Как да изберете правилния инвестиционен посредник

Delta Trading в действие с отворена графика на DAX

Източник: Делтасток

Време за четене: 5 минути

До началото на XXI век, вълнуващият свят на глобалните финансови пазари бе привилегия преди всичко на финансово независимите.

Днес, несекващият технологичен подем и все по-набъбващият списък с инвестиционни посредници, предлагащи онлайн услуги, направи световните пазари еднакво достъпни както за професионалните трейдъри, така и за хората, желаещи да получават допълнителни доходи без да напускат уюта на дивана в хола.

При наличието на толкова много примамливи условия за търговия на финансовите пазари, обаче, как точно се очаква да намерим инвестиционен посредник, който да заслужи нашето доверие? Мисията не е толкова невъзможна, колкото може би ви изглежда на пръв поглед. Единствените неща, които са ви необходими, са доза търпение и добър план.

Поставете си ясна цел (и не я забравяйте)

Всички посредници предлагат широка гама от финансови продукти и услуги, затова е добре още от самото начало да знаете какво искате да постигнете от взаимоотношенията ви с него. Ще търгувате ли самосиндикално през онлайн платформа? А може би желаете да вложите средства в инвестиционен фонд?

След поставянето на цел идва ред и на избора на инвестиционен посредник. Тук практиката еднозначно посочва, че надеждните компании често се оказват тези, които предлагат повече от един тип услуги. Така например, “Делтасток” АД предлага на своите клиенти две алтернативи на своята услуга, а именно:

Сметка за CFD търговия с 1,100+ финансови инструмента;

Инвестиционна сметка DeltaSMART без лихви, такси и комисиони.

Играе ли посредникът по правилата (или лети под радара)?

Подпечатване на документ

Източник: Pexels.com

Следващото и може би най-важно нещо, което трябва да направите, е да се подсигурите, че набелязаният от вас инвестиционен посредник притежава лиценз за предоставяне на финансови услуги.

Така например, някои посредници на територията на страната притежават официален лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, издаден от Комисията за финансов надзор (КФН). Други пък оперират под лицензи, издадени от регулаторни органи от държави на територията на ЕС.

Лицензът гарантира, че компанията управлява поверените ѝ финансови средства отговорно, тъй като при неспазване на своите задължения рискува да ѝ бъдат наложени тежки санкции. Друг плюс на лицензираните посредници е, че подобно на банковите депозити, част от вложените от вас средства са защитени в случай на несъстоятелност.

Личните ви данни – общо достояние или Форт Нокс?

Каквато и тежест да притежава един лиценз, той все пак не може напълно да ви предпази от неправомерното използване на вашите лични данни. Отделете няколко минути и посетете официалния сайт на инвестиционния посредник, за да научите как той събира личните ви данни и как ги използва.

По този начин ще можете да установите дали посредникът e склонен да предостави неправомерно вашите лични данни на трети лица или пък да провежда разговори на случаен принцип (cold calling) с цел вербуването на потенциални клиенти чрез обещания за големи (и нереалистични) печалби.

Уверете се, че обещанията са подплатени с опит

експерти дискутират финансова стратегия

Източник: Pexels.com

Докато инвестиционните посредници на пазара днес са много, за съжаление далеч не всички са привърженици на почтените идеали. Един сигурен индикатор, по който можете да отсъдите дали на посредника може да се има доверие, е времето, което той е прекарал на световните пазари.

Ако компанията е развивала услугите си в продължение на години – чудесно! Пазете се, обаче, от посредници, които съществуват на пазара от година (или дори по-отскоро) и които предлагат подозрително изгодни условия за търговия – често това е капан, от който веднъж попаднали, е много трудно да се измъкнете.

Разучете платформата за търговия из основи

Повечето посредници предлагат опцията чрез създаването на ваш безплатен демо акаунт да разучите тяхната платформа за търговия в повече подробности, без да рискувате и стотинка от реалните си средства. Възползвайте се от тази възможност и направете безплатен одит на няколко платформи, докато не попаднете на тази, която най-добре подхожда на вашите нужди.

По време на “тест драйва” ви съветваме да си записвате всяка ваша питанка на лист хартия (или на мобилното ви устройство). Ще обясним защо това е важно малко по-късно. Междувременно, ето какви въпроси можете да си задавате, докато оценявате всяка платформа за търговия според нейните достойнства:

– Предлага ли разнообразие от финансови инструменти? Типични финансови инструменти, които всяка платформа би следвало да предлага (като CFD или под друга форма) са валутни двойки, акции, индекси, ценни метали, фючърси и криптовалути.

– С какви технически индикатори разполага? Правилото на мечо Пух “колкото повече, толкова повече” тук важи с пълна сила. Основни индикатори, които е добре да са налице в разглежданата от вас платформа, са търговски обем за избрания финансов инструмент, Индекс на относителна якост (RSI), прости движещи се средни стойности, както и възможността сами да добавите желан от вас индикатор.

– Какви типове поръчки можете да подавате? Проверете дали платформата предлага възможности за подаване на стандартните пазарни, лимит и стоп поръчки, както и използваните от по-напреднали трейдъри пълзящи стопове (trailing stops) и други вариации.

– Какви са възможностите за персонализация? Можете ли да създавате собствени списъци за наблюдение (watchlists) и да получавате пазарни сигнали за най-търгуваните от вас инструменти? А възможни ли са промени по облика на интерфейса в тон с вашите предпочитания?

– Как протича сключването на една сделка в платформата? Погледнете дали котировките се предлагат в реално време, дали можете да купите и продадете финансови инструменти бързо и лесно както през настолното, така и през мобилното ви устройство, и дали платформата ви позволява да търгувате отвъд рамките на установените часове за търговия (extended hours trading).

Подложете посредника на кръстосан разпит

разпит на затворени врати

Източник: Делтасток

Спомняте ли си, когато по-рано ви посъветвахме да си записвате всички ваши въпроси? Сега е моментът да проверите колко бързо компанията може да се отзове на вашите запитвания като споделите последните в нейния онлайн чат, ги изпратите на email или пък като просто се свържете с представител по телефона.

Независимо дали сте опитен трейдър или все още навлизате в тази динамична среда и в двата случая ще имате нужда от напътствия – дали поради технически проблеми с платформата или по други причини. А ако човекът на отсрещната линия не може да предостави изчерпателни отговори или се държи неуважително, то можете да зачеркнете този посредник от списъка ви без ни най-малки угризения.

Предлага ли посредникът безплатно обучение?

Наличието на достъпни и информативни обучения и материали под формата на видео уроци, актуален икономически календар, семинари, интервюта с опитни експерти, валутен калкулатор, дневен технически анализ и други говори за това, че посредникът има искреното намерение да ви помогне да подобрите трейдърските си умения с всеки изминал ден.

Разходите, не забравяйте за разходите!

Ако набелязаният от вас посредник покрива всички гореспоменати изисквания, поздравления! Но преди да се подпишете в празното поле не забравяйте да зададете и въпросите по-долу, за да сте сигурни, че няма да заплатите и стотинка повече, отколкото сте предвидили във вашия бюджет:

– Изисква ли посредникът минимален депозит при откриване на сметка?

– Предлагат ли се условия за търговия с ниски плаващи спредове?

– Какви други такси се начисляват от посредника? Някои инвестиционни посредници имат годишни такси, такси при липса на сключени сделки за определен период от време, такси обвързани с ползването на платформата за търговия и други.

Ако не намирате всички отговори за задоволителни, то може би е по-добре да си потърсите друг посредник с условия за търговия, напълно отговарящи на вашите очаквания.

***

Търсите си инвестиционен посредник с години опит на пазара? Открийте безплатна демо сметка с “Делтасток” АД и тествайте вашите стратегии с виртуални €10 000 в реални пазарни условия, без риск от загуба на средства!

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , .