Интервю с трейдър: Ивайло Чаушев

Снимка на Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток" АД.

Източник: Делтасток

Днес, животът на начинаещия трейдър често е съпътстван от безброй дилеми. “Коя платформа за търговия да избера?”; “Кои финансови инструменти да търгувам?”; ”Какви технически индикатори да използвам?” са само част от въпросите, които не му дават покой.

В търсене на отговори, голяма част от тези хора храбро се гмуркат в интернет пространството и изчитат всичко по темата без да го прилагат на практика. Това в крайна сметка само подхранва тяхната първоначална неувереност и ги възпира да предприемат първата и най-важна крачка, а именно – да търгуват!

За да ви помогнем да избегнете този порочен кръг и да изградите добри трейдърски навици, днес ще ви запознаем с Ивайло Чаушев – старши дилър в „Делтасток“ АД и чест гост-коментатор във водещи финансови медии в страната, като Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria. Помолихме г-н Чаушев да разкаже за своето ежедневие за да ви покажем, че нещата далеч не са толкова страшни, стига да разполагате с план. 

Как протича един ваш ден?

При търговията на финансовите пазари, едно от най-важните неща е да имаш изградена рутина.

Работният ми ден започва в 06:30 сутринта, като първото нещо, което правя (след сутрешното си кафе, разбира се!) е да се информирам за събитията от предходната вечер и как са се движили пазарите тогава. За целта най-често използвам безплатното мобилно приложение на платформата Delta Trading, което разполага и с вграден икономически календар. Следва преглед на основните новини за деня чрез финансови портали като www.bloomberg.com и www.reuters.com, както и обзор на отворените позиции на пазара (в случай че има такива).

Второто изключително важно нещо, което е неизменна част от рутината ми, е да прегледам икономическия календар за предстоящи събития. Тук същественото е да се определят онези събития, които биха могли да повлияят на пазара и инструментите, които търгувам. Когато е “earnings season” или, казано с други думи, пазарите преобладават от тримесечни доклади, се стремя да следя финансовото представяне на определени компании. Освен това следя и кога ще бъдат публикувани самите доклади, тъй като тогава се очаква да има раздвижване на пазарите.

След фундаменталния анализ идва ред на техническия. Винаги комбинирам и двата типа анализ и задължително поставям сигнали за цена, за да открия възможности за търговия. От тук насетне започва същинската част – търговията. Денят ми често приключва около 23:00 часа, когато затваря редовната сесия на американския пазар. След това следва ревизия на търговията и оценка на представянето за деня, която включва в себе си:

– Брой сключени сделки (трейдове);

– Най-печеливш/губещ инструмент; 

– Съотношение между печеливши и губещи трейдове;

– Печалба и загуба от сделките.

Защо избрахте да се занимавате с търговия на финансовите пазари?

Интересът ми към тази професия се пробуди още докато следвах финанси в университета. Тогава изучавах няколко свързани с финансовите пазари предмета, но както в повечето университети – само на теория. В крайна сметка събрах достатъчно смелост да изпробвам наученото и на практика. 

Няма да лъжа – първите ми сделки бяха неуспешни. Това ме мотивира да инвестирам доста голяма част от времето си във всичко, свързано с финансовите пазари. Така тези няколко сделки запалиха страстта ми към пазарите и зададоха кариерния ми път, който впоследствие се превърна и в начин на живот.

Какво търгувате най-често?

Основно индекси и форекс, но във връзка с ниската волатилност на форекс пазара все по-често спекулирам с акции (основно американски) и злато, а в много редки случаи – и с криптовалути.

Колко време е нужно на един трейдър, за да изучи занаята?

Да се научиш да търгуваш е лесно, да се научиш да печелиш – не чак толкова. Основите на търговията могат да бъдат усвоени изключително бързо, но тяхното усъвършенстване изисква време и постоянство и най-вече зависи от това доколко сериозни сте в намеренията си да превърнете трейдинга в своя кариера.

Споделете трик, който прилагате ежедневно във Вашата търговия

Когато търгувам няколко инструмента наведнъж е трудно да следя кога те достигат дадени ценови нива, особено при висока волатилност. Полезен трик, който съм се научил да използвам, са сигналите за цена. В допълнение се стремя да следя пазарите за резки ценови движения, т.е. за такива, които са доста над среднодневното ниво. В подобни случаи често играя срещу посоката на пазара, целейки корекция от двайсетина процента.

Но може би най-важното нещо, което научих през годините, е да си почивам повече. Трейдингът е вълнуваща, но и често стресова професия и хората, които я работят трябва задължително да знаят как да се отдадат на пълноценен отдих, особено след натоварена сесия.

Кое човешко качество е най-важно за постигане на успех на пазарите?

Успехът на финансовите пазари зависи от много фактори. От опита си досега съм стигнал до заключението, че човек трябва да познава психологическите си пристрастия из основи (свръхувереност, страх от загуба, песимизъм, оптимизъм, алчност и т.н.), както и да упражнява силен самоконтрол.

Какъв е балансът между теоретичната и практическата подготовка?

Ако трябва да се ангажирам с определено съотношение бих казал, че търговията е 30% теория и 70% опит. Въпреки че теоретичната подготовка е с по-нисък процент и служи само като основа, един трейдър винаги трябва да е наясно с последните тенденции на пазарите и непрестанно да се стреми да надгражда теоретичните си познания, за да изгради финансова стратегия, която да съответства на неговите/нейните нужди.

Как намалявате риска от загуба в сделките си?

Стремя се да контролирам риска по три начина. При първия избягвам заемането на позиции, които са прекалено големи спрямо наличността ми по сметка и рядко оставам на позиция за повече от ден. Вторият начин включва активното управление (честото преглеждане) на отворените от мен позиции. Не на последно място използвам стопове (stop loss orders) – вид команда, която инструктира платформата за търговия да закупи или продаде финансов инструмент при достигане на желана (или по-лоша) цена.

Научете повече за различните видове условни поръчки.

На какво се дължи успехът Ви?

Подготовка, самоконтрол, дисциплина и разбира се, щипка късмет.

Кой е най-лошият съвет, който някога сте получавали?

Губещата позиция е дългосрочната инвестиция“. Едно от най-важните неща при търговията е умението да бъде преглътната загубата от неуспешна инвестиция в резултат на погрешно взето решение.

Кои са любимите Ви книги за търговия?

Боя се, че списъкът съвсем не е кратък! Все пак, сред фаворитите ми се открояват:

– The Аlchemy of Finance

– Behavioural Finance and Wealth Management

– Superforecasting: The Art and Science of Prediction

– The (Mis)Behaviour of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin and Reward

– The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable

По мое мнение, това са книги, които всеки трейдър рано или късно трябва да прибави към своята лична библиотека.

Как бихте определили своя подход към търговията?

Бих го определил като хибрид между дневна търговия (day trading) и суинг търговия (swing trading). В случай че се чудите каква е разликата между двете, при дневната търговия трейдърите отварят и затварят позиции в рамките на деня, докато суинг трейдърите обикновено държат позиции за по няколко дни или седмици.

Кои технически индикатори използвате най-често?

Преди да назова конкретни индикатори бих искал да кажа, че няма магически индикатор, който да работи в 100% от случаите и да е подходящ за всеки един инструмент. За съжаление далеч не всички трейдъри се позовават на този принцип и често се озовават в неблагоприятни ситуации поради това, че твърде много разчитат на любим индикатор.

Инструментите, които най-често използвам, са:

– За определяне на входове (entry points), нива “спиране на загуба” (stop-loss levels) и тейк профит (take profit) нива използвам среднодневни нива на ценовото движение за определен времеви период. Тези данни могат лесно да се достъпят в Delta Trading с десен клик върху дадена графика → “Instrument Statistic”, като прозорецът ще изглежда приблизително така: 

Прозорец с информация за инструмент на платформата Delta Trading

Среднодневните нива, които следя са: Average Open-Close, Average High-Low, Max Open-Closе, Max High-Low. Тях проследявам в рамките на поне 90 периода като тук периодите не са фиксирани, а се коригират спрямо представянето на дадения инструмент.

Киджун сен (Kijun-sen). Това на практика е компонент от техническия индикатор Облакът на Ишимоку (Ichimoku Cloud). Той ни помага да потвърдим очакванията ни за сключената сделка, както и да определим силата на пазарния тренд.

Макар и не точно технически индикатор, много зорко следя и Twitter профила на президент Доналд Тръмп като един вид знак за предстояща пазарна волатилност [смее се].

Научете повече за техническите индикатори и възможностите, които те ви дават.

Към какви правила се придържате и в най-критичните ситуации?

Основните правила, които следвам безотказно, са:

1. Не се поддавай на паника.

2. Бъди дисциплиниран.

3. Не позволявай на печалбите да те главозамаят.

4. Не използвай прекалено висок ливъридж.

5. Ограничи губещите позиции и остави печелившите да печелят.

6. Никога не спирай да се учиш.

7. Не оправдавай губещите си сделки, а разбери какво ги прави губещи.

8. Винаги когато мислиш, че няма какво да се обърка, отвори графиката на акциите на Lehman Brothers [смее се]. 

Графика на акциите на Lehman Brothers

Считате ли, че все още има потенциал в криптовалутния пазар?

По мое мнение всеки пазар, позволяващ заемането на къси и дълги позиции, има потенциал тъй като по този начин един трейдър би могъл да спечели както от пиковете, така и от спадовете в цените на инструментите. Разбира се, търговията на пазарите крие и своите рискове, затова винаги трябва да спазваме златното правило да не търгуваме с повече средства, отколкото можем да си позволим да загубим.

Как отсявате най-важното от информационния шум на пазарите? 

Чрез натрупан опит и непрекъснато самоусъвършенстване – банално, нали? [Смее се]. Колкото по-често търгувате, толкова по-лесно ще ви бъде да отсеете онази част от информационния поток, която е най-релевантна за вашия пазар.

Кои са моделите Ви на подражание във финансовата сфера?

Хората, които са ме вдъхновили не са малко, но Рей Далио определено заема челно място в списъка ми. По мое мнение собственикът на Bridgewater Associates е сред едни от най-добрите икономисти и фонд мениджъри в сектора, а това, че нетното му богатство е оценено на $18,4 млрд. само потвърждава моята теза. Ако намерите време, определено няма да сбъркате, ако прочетете книгата му “Принципи” (Principles).

Друг мой фаворит е основателят на един от най-големите хедж фондове в света, който към този момент е ангажиран с управлението на активи на стойност $6,5 млрд. Става въпрос, разбира се, за Лорънс Финк, главният изпълнителен директор на Blackrock. Има и други но мисля, че това са основните ми източници на пазарно вдъхновение, така да се каже.

Любопитни сте да научите повече? Открийте кои са някои от най-успешните трейдъри в историята на пазарите

Какъв съвет бихте дали на начинаещите трейдъри?

Търгувайте! Също така, в процеса на търговия е важно и да се анализира резултата от нея. Платформата Delta Trading, например, предлага изключително детайлно описание и статистика на търгуваните активи (Trading Statistics), което и аз често използвам.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , .

Вашият коментар