Имат ли бъдеще криптовалутите? Обзор на криптопазара през 2018 г. и предвиждания за 2019 г.

year-2019-with-bitcoin-sign

Източник: Делтасток

„Трудно е да се предвиди къде ще е дъното за криптовалутите“ – Ивайло Чаушев

Зашеметяващият възход на криптовалутите, на който бяхме свидетели в началото на 2018 г. не успя да се задържи и в последвалите месеци видяхме също толкова зашеметяващ спад. До края на годината общата капитализация на криптовалутите се срина с малко под $700 млрд.  – от $813 едва на $131 млрд. (83.89%).

Нито една криптовалута не остана незасегната от спада. Към края на 2018 г. основните криптовалути – биткойн (Bitcoin), етър (Ether), рипъл (XRP), еос (EOS), стелар (Stellar), биткойн кеш (Bitcoin Cash) – се търгуваха на цени между 80% и 95% под върховите стойности от началото на годината.

Причините за големия спад варират от регулаторен натиск, измами, ниска ликвидност, лошо управление на проектите в пространството и манипулации на пазара до притеснения за това дали ниската цена на биткойн няма да откаже хората и компаниите, които го „копаят“. Нека разгледаме някои от тези фактори в повече подробности.

Регулации в действие

Нарастването на публичния интерес към криптовалутите привлече погледа на регулаторните органи от цял свят, чиято цел е да предпазят инвеститорите и да предотвратят незаконни практики.

Реакцията им през 2018-та година варира от пълна забрана на криптовалутите (Китай) до по-умерен подход от страна на САЩ, Япония и Европа. Последният цели да противодейства на прането на пари, финансирането на тероризма и измамите, без да спира развитието на блокчейн технологията, върху която са базирани криптовалутите.

Въпреки умерения подход на някои регулатори, голяма част от банките и разплащателните системи все още отказват парични преводи от и към борси за криптовалути, защото трябва да спазват директивите (AMLD) и процедурите (KYC) за борба с изпирането на пари.

Съблюдаването на тези основни изисквания, обаче, често е трудно и понякога дори невъзможно поради анонимния характер на криптовалутите, a в някои случаи и заради рехавите изисквания за идентификация на клиентите от страна на криптоборсите. А всички тези нарушения евентуално могат да доведат до високи глоби за дадената банка.

Ниска ликвидност и висока волатилност

Големите и все още продължаващи спадове помрачиха нагласите на инвеститорите и криптовалутите загубиха своята атрактивност. Тази комбинация от липса на интерес и трудности при превеждането на средства към борсите сериозно ограничи и ще продължи да ограничава потенциалния ръст на цените.

Гореспоменатите причини доведоха и до липса на ликвидност, която предизвика резки ценови движения при криптовалутите, каквито наблюдаваме в момента и ще продължим да виждаме и занапред. От своя страна високата волатилност често отблъсква инвеститорите на дребно, които бяха основната движеща сила зад миналите ръстове.

Лошо управление на проектите и измами

Огромният интерес към криптовалутите и лесното финансиране доведе до създаването на множество проекти, които успяха да съберат милиарди долари чрез т.нар ICO (Initial Coin Offering). Към момента около 50% от проектите в пространството вече не съществуват или се оказаха измами, а в близките няколко години се очаква тази стойност да надхвърли 90%.

Основни причини зад провала на тези проекти? Липсата на опит, лошото управление на събраните средства и продължаващият спад в цената на основните криптовалути, през които те се финансираха (BTC, ETH). Това от своя страна означава, че останалите проекти ще трябва да продават все повече от набраните криптовалути, за да покриват текущи разходи, натискайки цената още по-надолу.

Първоначалната липса на регулации доведе и до появата на много проекти, чиято цел бе просто да наберат средства, без да представят какъвто и да е било продукт. Обещанията за бързи пари, страхът да не бъдат изпуснати възможности за печалба и многото нереалистични прогнози за цената на BTC, вариращи от $100 000 до $1 000 000 за биткойн, привлякоха и много неопитни инвеститори, които в крайна сметка останаха с горчив вкус в устата.

Когато регулаторните органи от цял свят все пак се намесиха, вече бе твърде късно – доверието и интересът към нови проекти спадна. Манипулациите на цената на криптовалутите чрез т.нар. pump and dump, spoofing и layering схеми, които са изрично забранени на регулираните борси, също изиграха своята роля за това.

Какво да очакваме през 2019 година?

Блокчейн технологията ще продължи да навлиза в икономиката, но не е задължително това да доведе до ръст в цената на криптовалутите. Потенциал за растеж все още има, но едва ли ще бъдем свидетели на ръстове, подобни на тези от края на 2017-та и началото на 2018-та година. Не и докато не се улесни достъпът на институциите до пазара и не бъдат възобновени преводите към и от борси за криптовалути.

Въпреки че предишното представяне на криптовалутите не е гаранция за бъдещо такова, трябва да се отбележи, че от началото на съществуването на биткойна, цената му е спаднала с над 70% четири пъти, като най-сериозният спад е 93.1% (за периода от юни до ноември 2011 г.). С други думи, сривът от 2018 г. не е нещо ново и невиждано досега. Но все още е трудно да се предвиди къде ще бъде дъното, като търговия на биткойн в диапазона $1500-$2250 не е напълно изключена.

През 2018-та година основни участници на пазара бяха инвеститорите на дребно. Предстоящото включване на ICE (Intercontinental Exchange) и NASDAQ в криптопространството вещае добро, тъй като то ще доведе до увеличение на броя борсово търгувани продукти, свързани с криптовалути и ще изгради инфраструктурата, която е нужна, за да се включат и институционалните инвеститори.

Дали всичко това ще бъде достатъчно за стабилизирането на виртуалните валути, обаче, предстои да разберем в началото на тази година.

***

Мненията в тази статия са споделени от Ивайло Чаушев – старши дилър в „Делтасток“ АД и чест гост-коментатор в Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.  

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , .