Expedia губи 15% от цената си за акция поради по-слаби резервации за тримесечието

Expedia губи пари поради COVID-19.

Източник: Depositphotos | Автор: Делтасток

Време за прочитане: две минути

Ценaта за акция се срина, след като предлагащата туристически услуги онлайн компания докладва по-слабо от обичайното представяне за първото си тримесечие на 2020 г. Въпреки това, ръководителите на Expedia остават оптимистично настроени, като съобщиха, че са регистрирали по-висока потребителска активност през последните седмици, както и че се трудят над нови начини да рекламират бизнеса си отвъд инвестициите в Google Ads.

За пореден път ставаме свидетели на опустошителния ефект на COVID-19 върху световната икономика, като този път насочваме поглед към туристическия сектор. Ето някои от по-важните данни от доклада на Expedia за първото ѝ фискално тримесечие:

 

– Загуби от $1,83 за акция

– Общи приходи от $2,21 млрд.

– Спад в общите приходи от 15% на годишна база

– Приравнени нетни загуби от $285 млн. или ръст от 545% на годишна база

 

Загубите за акция се разминават с очакванията на Уолстрийт от загуби от $1,23 за акция, но пък за сметка на това общите приходи възлизат на малко над очакваните $2,20 млрд.

Освен това, приходите от настанявания на компанията са спаднали с 10% в рамките на проследявания период, като клиентите са си правили резервации за по-малко нощувки от обичайното (спад от 14%). Приходите от самолетни полети и рекламни кампании също са претърпели срив от респективно 56% и 23%.

 

“През февруари, общият брой резервации претърпя срив на годишна база поради разпространяващия се вирус, който се усети най-вече в Европа към края на месеца. През март, след като COVID-19 бе обявен за пандемия, повечето потребители в Северна Америка, най-оборотния ни регион, анулираха резервациите си, което доведе до отрицателен ръст в резервациите за месеца”.

Официален представител на Expedia

 

Миналия месец компанията обяви, че е започнала да набира средства на обща стойност $3,2 млрд., чиято цел е да ѝ осигурят по-голяма финансова гъвкавост, както и да затвърдят ликвидните ѝ позиции на пазара по време на пандемията. От Expedia също така съобщиха, че усърдно разработват нови рекламни стратегии с цел да избегнат използването на рекламната платформа Google Ads, чиито неблагоприятни промени в алгоритмите доведоха до ниска видимост на компанията в търсачката.

 

“Липсваше ни достатъчно дисциплина. През годините следвахме неустойчиви стратегии за разрастване на бизнеса, като в крайна сметка Google и други подобни рекламни канали се опитаха да се отърват от нас в ролята ни на посредник – ситуация, допълнително влошена от някои недотам разумни решения, взети от компанията в миналото”.

Питър Кун, CEO

Предстоящи доклади през идната седмица

Пълния списък с отчети за периода 2 – 5 юни можете да разгледате в долните таблици.

Вторник, 2 юни 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩZoom Video Communications IncПърво тримесечие на 2021 г.
САЩAmbarella IncПърво тримесечие на 2021 г.
САЩGameStop CorpПърво тримесечие на 2020 г.
ВеликобританияElectrocomponents PlcПълен годишен отчет за 2020 г.

Сряда, 3 юни 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩABM Industries IncВторо тримесечие на 2020 г.
АвстрияVoestalpine AGПълен годишен отчет за 2020 г.
ВеликобританияTempleton Emerging Markets Investment Trust PlcПълен годишен отчет за 2019 г.
ВеликобританияChemring Group PlcШестмесечен отчет за 2020 г.

Четвъртък, 4 юни 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩGap IncПърво тримесечие на 2020 г.
САЩSlack Technologies IncПърво тримесечие на 2021 г.
ВеликобританияPennon Group PlcПълен годишен отчет за 2020 г.
ГерманияWirecard AGЧетвърто тримесечие на 2019 г.

Петък, 5 юни 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ЯпонияToshiba CorpПълен годишен отчет за 2020 г.
САЩBroadcom IncВторо тримесечие на 2020 г.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Открийте демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , .

Вашият коментар