Как да инвестирате в дългосрочен план (и защо)

Може би искате да заделите пари за нов автомобил. А може би искате да подсигурите бъдещето на децата си или пък да се пенсионирате на някой тропически остров (нека бъдем честни, кой не би искал последното?).

След внимателно проучване на пазара обаче стигате до заключение, че едва ли ще постигнете нещо съществено без солидна първоначална инвестиция

Но дали това наистина е така?

В по-долните редове ще ви покажем, че с известна доза постоянство, дисциплина и щипка късмет можете да превърнете 1000 лв. (или дори 500 лв.) в завидна 7-цифрена сума. Звучи ви прекалено сложно? Всъщност, това не е толкова трудно за постигане! Ето какво трябва да направите за целта.

 

Проучете внимателно вариантите си на пазара

Никой не иска да хвърли парите си на вятъра. В тази връзка, за да извлечете максимума от инвестицията си, вие винаги трябва да сте в крак с последните събития на глобалните пазари.

Други съвети, към които е добре да се придържате като начинаещ инвеститор, са:

Насочете се към финансови инструменти с по-ниска степен на риск, независимо от дължината на инвестиционния период. Така печалбата ви има по-голям шанс да набъбне многократно с течение на времето. По-долу, например, ще видите как дългосрочната инвестиция в популярен борсов индекс би имала потенциала да ви донесе изключително висока доходност.

– Навярно вече ви е омръзнало да чувате фразата “Не слагайте всичките си яйца в една кошница”, но това е правило, без което не можете да се надявате на успех като инвеститор. Диверсифицираното портфолио (закупуване на различни финансови инструменти) значително намалява шанса ви от пълна загуба на средствата, а последното лесно може да се случи ако инвестирате всичките си пари в една компания, да речем. На каквото и да се спрете обаче помнете, че и тук си има крайности и прекомерната диверсификация може да ви попречи.

 

Колкото по-отрано започнете, толкова по-добре

Както се убедихме в по-горните редове, времето е от съществено значение за успеха на дългосрочните инвестиции. Избирането на подходящ момент за вашата инвестиция, обаче, е също толкова значимо.

Когато размишлявате къде да инвестирате парите си, не е достатъчно да започнете възможно най-рано и да бъдете постоянни в действията си. Вие трябва и да умеете да разпознавате благоприятните пазарни условия и навременно да се възползвате от тях.

Следвайки тези принципи, дори една скромна инвестиция от ваша страна би имала потенциала да се превърне в пещера, осеяна с пиратско съкровище. Нека дадем конкретен пример, изготвен от финансиста Пол Мериман и екипа му от опитни анализатори.

Представете си, че годината е 1970-та и вие решавате да инвестирате $1000 всяка година в популярен, бързо развиващ се и устойчив инструмент. Тъй като знаете, че популярността сама по себе си не гарантира успех, вие също сте отделили времето да направите обстойно проучване на избрания от вас инструмент.

Представете си също така, че годишната инфлация в страната е 3%, а годишната такса върху инвестиционния инструмент е 0,1%.

При тези условия, месечните ви вноски за индекса за 1970 г. ще се равняват на $83,33 всеки месец. Вземайки предвид годишната инфлация, вие постепенно ще покачвате месечните вноски, като до 1975 г. те ще достигнат $99,50.

След 10 години вашата инвестиция ще се равнява на $16 187, а след 20 – на $118 874. Стига да сте продължавали да убивате инфлацията чрез увеличаване на вноските, след 48 години вие като инвеститор ще сте спечелили завидната сума от $1,9 млн. срещу обща инвестиция от $104 408.

За да разберете колко колосална е всъщност сумата от $1,9 млн. в контекста на този експеримент, вижте графиката обобщаваща казаното от нас до момента:

Инфографика от финансов характер

Разбира се, резултати от минали периоди не са гаранция за бъдещи такива затова, както споменахме по-горе, е важно да проучите внимателно всеки един инструмент преди да инвестирате в него.

 

Парите не достигат? Намалете ежедневните си разходи!

За да инвестирате успешно, трябва да го правите разумно и в ежедневието си. Ако пушите по три кутии цигари на ден и често се възползвате от услугите за бързо хранене, то не можете да очаквате да заделяте еднакво количество пари всеки месец, без да се лишите от нещо по-важно. А не това е целта на занятието тук.

Спестяването на 100 лв. или 200 лв. месечно се превръща в много по-реалистична цел, когато си дадете сметка къде точно отиват парите ви. Така например, ако често пътувате с градския транспорт или ходите на фитнес, непременно поискайте да ви издадат месечна карта.

Ако пък имате собствено превозно средство, постарайте се да избягвате платените паркоместа. Вместо да си купувате бургер за обяд, носете си домашна храна на работа, и така нататък. Тези съвети може да ви се струват банални, но разликата е също толкова осезаема веднъж щом започнете да ги спазвате.

 

Не качвайте залозите преди да сте сигурни в победата си

група сериозни хора гледат към лаптоп

Не е нужно да сте преуспял инвеститор с 20 години опит на финансовите пазари зад гърба си, за да започнете да инвестирате във вашето бъдеще още от днес. Всичко се свежда до едно единствено правило в инвестирането, което обаче трябва да спазвате безотказно.

А това правило гласи, че никога не бива да влагате повече пари, отколкото можете да позволите да загубите – особено ако пък тепърва опипвате инвестиционната почва.

Когато инвестирате, оставете емоциите си на заден план и постъпете разумно. Играйте на сигурно, увеличавайте залозите постепенно и само ако решението ви е подплатено от обстойно проучване и помнете, че във финансовият свят импулсивните и прибързани решения често водят до поражения.

Един добър начин да навлезете в дълбоките води на финансовите пазари без да рискувате собствени средства е като си отворите демо сметка с виртуална (безплатна) валута. Така например, откриването на демо сметка DeltaSmart ще ви даде възможност да тествате стратегиите си в реални пазарни условия с виртуален портфейл от 50 000 лева.

 

Posted in Инвестиции, Пазарен обзор and tagged , , , , , .

Вашият коментар