Енергията поскъпва. Кой ще спечели?

Високи цени на тока - графика

Източник: Depositphotos | Автор: ktsdesign

Време за четене: 2 минути

Тази есен и предстоящата зима светът и в частност Европа ще преживее невиждана от години енергийна криза. Цените на енергийните ресурси като въглища, природен газ и петрол достигнаха исторически висоти и по всичко личи, че ще продължат да растат. 

 

Омагьосаният кръг

Според данните на Международната енергийна агенция (IEA) – международна организация, създадена след голямата петролна криза от 1973 г. – в началото на октомври цените на енергийните ресурси са достигнали най-високите си стойности от десетилетия насам, като големият “победител” е природният газ.

Графика на поскъпването на природния газ за небитови потребители

Графика на поскъпването на природния газ за небитови потребители | Източник: Eurostat

Рекордните цени на газа, от своя страна, принуждават голяма част от електроцентралите в Европа, САЩ и Азия да преминат на въглища (където това е възможно). Съвсем логично, това вдига и цените на въглищата, които са поскъпнали с 230% за последните шест месеца. Към цената на въглищата трябва да се добави и цената на въглеродните квоти, която също е рекордна, особено в Европа. 

Омагьосаният кръг на поскъпването се затваря с цените на електричеството, които, напълно логично, също поеха към висините. Така например, данните на IEA сочат, че през октомври цените на електроенергията в Германия са достигнали рекордни стойности, над шест пъти по-високи от миналия октомври.

В същото време, в Китай цените на електричеството са фиксирани и в някои северни райони на страната вече се наблюдава периодичен режим на тока. Не бива да забравяме и цените на петрола, които също тръгнаха нагоре с продължаващото бързо възстановяване на глобалната икономика от коронакризата.

 

Какво доведе до този рязък скок?

Ценовият шок е комбинация от много фактори в търсенето и предлагането, които постепенно повлияха на пазара през последните няколко месеца, включително:

 

– Прогресивно свиващи се инвестиции в добив на нефт и газ

– Спадащ добив на природен газ в световен мащаб вследствие на непланирани ремонтни дейности и други проблеми

– Скорострелното стопяване на запасите от газ, съдържащи се в хранилищата на територията на Европа

 

Кой ще спечели от ситуацията? 

От гореизложеното на всеки става ясно, че положението никак не е розово и има сериозен потенциал за още по-голямо влошаване, а инвеститорите нервно наблюдават летящите цени и все по-често споменават думата “стагфлация” – ситуация, при която ръстът на икономиката се забавя, инфлацията расте главоломно, а безработицата се увеличава.

Все пак, каквoто и да се случи, някои ще успеят да се възползват от ситуацията, да натрупат големи печалби и да донесат добри приходи на акционерите си. Сред по-популярните имена в сектора са:

 

– Щатският петролен лидер Chevron, който отчете ръст от 80% на годишна база ($44.71 млрд.) в общите си приходи

– Британският гигант BP, който докладва нетна печалба от $3.3 млрд. за последното си тримесечие

Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Devon Energy, Duke Energy и много други

 

Прочетете пълния анализ тук: https://tinyurl.com/yrnf445s 

***

Предупреждение за риск: Тази информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници и медии. „Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , .