полет ще е към средата на 2023 година. В допълнение, американското правителство е направило и поръчка за $3.3 млрд. за укрепване на ракетната отбрана. За една година стойността на акциите на Northrop Grumman се е повишила с 76.19%. 

General Dynamics с продажби $38.47 млрд., 69% от които на продукти за отбранителната индустрия, се нарежда на пета позиция. Тя произвежда ядрени подводници, бойни кораби, изтребителите F-16, ракети, танкове, бойни машини на пехотата, муниции и огнестрелни оръжия. Миналата година компанията получи от Полша поръчка на стойност $1.1 млрд. за 250 танкове Abrams. Очакват се и големи поръчки за муниции, тъй като голяма част от тези на склад са изпратени в Украйна. За една година акциите на General Dynamics са поскъпнали с 16.53%. 

Разбира се, ако живеехме в идеален свят, тези компании изобщо нямаше да съществуват или поне нямаше да се радват на такива солидни приходи и поръчки, но ако все пак искате да търгувате със CFD върху техни акции, можете да се възползвате от възможността, предоставена ви от “Делтасток”.

 

ИЛИ

 

 

Предупреждение за риск: Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар