Как ще се отрази “Синята вълна” на пазарите?

Снимка на Wall Street в САЩИзточник: Dreamstime

Време за прочитане: 5 минути

Както повечето значими политически събития, така и изборите за президент и представители и сенатори в двукамарния Конгрес на САЩ обикновено оказват влияние на финансовите пазари, при това съществено.

След окончателното утвърждаване на Джо Байдън за президент на САЩ и спечелването на сенаторското място на балотажа в щата Джорджия, Демократическа партия практически си осигури контрол и върху Белия дом, и върху Конгреса. 

В Камарата на представителите тя има минимално мнозинство, а в Сената има равен брой представители с Републиканската партия, но гласът на вицепрезидента Камала Харис ѝ дава малка преднина. Това означава, че въпреки че т.нар. “Синя вълна” не се разгърна в пълната си мощ и Демократическата партия не получи по-голямо мнозинство в Конгреса, голямата част от инициативите и политиките на Байдън вероятно ще бъдат по-скоро подкрепяни.  

Но какво ще донесе това на инвеститорите? 

 

Малко история

В исторически план, пазарите реагират по-положително на новините за избора на президент републиканец, защото се предполага, че Републиканската партия е поддръжник на по-бизнес ориентираните политики и, съответно, това е по-благоприятно за финансовите пазари. Но реалността сочи, че пазарите като цяло се представят по-добре при управлението на президентите от Демократическата партия

“Когато разглеждаме политическото влияние върху пазарите, то не е това, което очакваме”, коментира Брад МакМилън, главен инвеститор в Commonwealth Financial Network, цитиран от бизнес изданието Kiplinger. “От началото на миналия век пазарите бележат среден годишен ръст от 3.5% при републиканците и 6.7% при демократите.”

А от 1993 г. насам, когато демократът Бил Клинтън встъпва в длъжност за първия си мандат, при управлението на президент от Демократическата партия цените на американските акции растат средно с 14.5%, а при републиканец – едва с 3%.

Източник: DeltaStock | Данните са взети от Ycharts

Освен това, наблюденията върху цените на американския индекс Dow Jones Industrial Average от 1930 г. насам, цитирани от платформата за инвестиционни проучвания Ycharts, показват, че обикновено в годината преди президентски избори той бележи ръст от средно 13.2%, а в годината на изборите – около 5.4%. В първата година на нов президентски мандат индексът расте със средно 10%, а във втората – със 7.9%. 

Разбира се, в тези обобщени статистики има и изключения. От друга страна, данните на Ycharts сочат, че другият голям американски индекс S&P 500 традиционно бележи ръст при управлението на президент от Демократическата партия.

 

Поглед в настоящето

Настоящата “Синя вълна” бе посрещната от пазарите със смесени чувства. Новината, че Демократическата партия си осигурява мнозинство, макар и малко, в Конгреса бе посрещната с ръст на фючърсите на Dow Jones и спад на фючърсите на технологичния индекс Nasdaq100. Обяснението е, че “старата икономика” вероятно ще се възползва по-успешно от предстоящите правителствени стимули, докато технологичните компании може би ще се сблъскат с увеличение на корпоративния данък и по-строги антимонополни регулации. 

Друго опасение на инвеститорите е, че новата власт ще предприеме мерки за насърчаване на “зелената” икономика и ще прави опити за въвеждането на политики за преразпределение на богатството. А подобни неща обикновено не се харесват на Уол Стрийт. 

Но засега евентуалните регулации на технологичните компании, вдигането на данъците и преразпределението на богатството се отлагат за по-нататък, тъй като има далеч по-належащи проблеми. Още повече, че за по-прогресивните политики по отношение на околната среда, увеличението на данъците и минималната работна заплата и регулациите на технологичните компании ще е необходима по-сериозна подкрепа и от двете партии, а подобни по-радикални идеи може да не допаднат на по-умерените сенатори от Демократическата партия и още по-малко на републиканците.

Анализаторите са единодушни, че поне в идните няколко месеца демократите ще се фокусират върху пакети със стимули за бизнеса и увеличение на директните помощи за изпадналите в затруднения и безработните американци и ще се въздържат от резки промени в данъчната политика. Какво ще се случи след това, все още е твърде рано да се каже. 

“Смятаме, че не е много вероятно новият финансов министър Джанет Йелън да налага политики, които да задушат възстановяването на американската икономика”, отбелязва Холгер Шмайдинг от Berenberg Bank, цитиран от The New York Times. “Предвид нейната склонност да не действа агресивно, вниманието ѝ вероятно ще е насочено към стимулите.”

И действително, още преди да встъпи в длъжност, Джо Байдън обяви т.нар. “План за спасението на Америка” на стойност $1.9 трилиона. Той включва помощ за малкия бизнес, който пострада най-жестоко от коронавирусната пандемия, увеличени помощи за безработните, чек на стойност $1400 като директно плащане за голяма част от американците, допълнителни суми за тестване и ваксини срещу коронавируса. По думите на Байдън, това е само началото и вероятно ще се отпускат още помощи, за да се стимулира икономиката. 

А някои анализатори са дори оптимисти: “В крайна сметка, “Синята вълна” може и да не е толкова лоша за пазарите, защото решителната фискална политика може да ускори възстановяването на икономиката”, отбелязва Васу Менон, изпълнителен директор по стратегическите инвестиции на сингапурската OCBC Bank, цитиран от Reuters. “Това ще доведе до ръст на рисковите активи, особено на инструментите върху кредити, стоки и развиващите се пазари.”

Дали ще надделеят опасенията или оптимизма, предстои да видим. Но, ако вече сте взели или тепърва ще взимате инвестиционни решения на базата на резултатите от изборите в САЩ, не забравяйте, че това кой управлява там е само един от факторите, определящи движението на пазарите. Също така имайте предвид, че в повечето случаи реалното представяне на пазарите далеч не е толкова ужасно, колкото го описват медийните заглавия. 

***

Търгувайте водещи щатски индекси, като US30, US500 и USTECH100, с безплатна демо сметка с €10000. Тествайте стратегиите си в реална пазарна среда, без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , .