Инвеститор съди Илън Мъск за 258 млрд. USD заради Dogecoin

Илюстрация на разпадащ се Dogecoin

Източник: Dreamstime | Автор: Valerii Piankovskyi

Време за прочитане: 2 минути

Американски инвеститор в криптовалути е подал жалба във федералния съд в Манхатън срещу Илън Мъск, съобщава Reuters. Искът е на стойност от впечатляващите $258 млрд. и твърди, че Мъск е в основата на пирамидална схема, която изкуствено надува стойността на криптовалутата Dogecoin. 

В жалбата си ищецът Кийт Джонсън обвинява Мъск и компаниите му Tesla и SpaceX, че са промотирали криптовалутата, за да вдигнат цената ѝ, а после са я оставили да се срине. 

Мъск, който от позицията си на най-богатия човек на света може да предизвика драстични промени в цената на даден актив само с една публикация в Twitter, помогна на Dogecoin – на шега създадената през 2013 година криптовалута, да се изстреля до топ 10 в сектора за последната година и половина. В последните няколко месеца, обаче, Dogecoin се срина с 90% спрямо най-високата си записана стойност от май миналата година, повлечена от общия спад в цените на популярните криптовалути.

 

“Обвиняемите още от 2019 година насам са наясно, че Dogecoin няма стойност, но въпреки това го промотират, за да се възползват от търговията с валутата”, се посочва в жалбата, цитирана от Reuters. “Мъск използва позицията си на най-богатия човек в света, за да задейства и манипулира пирамидалната схема с Dogecoin, с цел печалба, реклама и забавление.”

 

Вследствие на случката жалбоподателят търси обезщетение от $258 млрд., или сривът на Dogecoin, умножен по три. 

Илън Мъск все още не е коментирал по темата. Междувременно, акциите на притежаваната от него компания за електромобили Tesla отбелязаха спад от 50% от най-високата си записана стойност.

***

Възползвайте се от движенията на пазарите: търгувайте CFD върху акциите на един от водещите производители на електромобили в света или CFD върху популярни криптовалути, като Bitcoin, Ethereum, Dash и други с Delta Trading: модерна платформа с над 1000 финансови инструмента и над 80 инструмента за подробен пазарен анализ.

 

ИЛИ

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар