Чанти Louis Vuitton и лъскави дрънкулки: Европейските луксозни марки през 2024 г.

Европейският луксозен сектор, известен със своята елегантност и вечна привлекателност, се намира в критичен момент през 2024 г. Докато световният пазар се бори с последиците от пандемията, луксозните марки са изправени пред редица предизвикателства и възможности. Тази статия изследва данни от различни източници, за да хвърли светлина върху перспективите, като се фокусира върху значението на поведението на китайските потребители, представянето на ключови играчи в луксозния бизнес и потенциала за растеж и трансформация.

Въздействието на поведението на китайските потребители:

Китайският пазар на луксозни стоки се очертава като ключов двигател на растежа за европейските луксозни марки. През 2023 г. китайските разходи за лукс отбелязаха зашеметяващото увеличение от 50%, възвръщайки си значителен глобален пазарен дял. Очаква се тази тенденция да продължи през 2024 г. с прогнозиран ръст от 10%, допринасящ за 80% от допълнителните приходи на сектора. Възстановяването на търсенето в Европа обаче е възпрепятствано от по-бавното възстановяване на капацитета на полетите до нивата преди COVID, което оказва влияние върху перспективите на луксозния сектор в региона.

Луксозните марки в светлината на прожекторите:

Анализаторите на Bank of America наскоро предложиха цялостен поглед върху европейския луксозен сектор, подчертавайки както предупреждения за рискове, така и области на оптимизъм. Екипът препоръчва повишено внимание поради продължаващите понижавания на приходите и печалбите, като предвижда цикълът да продължи още 3-6 месеца. Въпреки че анализаторите предвиждат забавяне на растежа на приходите, с прогнозно увеличение от 4% през 2024 г. в сравнение със стабилния растеж от 11% през 2023 г., те също така подчертават значението на инвестициите в марките и потенциалното им въздействие върху намалените маржове.

Сред предизвикателствата, пред които са изправени луксозните марки, са “оборотните” марки които претърпяха загуба на пазарен дял през последните няколко години. Тези марки сега са изправени пред задачата за увеличаване на разходите за поддържане на нови дизайнерски колекции. Според Bank of America марки като Kering (Gucci) и Burberry се сблъскват със специфични трудности при внедряването на продуктови промени.

Победители и губещи:

Въпреки че перспективите за луксозния сектор остават предпазливи, Bank of America изразява доверие в определени компании. Hermes, известен със своята устойчивост по време на икономически спадове, се очертава като техния фаворит за 2024 г. Акциите на марката скочиха до исторически връх на фона на стабилния ръст на продажбите. LVMH, въпреки неотдавнашните разпродажби на акции, се разглежда благоприятно поради разнообразното портфолио от марки и стратегическото пазарно позициониране.

За разлика от тях се очаква Kering, Burberry, Ferragamo и Tod’s да се представят по-слабо със специфични предизвикателства за всяка марка. Moncler и Swatch, понижени до Neutral, се сблъскват със собствените си уникални препятствия, независимо дали става дума съответно за по-бавен растеж или цикличен характер.

През 2024 г. европейският сектор на луксозните стоки се оказва на кръстопът. Предизвикателства като намаляване на приходите и печалбите, необходимостта от инвестиции в марката и бавното възстановяване на търсенето в Европа трябва да бъдат преодолени. Пазарът обаче крие и възможности, особено с продължаващия растеж на китайския пазар на луксозни стоки. Чрез стратегическо адаптиране към променящия се глобален пейзаж, луксозните марки могат да се позиционират за успех и да продължат да пленяват взискателните потребители със своята елегантност и привлекателност.

Предупреждение за риск:

Тази статия е само с информационна цел и не е препоръка за покупка или продажба за нито един от финансовите инструменти, анализирани тук.

Делтасток не поема отговорност за грешки, неточности или пропуски в тези материали, нито носи отговорност за вреди, произтичащи от това, че някое лице се доверява на информацията на тази страница.

59% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , .

Вашият коментар