Има ли инвестиционен потенциал в растящия брой корпоративни фалити?

Корпоративните фалити и изпадането на компании в неплатежоспособност в САЩ бележат безпрецедентен скок. Корпоративните просрочия на задължения са скочили до 41, което е над два пъти повече от същия период на 2022 г. Moody’s Investor Services потвърждава тези данни, рисувайки мрачен корпоративен пейзаж, в който компаниите се борят да се справят с несигурни икономически условия и растящи дългове.

Това покачване на броя на корпоративните неизпълнения е подхранвано от високи лихвени проценти, което прави рефинансирането значително по-предизвикателно. Дългът стана по-скъп, карайки компаниите да се сриват под тежестта му. Това покачване е ясен симптом на трудности в икономика, бореща се с предизвикателства на много фронтове.

В допълнение към скока на просрочията, исканията за изпадане в несъстоятелност в САЩ също отбелязаха рязък скок, достигайки нива, невиждани от 2010 г. Тъй като Федералният резерв планира да продължи да повишава лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, тази тенденция не показва признаци на обръщане в предстоящите месеци.

Председателят на Федералния резерв, Джером Пауъл, предупреди за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти тази година, макар и с по-бавни темпове, докато не бъде постигнат по-съществен напредък в намаляването на инфлацията. Това продължава да оказва натиск върху бизнеса в различни индустрии. Основната жертва на тези обстоятелства е ликвидността. Компаниите, които вече са обременени със значителни дългове, са изправени пред растящи разходи за нови дългове. Обичайните решения включват размяна на дълг за различна форма или обратно изкупуване. В по-тежки случаи може да се извърши преструктуриране след съдебно решение или без такова.

До 22 юни е имало 324 молби за фалит, което не е много по-малко от общо 374 през 2022 г. според данни на S&P Global Market Intelligence. Няколко видни имена се поддадоха на високите лихвени проценти, включително Envision Healthcare, Monitronics International, Silicon Valley Bank, Bed Bath & Beyond и Diamond Sports.

Според Moody’s глобалният процент на фалити се очаква да достигне 4,6% до края на годината, изпреварвайки дългосрочната средна стойност от 4,1%. Предвижда се този процент допълнително да нарасне до 5% до април 2024 г., преди най-накрая да започне да намалява. Изпадането в несъстоятелност често отнема месеци или тримесечия. В повечето случаи те са резултат от продължителен период на икономически затруднения и неуспешни опити за разрешаване на проблеми с баланса.

До неотдавна кредитите бяха невероятно евтини. Това означаваше, че дори компании, които не би трябвало да навлизат на дълговите пазари, са успели да го направят без ограничения. Това доведе до неизпълнение на задълженията в широк кръг индустрии след покачването на лихвените проценти.

Секторните причини също са изиграли своята роля. Envision беше неблагоприятно повлиян от проблемите със здравеопазването, произтичащи от пандемията, Bed Bath & Beyond пострада поради големия си брой магазини на фона на скок в онлайн пазаруването, а Diamond Sports пострада от намаляването на потребителите, ползващи абонаментни пакети за кабелна телевизия.

При несигурен икономически климат, белязан от отслабване на растежа, високи лихвени проценти и необуздана инфлация, ситуацията предразполага обявяването на все повече фалити. Цикличните сектори, като например дълготрайните потребителски стоки, могат да бъдат особено уязвими, ако потребителите намалят разходите си.

Ръстът на фалитите и неплатежоспособността наистина е сигнал за корпорациите да преосмислят своите бизнес модели и да се подготвят за потенциално нестабилен икономически пейзаж.

Тези обстоятелства може да наложат промяна в инвестиционната стратегия, но това далеч не означава избягване на инвестирането. Вместо това на инвеститорите се представя пазарна среда, която изисква по-задълбочено разбиране на отделните сектори и компании. Въпреки че секторите на здравеопазването, търговията на дребно и медиите са свидетели на значителнен брой фалити, проницателните инвеститори могат да намерят подходящи инвестиционни възможности в тези сектори, тъй като пазарните корекции могат да разкрият и подценени акции.

Освен това тенденцията за нарастване на корпоративната несъстоятелност може да доведе до по-широка корекция на пазара, предоставяйки на инвеститорите възможност да купуват акции на по-ниски цени. Както Уорън Бъфет веднъж каза: „Бъдете страхливи, когато другите са алчни и алчни, когато другите се страхуват“. Като такива, инвеститорите може да се окажат в изгодна позиция, готови да капитализират представилите се възможности.

Текущата ситуация може да предостави шансове и за инвеститорите в акции на растежа или т.нар growth stocks. Някои устойчиви компании и сектори могат да процъфтяват на фона на икономическа несигурност. Това са тези със силни баланси, устойчиви бизнес модели и способност за адаптиране и иновации под натиск. Те могат да издържат на икономически спадове, като потенциално предлагат атрактивни перспективи за инвеститорите.

Преобладаващите икономически условия, макар и да представляват определени предизвикателства, безспорно предлагат изобилие от възможности за инвеститори с набито око за стойност и устойчивост.

 

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

73% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , .

Вашият коментар