Финансовият отчет на Berkshire Hathaway: просперитет и купища пари сред пазарни предизвикателства

Базираният в Омаха конгломерат Berkshire Hathaway, ръководен от легендарния Уорън Бъфет, представи впечатляващи финансови резултати за второто тримесечие. Докато се радва на добри оперативни печалби и големи кешови резерви, компанията е изправена пред уникални предизвикателства, които служат за определяне на нейния стратегически подход в настоящия финансов пейзаж.

Оперативните печалби на Berkshire Hathaway записаха забележително увеличение от 6,6% на годишна база или 10,043 милиарда долара за последното тримесечие. В основата им са печалби от разнообразен набор от бизнеси, притежавани от компанията, включително застраховане, железопътни линии и комунални услуги. Тези печалби получиха значителен тласък от ръста на застрахователния бизнес на Berkshire и приходите от инвестиции.

Този успех е още по-изразен, когато погледнем нетния доход, който скочи до $35,91 милиарда, в сравнение със значителната загуба от $43,62 милиарда, отчетена през второто тримесечие на предходната година.

Финансовата мощ на Berkshire беше допълнително подсилена от ръста на паричните резерви – почти рекордните $147,377 милиарда в края на юни, значително по-високи от $130,616 милиарда, отчетени през първото тримесечие. Тази висока кешова наличност е не само доказателство за финансовата мощ на конгломерата, но също така представлява необичаен „проблем“.

Добрите инвестиционни решения на компанията са подчертани и от внушителните 26 милиарда долара нереализирана печалба от инвестиции. Този резултат се дължи главно на значителния дял в технологичния гигант Apple, който поведе пазарното рали през второто тримесечие с 18% скок. Въпреки това, не всички инвестиции на Berkshire имат същото представяне, като Бъфет намали дела си в Chevron с $1,4 милиарда поради слабо представяне спрямо по-широкия пазар.

Въпреки тези силни числа, нарастващата купчина пари представлява интересно предизвикателство за Бъфет. Увеличаващите се парични резерви са показателни за борбата на конгломерата да намери предложения за  придобивания на атрактивни цени или инвестиции в акции на фона на високи пазарни оценки. За да се справи с това, Berkshire по-агресивно преследва обратно изкупуване на акции, като похарчи 1,4 милиарда долара през второто тримесечие. Въпреки това, с покачването на цената на акциите на Berkshire, тази стратегия, която Бъфет някога избягваше, стана по-малко привлекателна.

Противно на прогнозите на Бъфет на годишната среща през май за потенциален спад в повечето бизнес единици поради покачващите се цени, през второто тримесечие се наблюдава окуражаващ ръст на печалбите за повечето от тях. Това включва операциите по застраховане, които отбелязаха значителен скок от 74% в печалбите до 1,25 милиарда долара. Освен това, подразделението на Geico, което имаше проблеми с рентабилността миналата година, отчете положителни резултати за второ поредно тримесечие, до голяма степен водени от по-високите средни премии и по-ниските разходи за реклама.

Друг аспект от представянето на Berkshire през второто тримесечие бяха нейните стратегически ходове на фондовия пазар. Компанията продаде акции на стойност над 18 милиарда долара на нетна база през първата половина на тази година, в сравнение с покупките на стойност 34 милиарда долара на нетна база миналата година. Тази дейност, заедно с орязването на портфейла на фондовия пазар, допринесе за по-високите парични резерви и повдига въпроса дали тя се готви за спад на финансовите пазари или просто прибира печалби.

И накрая, понижението на кредитния рейтинг на САЩ от Fitch от AAA на AA+ изглежда не е повлияло на доверието на Бъфет в американската икономика. В интервю за CNBC Бъфет увери инвеститорите и заинтересованите страни, че тази промяна няма да повлияе на бизнес операциите на Berkshire и подчерта статута на щатския долар като световна резервна валута. Като демонстрация на доверие, Berkshire продължава обичайните си операции, като всяка седмица купува американски държавни облигации на стойност 10 милиарда долара.

Въпреки страхотното представяне през последното тримесечие, Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се сблъсква с уникален проблем през второто тримесечие, а именно нарастващи парични резерви, което показва трудността да се намерят добри инвестиции поради високите пазарни оценки, повдигайки въпроса дали пазарите няма да навлязат в корективна фаза.

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Фирмени новини and tagged .

Вашият коментар