Европейският фондов пазар през 2023 г.: кои са големите печеливши?

Въпреки съмненията в началото на годината, европейският фондов пазар надмина очакванията със забележително възстановяване през 2023 г. Euro Stoxx 50, ключов бенчмарк за европейските корпоративни гиганти, се повиши с впечатляващите 19%, възстановявайки се след спад от 12% през 2022 г.

Този ръст е предизвикан от комбинация от фактори, включително облекчаване на икономическите опасения, подобряване на корпоративните печалби и промяна в настроенията на инвеститорите.

И на фона на общото добро представяне има компании, които се откроиха с впечатляващ ръст.

Гигантите водят напред

Някои от най-реномираните европейски компании поведоха миналогодишното рали на фондовия пазар.

Италианският банков гигант Unicredit се представи отлично, като акциите му скочиха с удивителните 84%. Stellantis, компанията майка на Fiat Chrysler Automobiles и Peugeot, също отбеляза скок на акциите си с 60%, докато производителят на луксозни автомобили Ferrari се покачи с 57%.

В Испания Industria de Diseno Textil (Inditex), компанията майка на марки като Zara, Bershka, Pull and Bear, за да назовем само няколко, отбеляза скок на стойността на акциите си с 58%. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) също се възползва от икономическото възстановяване на Испания, като акциите ѝ се увеличиха с 46%.

Германската Adidas отчете забележителен ръст от 52%, отразявайки настроението на света, който възобновява спортните занимания и активния начин на живот след пандемията. Софтуерният титан SAP също се радва на значително увеличение, с ръст от 43%, което подчертава ускоряващата се дигитална трансформация в глобалните бизнеси.

Френските компании Compagnie de Saint-Gobain и Schneider Electric отбелязаха ръст съответно от 45% и 38%, което подчертава устойчивостта на секторите на строителството и управлението на енергията. Луксозната марка Hermes International отбеляза увеличение на стойността си с 38%, което демонстрира продължаващото търсене на потребителски стоки от висок клас.

Датската Novo Nordisk, най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация, скочи с 49% през 2023 г. Фармацевтичният гигант, който не е включен в индекса Euro Stoxx 50, се включи в тенденцията на по-големите си европейски партньори, подхранван от силния си набор от лекарства за диабет и продукти за борба със затлъстяването като Ozempic.

По-малките компании също блестят ярко

Отвъд светлината на прожекторите на тези утвърдени корпорации, разнообразна група от по-малки европейски компании също демонстрира изключителни резултати. Общо 33 европейски акции с минимална пазарна капитализация от 500 милиона евро са се радвали на ръст от поне 100% през 2023 г.

Германската технологична фирма Northern Data, по-рано известна като Northern Bitcoin, води групата със зашеметяващите 310% увеличение на стойността на акциите си. Northern Data е специализирана във високопроизводителни изчисления, обслужвайки нарастващите нужди от облачни услуги, блокчейн технология и нововъзникващото поле на генеративния изкуствен интелект (AI).

Португалската Mota-Engil, занимаваща се със строителство и инфраструктура, отчете скок на акциите си с впечатляващите 238%. Следвана плътно от унгарския Opus Global, индустриален конгломерат, който се изкачи с 228%.

Британският лидер в разработката и производството на самолетни двигатели и електрически турбини, Rolls-Royce Holdings не трябва да бъде пропуснат, тъй като акциите му полетяха със забележително увеличение от 222%.

Нидерландската Redcare Pharmacy се възползва от непрекъснато разрастващия се сектор на здравеопазването, като акциите ѝ поскъпнаха с 204%, осигурявайки ѝ място в петте най-добре представили се компании.

След звездното представяне през 2023 г., устойчивостта на пазара и прогнозите за растеж предлагат обещаваща перспектива за следващата година.

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

59% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар