Как да инвестирате в акции онлайн

Официално облечен мъж държи телефон над бюро с офис принадлежности

Източник: Pexels.com

За никого не е тайна, че годишната инфлация в страната нараства с все по-неумолими темпове. Може би именно поради това напоследък все повече българи загърбват традиционни у нас капиталовложения, като банкови депозити и недвижими имоти, в полза на инвестициите в акции.

Ако ви е омръзнало да гледате как инфлацията изяжда вашите спестявания и искате да инвестирате в акции, но не знаете как, сте дошли на правилното място! Преди да ви преведем през целия процес, обаче, трябва да си отговорите на един важен въпрос.

Какво целите да постигнете?

Купуването и продаването на акции крие немалко рискове, поради което предварителното задаване на финансова цел е от ключово значение. Искате да се пенсионирате на 40? А може би сте си харесали луксозен апартамент и автомобил, който да му подхожда? А дали просто не ви трябват средства, за да заплатите скъпото обучение на детето ви в чужбина?

Какъвто и да е отговорът, бъдете искрени към себе си – ако гледате на това начинание като просто на начин за припечелване на бързи пари, то по-добре се откажете още сега, тъй като винаги съществува рискът пазарите да се обърнат срещу вас и вие да изгубите част или пълната стойност на вложената от вас сума.

Какво представляват акциите?

Снимка на нюйоркската борса за акции

Източник: Pixabay.com | Фотограф: skeeze

Акциите са ценни книжа, които се търгуват на фондовите пазари. Последните са съвкупност от пазари и борси, които ви позволяват да инвестирате в широк спектър от финансови активи. Такива, например, са валути, ценни метали, суровини и, разбира се, акции на известни компании като Nike, Coca-Cola, Applе и Netflix. Има два начина да търгувате акции – по традиционен път или чрез договори за разлика.

Традиционни и CFD върху акции – какви са разликите?

1. Традиционни акции

Традиционните акции са ценни книжа, които дават на собственика им правото да притежават дял от публично търгувана компания. Най-общо казано те представляват “фрагменти” от компанията, които нейните ръководители свободно разпродават на регулирания пазар с идеята да наберат капитал от по-широк инвеститорски кръг.

Цената на акциите се определя от няколко фактора, сред които са успеваемостта на компанията, инвеститорският интерес и условията на пазарите. При традиционните акции името на акционера (инвеститора) се вписва в съответните регистри (в някои случаи лицето може вместо това да получи хартиен сертификат за притежание, но това е все по-рядко срещана практика). И в двата случая се гарантира, че акционерът физически притежава закупените активи, което пък му носи привилегии като:

Дивидентибонус сума, получена в края на предварително обявен период (най-често за месец, тримесечие или година), варираща в зависимост от броя закупени акции и времето, за които акционерът ги притежава

Ликвидационен дял – в случай че компанията фалира и останат свободни средства след покриването на всички задължения от първа необходимост, акционерът автоматично получава част от тази сума като компенсация

Право на гласфизическото притежаване на акции дава на инвеститора възможност да участва в управлението на компанията

2. CFD върху акции

Днес, инвестирането в акции може да се направи и с помощта на т. нар. договори за разлика. Договорите за разлика (ДЗР/CFD) са продукти, които ви дават възможността да се възползвате от движението в цената на активи като акции, борсови индекси, фючърси и други, без реално да ги купувате или продавате. 

Пример: ако акциите на Intel струват по $30 всяка и вие смятате, че те са подценени, можете да купите CFD-та върху 150 акции на тази компания. Ако цената на акциите се повиши с $1 до $31, вие ще спечелите сумата от $150. Ако цената се понижи до $29,50, вие ще реализирате загуба от $75.

Една важна особеност, която отличава CFD-тата върху акции от традиционните ценни книжа е, че тук вие не притежавате физически активите, които търгувате. Това означава, че за вас няма да бъде отреден ликвидационен дял, нито пък ще имате право на глас. За сметка на това предимствата, които ще имате, изобщо не са за подценяване.

Предимства на инвестирането в CFD върху акции

I. Марджин/лостов ефект

Основното преимущество на този тип финансов инструмент пред традиционните акции е, че можете да купувате CFD върху акции срещу част от реалната им пазарна стойност с помощта на т.н. марджин (ливъридж). Разбира се, това също означава, че освен по-високи доходи можете да реализирате и по-високи загуби. Ето как изглежда това на практика.

Разполагате с $1000. Искате да купите 100 CFD върху акции на Under Armour на цена $42,60 всяка при обща стойност на сделката от $4260.

Изискуемият марджин за трансакцията е 5%, което означава, че трябва да имате налични поне $5 в сметката си, за да купите CFD върху акции на стойност $100. В случая сумата, която ви е необходима, е $213 ($4260 x 5%). Останалата част от средствата ви ($787) ще можете да използвате свободно.

Ако цената за едно CFD върху акция се покачи с $1,40 до $44 и вие затворите позицията, доходността ви от акциите ще бъде $140. Така блокираната сума по марджин ще бъде $220, а свободните средства след затварянето на позицията ще се увеличат до $920. 

Ако цената за едно CFD върху акция спадне с $1,60 до $41,00, вие ще загубите $160. При това положение, блокираните средства ще бъдат $205, а свободните – $635.

II. Дивиденти

Не на последно място, както и при истинските акции, така и при CFD инвестициите, вие ще можете да се възползвате от дивиденти под формата на приравняващи дивидентни плащания на определени интервали от време (стига компаниите, които сте избрали, да предлагат такива).

Как да изберете надежден инвестиционен посредник

След като вече знаете за предимствата на инвестирането във CFD върху акции, следващата стъпка е да разберете откъде можете да си ги набавите. Закупуването на такива акции в България става чрез т. нар. инвестиционни посредници – лицензирани компании, предлагащи широк спектър от пазарни услуги.

Купуването на CFD върху акции онлайн се осъществява чрез виртуални платформи за търговия, за които ще стане дума малко по-късно. Дотук добре, казвате вие, но при наличието на толкова много конкуренция на пазара, как можете да сте сигурни, че сте попаднали на правилното място?

Когато избирате инвестиционен посредник, преди всичко вие трябва да проверите:

– Дали той притежава лиценз

– Какви са условията за търгуване на CFD върху акции

– Какви са възможностите на неговата платформа

Лицензът

В България, всеки легитимен инвестиционен посредник следва да притежава лиценз от Комисията за финансов надзор, разрешаващ му да извършва дейността си на територията на страната и в чужбина. Така например, Делтасток притежава лиценз с регистрационен № РГ-03-0146/23.11.2018 г.

Дали избраният от вас посредник притежава такъв лиценз можете лесно и бързо да проверите в официалния списък на комисията

Условията

Второто нещо, което трябва да направите след като проверите дали инвестиционния посредник има лиценз, е внимателно да разгледате списъка с такси и комисиони. Така например, при купуването или продаването на CFD върху акции повечето посредници ще поискат от вас определен процент комисиона, в зависимост от размера на инвестираната сума. 

Пример: ако решите да купите 5 CFD върху акции на Amazon на обща стойност $500 при комисиона от 0,5%, то след успешното приключване на трансакцията ще бъдете таксувани $2,5. В допълнение към това е възможно да ви бъде начислена и годишна такса “поддръжка” за това, че вашият акаунт е поддържан в техническа изправност.

Не на последно място, проучете какви мерки е взел инвестиционният посредник с цел предпазване на вашите средства. Така например, всеки лицензиран инвестиционен посредник трябва да държи своите средства в отделни сметки от тези на клиентите, както и да e гарантиран от Фонда за компенсиране на инвеститорите в случай на несъстоятелност.

Платформата

Достъпен ли е интерфейсът? С какви технически индикатори разполага платформата (пълзяща средна, криви на Болинджър, RSI, MACD и т.н.)? До какъв тип пазари имате достъп и в колко на брой компании можете да инвестирате? Има ли платформата икономически календар и достъп до новини в реално време?

Тези са само някои от въпросите, на които трябва да си отговорите докато изпробвате платформата с помощта на безплатна демо сметка. В случай че имате нужда от още насоки при избирането на инвестиционен посредник, можете да откриете цялата ви необходима информация в подробната ни статия по темата.

4 основни принципа при подбора на CFD върху акции

Снимка на жена, държаща четирилистна детелина

Източник: Unsplash.com | Фотограф: Amy Reed

След като намерихте подходящ инвестиционен посредник, сега е моментът да решите в CFD върху акциите на кои компании искате да инвестирате. На пръв поглед непосилен, този избор става значително по-лесен ако следвате 4 прости принципа.

1. Не инвестирайте в това, което не разбирате!

Звучи логично, нали? За съжаление много от днешните инвеститори не подбират договорите си за разлика върху акции според техните интереси, което често им изиграва лоша шега. Не бъдете като тях – ако сте истинско гуру в IT сектора, но не отбирате нищо от медицина, не влагайте средствата си във фармацевтична компания без предварително да сте проучили компанията из основи.

Избирането на компании, които ви вдъхновяват и чиито мисия, цели и потенциал сте проучили добре, ще ви позволи по-лесно да прецените кога е най-удачният момент да задържите CFD-та върху техните акции (или да закриете губеща позиция). Инвестирането в пазар, който не разбирате, е равнозначен на изстрел в тъмното с надеждата, че цената на акциите ще оправдае очакванията ви.

2. Дайте приоритет на компании с утвърдена репутация

Един добър начин за подсигуряване на стабилността на една инвестиция (особено в началния етап) би бил изграждането на диверсифициран портфейл с утвърдени компании в бранша. За целта, постарайте се да си отговорите следния въпрос – кои компании според вас ще останат на пазара след 10, 50, 100 години?

3. Запознайте се с хората, стоящи зад волана

Както корабният екипаж пряко зависи от ръководещия ги капитан, така и една компания е точно толкова добра, колкото са и нейните лидери. Задкулисните интриги и неуважителното отношение към клиенти или служители са причини за не един или два фалита. Поради това, преди да инвестирате каквито и да било средства в дадена компания, най-напред се уверете в компетентността и почтеността на нейните ръководители.

4. Не разчитайте на успехите, постигнати в миналото

Само защото дадена компания е била в разцвета на силите си вчера не я прави автоматично добра инвестиция днес. Докато четете тримесечните доклади, постарайте се да прецените дали успехът на компанията се дължи на далновидна стратегия или на чиста проба късмет.

Как да инвестирате в CFD върху акции

На този етап най-вероятно вече си задавате въпроса “Добре, а как мога да си купя CFD-та върху акции?”. Независимо от избора ви на инвестиционен посредник, пътят ви до пазарите най-общо се свежда до няколко прости стъпки. С цел да илюстрираме процеса по-нагледно сме описали стъпките, с които да инвестирате с помощта на Delta Trading демо (тестова) сметка.

СТЪПКА 1: Открийте демо сметка

Кликнете на бутона по-долу, за да създадете тестови акаунт с виртуални €10 000 за по-малко от минута.

СТЪПКА 2: Започнете да инвестирате!

По-долу ще откриете видео с информация как да отворите първата си позиция.

Как да изградите ефективна финансова стратегия

Определете си бюджет (и го спазвайте)

Не е нужно да сте мултимилионер, за да започнете да инвестирате на пазарите. Един добър начинаещ подход е захранването на сметката със скромни капиталовложения от 50-100 лв. на всеки месец или тримесечие. Поетапното инвестиране ще ви помогне да свикнете с движенията на пазарите и да приемете загубите като неразделна част от целия процес.

Изберете инвестиционния си подход

След като вече сте определили размера на вашето капиталовложение и компаниите, в които искате да инвестирате, идва ред на избора на стратегия: активна или пасивна.

Активната стратегия е краткосрочна и включва честото купуване и продаване на CFD върху акции на възможно най-изгодната за вас цена. Тази стратегия изисква немалко проучване, познания и най-вече време поради бързо променящите се пазарни условия.

При пасивната стратегия, вие оставяте позициите си до голяма степен “недокоснати” за определен период от време. Този подход е по-подходящ за инвеститори с по-дълъг инвестиционен хоризонт, които често не разполагат с необходимото време, за да следят всяко едно движение на пазарите.

Изградете си рисков профил

Пазарите никога не са статични и нерядко има случаи, в които резките покачвания и спадове в цените карат графиките да изглеждат като рисунка невръстно дете. Ако дори мисълта за минимален спад в цените на пазара е достатъчна, за да ви накара да настръхнете, то бихте могли да помислите за инвестиции в традиционно по-спокойни сектори като енергетиката или производството на стоки за масова употреба.

Обзор на някои стратегии за управление на риска

Двама души се спускат с парашут

Източник: Pexels.com | Фотограф: Dids

Не се подвеждайте от съветите на самозвани “експерти” – сигурни инвестиции не съществуват! Компания на върха на славата днес, може да се окаже изправена пред фалит утре, фатално забавяне в алгоритмите за търговия може да затвори позицията ви на по-лоша цена, от тази, която сте задали, и така нататък.

Това, което може да ви предпази от потенциални загуби са вашите собствени познания за компаниите, в които инвестирате, пазарите в които те оперират и икономическите принципи от които всички те се ръководят. Все пак, има някои неща, които можете да направите, за да подсигурите средствата си, в случай че пазарите се обърнат срещу вас.

Използвайте стоп и лимит поръчки. Това са “команди” в платформата за търговия, с чиято помощ ще можете автоматично да затваряте вашите позиции на предварително зададена от вас цена. Повече информация относно видовете поръчки можете да разгледате в подробната ни статия.

Инвестирайте постепенно. Поведението на пазарите често е непредвидимо, поради което популярна стратегия е влагането на малки суми на всеки месец или тримесечие след първоначалната инвестиция.

Диверсифицирайте! Инвестирането само в една компания или един сектор е не само непрактично, но и опасно. Разпределението на средствата между няколко компании ще ви позволи не само да обхванете по-голяма част от пазара, но и да предпазите инвестицията си от големи спадове, в случай че цените на някои от CFD-тата върху акции се сринат.

– Не използвайте твърде висок ливъридж. Въпреки че може да ви донесе по-големи печалби, използването на твърде висок ливъридж може да доведе и до много по-големи загуби.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , .