Идва ли краят на икономическото наследство на Доналд Тръмп?

Илюстрация на президентите Тръмп и Байдън

Източник: Dreamstime | Автор: Alendimion

Време за прочитане: 2 минути

Американският президент Джо Байдън обмисля премахването или поне временното прекратяване на митата върху някои китайски стоки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, в опит да забави галопиращата инфлация. 

 

Заздравени отношения между САЩ и Китай

Премахването на санкциите и митническите тарифи, както и честното отношение към китайските производители, е сред основните проблеми за Китай, е посочил китайският вицепремиер Лиу Хе в разговор с американския финансов министър Джанет Йелън, твърди китайското министерство на търговията, цитирано от Bloomberg. Коментарът е направено по време на видеоконферентен разговор между двамата тази седмица. В него те са обсъдили и икономически политики и стратегии за стабилизирането на глобалните вериги на доставки. Американската страна нарече срещата “откровена и по същество”, но официалният протокол от нея не споменава тарифи и мита.

 

Премахването на митата – реалност или мит?

Въпреки това, според публикации в различни медии, от няколко седмици насам Байдън сериозно обмисля премахването на някои от митата с надеждата да забави поне малко ръста на цените в САЩ. Очаква се решението му да бъде обявено още тази седмица, въпреки съпротивата на част от администрацията и бизнеса. Най-вероятно облекченията ще обхванат масови потребителски стоки като дрехи, стоки за ученици и др. 

 

Как започна всичко?

Търговският конфликт между САЩ и Китай започна през 2018 година, когато тогавашният президент Тръмп започна да налага вносни мита на стоки от Китай – от стомана до месо и музикални инструменти, твърдейки че Китай прилага нечестни търговски практики и краде американска интелектуална собственост. В отговор Китай също наложи вносни мита на американски стоки. В резултат на конфликта, САЩ наложиха мита на китайски стоки на стойност $360 млрд., а Китай – на американски стоки на стойност $110 млрд. Към момента на публикуване на статията преговорите все още продължават.

***

Бъдете крачка пред световните пазари. Търгувайте CFD върху HONGKONG50 – индекс, проследяващ представянето на най-големите и ликвидни хонгконгски компании, чрез интуитивна платформа с над 80 инструмента за подробен пазарен анализ.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар