Два внезапни срива, които разтърсиха пазарите

Повален бял цар на шахматна дъска

Източник: Pixabay | Фотограф: stevepb

Време за четене: 4 минути

Внезапните сривове на пазара, още известни като “flash crashes”, далеч не са нещо невиждано. И макар в повечето случаи действието им да е краткотрайно, понякога те могат да доведат до дългосрочни кризи като “Черния Вторник” – денят, белязал началото на Голямата депресия.

Историята ни учи, че внезапното рухване на пазарите обикновено е породено от бездънна алчност. Но има и случаи, в които крахът е предизвикан от чиста проба нехайство. В редовете по-долу ще ви запознаем с две реални истории, които напълно подкрепят и двата стереотипа.  

Внезапен срив #1: изкусните машинации на Навиндър Сарао

На 6 май 2010 г. американските пазари на акции и фючърси внезапно се сриват и губят милиарди долари в рамките на по-малко от половин час, като с това бележат най-големия си спад от десетилетия насам. Само броени минути по-късно индексът US30 се сгромолясва с цели 9%, а други водещи индекси бързо тръгват по стъпките му. Въпреки това, за огромна почуда на дилъри и регулатори в цял свят, до края на деня пазарите все пак успяват да се възстановят от съкрушителния удар.

Теорията за “дебелия пръст” или никой не е роден безгрешен

Според първоначалните теории сривът е причинен от т. нар. “дебел пръст” (fat finger) – действие, при което припрян трейдър по невнимание въвежда твърде много цифри. Допуснатата грешка, от своя страна, “убеждава” алгоритмите за автоматизирана търговия, че и те трябва да продават. Считало се, че именно такъв гаф се явил причина за последвалата неистова паника, довела до масовата разпродажба на активи и драстичен спад в цените.

Истината за събитията, довели до срива от 2010 г.

По-обстойно разследване, обаче, разкрива, че разпродажбата не е причинена от човешка грешка, а от лондонски трейдър на свободна практика на име Навиндър Синг Сарао. Смята се, че той се е занимавал със спуфинг (spoofing) – техника, при която пазарите се манипулират чрез пускането на голямо количество заявки за покупка или продажба на активи, които след това биват отменени моменти преди изпълнението им.  

Въоръжен с тази техника и със собствен разработен алгоритъм за търговия, Сарао се възползва от спада в цените, за да пусне големи заявки за продажби на мини US500 фючърси. А останалото, както казват, е история.

Днешният неприятел е утрешният ценен съюзник

Предполага се, че Сарао е спечелил милиони долари от манипулациите. Но сривът от 2010 г. се явява едва трамплин за „кариерата“ му. През 2015 г. той е заловен и обвинен в 22 случая на измама и пазарна манипулация – финансови престъпления, наказуеми с общо 380 години затвор.

През 2016 г. Сарао е екстрадиран в САЩ, където се признава за виновен в една измама и единичен случай на спуфинг. Каква е съдбата днес на един от най-издирваните трейдъри в историята на пазарите? По последни данни от лятото на 2018 г., Сарао е нает от американските власти да съдейства в разпознаването и преследването на други трейдъри, използващи спуфинг.

Внезапен срив #2: случаят с почерпения старши брокер

Случаят на Стивън Пъркинс – бивш старши брокер на петрол в лондонската компания PVM Oil Futures Ltd, който собственоръчно вдига цените на петрола до рекордни висоти – е една история за алкохолно умопомрачение.

Имало едно време…

Всичко започва през един летен уикенд на 2009 г., когато Пъркинс отива на фирмен голф турнир. По време на съревнованието той съумява да изпие много над препоръчителното количество алкохол. Същото се повтаря и в понеделник.

В малките часове на вторник неадекватният, но твърдо решен да търгува Пъркинс започва да прави големи покупки на фючърси за петрол сорт „Брент“ от лаптопа си у дома. Действията му вдигат цената до $73,50 за барел – най-високата цена за 2009 г. За справка, подобни скокове обикновено биват предизвикани от сериозни геополитически сътресения.

Грешка за милиони

Изпаднал в дълбоко състояние на нетрезвеност, старшият брокер успява само за няколко часа да закупи фючърси за над 7 млн. барела петрол, като в хода на търговията успешно прахосва $520 млн. от бюджета на компанията и изкупува 69% от петролния пазар.

Когато Пъркинс все пак идва на себе си и разбира какво е направил се обажда в офиса под претекст, че е болен и няма да отиде на работа. На въпроса защо е направил толкова големи поръчки той лъже, че е търгувал от името на свой клиент. След официално разследване, проведено от тогавашния британски финансов регулатор (the Financial Services Authority), Пъркинс признава вината си като я отдава на слабостта му към алкохола. Глухи за неговите оправдания, от FSA го глобяват за £72 000 и му отнемат брокерския лиценз за цели пет години.

„Като пряк резултат от търговията на Пъркинс във въпросния вторник, цената на петрола „Брент“ се повиши значително“, отбелязва FSA като добавя, че пиянството не е извинение за немарливо поведение и злоупотреба с пазара. Регулаторът обявява, че ще върне лиценза на Пъркинс след изтичане на петгодишния наказателен период, но само ако окончателно е разрешил проблема си с алкохола, защото „Господин Пъркинс представлява сериозен риск за пазара, когато е пиян“.

Светлина в края на тунела

Пъркинс се включва в програма за рехабилитация и в крайна сметка е нает от швейцарската брокерска компания Starsupply Renewables SA, за да обучава новопостъпилите служители, тъй като по нейни думи той е „добър човек, направил голяма глупост“.  Предишният работодател на Пъркинс, обаче, е на съвсем друго мнение. През 2009 г. издънката на старшия брокер коства на PVM Oil Futures впечатляващите $10 млн., но въпреки това компанията и днес си остава сред водещите брокери на петролни фючърси на пазара.

***

Готови ли сте да се впуснете в отговорна търговия на световните пазари? Търгувайте 1000+ финансови инструмента и тествайте стратегиите си в безопасна среда с демо сметка с €10 000.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , .