Как да инвестирате в ценни метали онлайн

Рисунка на умислен инвеститор и ценни метали

Източник: Делтасток

Още от момента на своето прохождане, човечеството попада в плен на красивия блясък на ценните метали. Златото и среброто, например, рутинно са се използвали както като валута, така и за направата на луксозни предмети, а също и като символи на власт и богатство.  

А в наши дни, благородните метали се сдобиват и с още едно приложение – това да застраховат инвестициите във времена на икономически и политически сътресения.

Ако се чудите какво движи стойността на тези метали, как да решите кой от видовете благородни метали би бил най-подходящ за вашите финансови нужди и какви са предимствата и недостатъците на инвестирането в такива активи, сте дошли на правилното място.

Но преди да стигнем до отговорите на тези въпроси, нека ви представим Светата троица на ценните метали: златото, среброто и платината.

Златото

Не случайно металът се радва на епохална (в съвсем буквален смисъл) популярност. На първо място инвестиционното злато е с висока и нисковолатилна себестойност, призната в международен мащаб. Поради това то все по-често се прибавя към инвестиционното портфолио като защитна мярка срещу пазарна инфлация или дефлация.

Друго предимство е, че, освен като валута и при направата на бижута, жълтият метал се използва и при производството на някои електронни компоненти, в стоматологията, при създаването на луксозни предмети и дори при някои напитки (скъпи марки шампанско със злато, например). Не на последно място, то не ръждясва и не корозира, а освен това е и много ковко и кондуктивно.

Днес златото се намира все по-трудно, тъй като всички леснодостъпни находища вече са изчерпани и компаниите трябва да копаят на по-големи дълбочини, за да добият повече от метала. А това означава, че цената на златото има все по-голяма вероятност да се влияе от нарастващото търсене, или иначе казано – да расте в дългосрочен план.

Затова и много икономисти гледат на златото като на мярка за здравословното състояние на глобалната икономика – колкото по-волатилни са пазарите, толкова по-вероятно е цената на метала да нарасне, докато при стабилни пазари тя обичайно бележи спад.

Среброто

Два сребърни пръстена върху лист на растение

Източник: Unsplash.com | Фотограф: Amanda Mocci

Сивкавият метал може да се похвали с доста повече индустриални приложения от златото и може да бъде открит в състава на най-различни вещи. Сред тях са и:

– Монети и кюлчета

– Сребърни бижута

– Прибори за хранене

– Ефектна украса за храна

– Духови музикални инструменти

– Електроника и медицинска техника

– Батерии и полупроводници

– Химични препарати

В инвестиционните среди, металът често се закупува под формата на монети или кюлчета като един по-изгоден (в сравнение с изкупуването на злато) начин за диверсификация на портфолиото. Въпреки по-ниските цени на инвестиционното сребро е редно да се отбележи, че активът е и значително по-волатилен от жълтия метал.

Платината

Името идва от испанската дума „platino“, носеща значението „малко сребро“. Наред с другите си безспорни качества, платината се цени заради ковкостта си и това, че не е реактивна. Както и златото, платината не корозира, дори при високи температури.

Но за разлика от златото и други благородни метали, този не проявява никакви признаци на износване, поради което е особено ценен от производителите на скъпи часовници и бижута. Друга причина за високата цена на платината е употребата ѝ като катализатор в автомобилната и петролната индустрии.

Металът е дори по-рядко срещан и от златото – едва четири мини отговарят за снабдяването на платината в глобален мащаб. Поради това цената му обикновено е двойна на тази на златото, когато пазарът е стабилен, и пада под тази на жълтия метал във времена на несигурност поради занижен индустриален интерес.

Предимствата на инвестирането в ценни метали

Р азхождащ се по улица щастлив костюмиран мъж

Източник: Pexels.com | Фотограф: Bruce Mars

След като вече сте запознати с най-популярните ценни метали на пазарите, нека разгледаме какви са предимствата на включването им във вашето портфолио.  

За начало, за разлика от хартиените валути, които могат да се печатат в неограничени количества, ценните метали са краен ресурс и цената им е неподвластна на инфлацията. Те не носят кредитен риск за притежателите си и може би поради тази причина мнозина ги възприемат като сигурна инвестиция.

Включването на злато, сребро и/или платина към портфолиото е и добър начин да “хеджирате” своето инвестиционно портфолио. Иначе казано, добавянето на тези метали би могло да предпази другите ви инвестиции от отрицателните последствия на финансови, политически и военни сътресения, тъй като тенденцията е цените им да нарастват паралелно със спада на ценните книжа, недвижимите имоти и други пазари.

Недостатъците на инвестирането в ценни метали

Човек, захлюпил лицето си с ръце

Източник: Unsplash.com | Фотограф: Francisco Moreno 

Въпреки че са относително стабилни, ценните метали в никакъв случай не са имунизирани срещу внезапните приливи и отливи на пазарите. Както вече споменахме, стойността им обикновено се повишава по време на икономически кризи, което може да се превърне в нож с две остриета – дори и при по-висок потенциал за големи печалби, възможно е да се окажете в ситуация, в която ви е трудно да откриете купувачи.

Друг съществен риск е, че цените както на златото, така и на среброто, платината и други ценни метали на международните пазари може да претърпят сериозен срив още при първите признаци на възстановяване от страна на пазарите.

Острият недостиг на лъскавите суровини също не е за подценяване. В някакъв момент търсенето ще надмине наличното предлагане, което пък ще подложи минните компании на голям натиск, ще вдигне цените до небето и ще направи активите много по-трудни за продаване.

Няколко подхода при инвестирането на ценни метали

В зависимост от финансовите ви цели и основния ви наличен капитал, има пет различни начина, по които можете да добавите ценни метали към портфолиото си.

ETF-и върху стоки

Борсово-търгуваните фондове (ETF) са един от най-лесните начини, по които инвеститорът може да купува и продава злато, сребро или платина. Но тук има малка уловка. Когато купите ETF, няма да притежавате самата стока, а само малки „парченца“ от нея, което ви лишава от възможността да си поискате метала във физическия му вид.

Акции и фондове

Източник: Pexels.com | Фотограф: Burak K

Бюро, на което има таблет с отворена графика, празен лист, моливИнвестирането в акции на минни компании би могло да бъде печеливша стратегия, но тя носи и по-големи рискове, имайки предвид волатилността на фондовите борси. Както и с ETF-ите, купуването на акции не предлага привилегията да притежавате металите, а единствено дялове от компаниите, които ги добиват.

 

Фючърси и опции

Ако планирате да направите ценните метали важна част от инвестиционната си стратегия, то тогава фючърсите биха могли да бъдат подходящ избор, благодарение на високата ликвидност и ливъриджа, които тези инструменти предлагат. Разбира се, високият ливъридж носи и по-голям риск от загуба на инвестициите, затова ви съветваме добре да разгледате пазарните си възможности преди да пуснете тези инструменти в ход.

Сертификати за собственост

Със сертификатите за собственост получавате всички предимства на физическото притежаване на стоките, без да се притеснявате за логистиката, свързана с тяхното транспортиране и съхранение.

Но, в крайна сметка, сертификатът е само един лист хартия, който лесно може да бъде забравен, когато икономическата криза почука на вратата, което го прави един не особено надежден начин да подсигурите инвестициите си в дългосрочен план.

Притежаване на физически актив

Източник: Pixabay.com  

Тежка стоманена врата на трезорОсновното предимство на директното купуване на ценни метали е, че ще сте собственик на актив, съхраняващ се извън финансовата система, което по идея би следвало да намали рисковете от загуби в следствие на висока пазарна волатилност.

В зависимост от вашия бюджет, можете да си купите монети (подходящи за по-скромни вложения) или кюлчета (подходящи за по-мащабни инвестиции). Сред популярните в Европа монети са златните сребърни и „Орли“, както и тези на “Австралийската филхармония“, докато кюлчетата е добре да се купуват от трезори, одобрени от Лондонската асоциация на пазара на благородните метали (London Bullion Market Association).

Заключение

В момент, когато новинарските канали и социалните медии ни заливат с безспирен поток от мрачни предсказания за предстояща икономическа криза, лесно можем да се изкушим да вложим цяло състояние в ценни метали и да се надяваме на най-доброто. Ако сте на прага да направите именно това, забавете ход и премислете стратегията си незабавно, защото в противен случай рискувате много, ако пазарът се обърне срещу вас.

Вместо това, прегледайте рисковия си профил, поставете си ясни финансови цели и инвестирайте в ценни метали единствено, за да обогатите портфолиото си. И накрая – не забравяйте, че никога не бива да инвестирате повече средства, отколкото сте готови да загубите, и че винаги следва да се консултирате с финансов специалист ако не сте сигурни във вашата преценка.

***

Склонни сте да инвестирате в ценни метали, но не сте напълно убедени в успеха на финансовата си стратегия? Открийте демо сметка с виртуални €10 000 и тествайте своите стратегии без ограничения с помощта на мощна и лесна за ползване платформа.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , .