Какво е мечи пазар (и как да го търгувате)?

Силует на мечка на задимен фон

Източник: Dreamstime | Автор: Ilkin Guliyev

Време за прочитане: 8 минути

Мечият пазар, или периодът, в който акциите губят от своята стойност за продължителен период от време, със сигурност може да се стори страшен на неопитните инвеститори. И докато всеки пазар рано или късно минава през този цикъл, добрата новина е, че биковете са къде по-дълголетни от мечките.

И така, какво са бичи и мечи пазари, какво води до създаването на мечи пазар, и какво можете да направите, за да предпазите портфолиото си, когато активите ви сякаш нарочно са се устремили към рекордни дъна?

 

Какво е мечи пазар?

Най-общо казано, трейдърите и инвеститорите, още известни като пазарни участници, се разделят на две групи: бикове и мечки. Обикновено биковете купуват акции, когато са уверени в бъдещия ръст на пазарите. Мечките, от своя страна, са крайни песимисти по природа, не вярват, че стойността на пазарите ще нарасне, и са готови да продадат активите си още при първата надушена неприятност. Това често довежда до продължителни вълни от разпродажби поради стремежа на инвеститорите да затворят позициите си, с цел да ограничат загубите.

Ако отворим учебник по финанси, то ще видим, че бичият пазар се определя по следната метрика: стойността на пазара трябва да надхвърля с поне 20% най-големия достигнат пик за последните 52 седмици. Обратното важи за мечите пазари: имаме мечи пазар когато стойността на пазара се е сринала с поне 20% под най-големия достигнат пик за последните 52 седмици. Нещо, което е хубаво да се има предвид, е че мечият цикъл може да засегне както по-големите пазари, като например бенчмарковите индекси US500 и US30, така и индивидуални активи, като акциите на Tesla, Apple, Amazon или Meta.

Друг фактор, който следва да се отчете, е че ако пазарът не мине границата от 20% и вместо това се срине с 10% и с 15%, то това събитие се счита за “пазарна корекция”, или за временно обръщане на ценовия тренд. С други думи, при такова събитие, пазарът все още има шанс да възстанови загубите си.

 

Четирите фази на мечия пазар

Обикновено мечите пазари преминават през четири ясно изразени фази.

 

1. Първа фаза: характеризира се от високи цени и приповдигнато пазарно настроение. Към края на тази фаза, обаче, все повече инвеститори започват да напускат пазара като продават своите активи.

2. Втора фаза: цените на акциите се сриват, търговията забавя своите обороти, а повечето икономически индикатори преминават от позитивни на негативни. По време на тази фаза, инвеститорите имат навика да игнорират положителните новини и да продължават да подхранват вълните от разпродажби, което пък оказва още по-голям натиск върху пазарните цени.

3. Трета фаза: спекулатори нахлуват на пазара и това довежда до скромен ръст в цените и обема на търговия.

4. Четвърта фаза: по време на последната фаза, ценовите спадове постепенно забавят хода си. В крайна сметка, ниските цени и потокът от положителни новини притегля инвеститорите обратно към сектора и някога мечият пазар се превръща в бичи.

 

Откъде произхожда наименованието мечи пазар?

Съществуват няколко теории за произхода на това прозвище, най-вероятната от които е свързана с търговците на мечи кожи. В миналото, някои от тези търговци в САЩ са търсили високи цени за кожи, които все още не са притежавали (или дори заплатили), с надеждата, че ще успеят да ги откупят на по-ниски цени директно от ловците. С времето, тази порочна практика е довела до изчезването на този пазар.

Според Уолстрийт, името има за цел да имитира замаха на мечата лапа в посока отгоре-надолу. Още една теория пък предполага, че определението има общо със свойството на животното да хибернира или да влиза в състояние на дълбок сън – досущ като един сринал се пазар.

 

Какво довежда до мечи пазар (и каква е неговата продължителност)?

Статистически погледнато, мечите пазари обикновено траят от две седмици до няколко години, макар и твърде дългите мечи периоди да са по-скоро рядкост. Някои от по-известните примери за проточили се във времето мечи пазари са Голямата депресия, покосила световната икономика между 1929 г. и 1939 г., дотком балона от 2000 г., и имотната криза от 2007-2008 г. С други думи, за мечия пазар е типично да предхожда или да следва рецесия.

Много са факторите, които могат да видоизменят един пазар от такъв, обуславящ купувачите, до такъв в полза на продавачите. Сред главните причини се нареждат високи лихвени проценти, нарастваща инфлация, геополитически конфликти и забавяне на растежа на икономиката в световен мащаб – все неща, които се наблюдават към момента на публикуване на този материал. Веднъж щом пазарът достигне спад от 20%, тази тенденция обикновено се задълбочава и се задържа негативна за дълъг период от време, който се струва на всички като цяла вечност. По време на този интервал не е необичайно да бъдат забелязани спорадични ралита, които обаче в крайна сметка губят своята инерция, докато накрая цените не се сриват дотолкова, че да привлекат наново инвеститорите и така тенденцията да се обърне от негативна в позитивна.

Мечият цикъл се счита за приключил едва когато ръстовете са се запазили за период от поне шест месеца и са надвишили най-ниското дъно с поне 20%. Добрата новина тук е, че колкото по-бързо даден актив навлезе в меча фаза, толкова по-бързо ще излезе от нея. Така например, на стоковата борса ѝ отне едва шест месеца да се възстанови напълно от щетите, нанесени ѝ от COVID-19 през март 2020 г. Освен това, има и много документирани случаи, в които стойността на акциите се срива, но икономиката остава на практика незасегната от събитието.

 

В мечи пазар ли се намираме в момента?

За никого не е тайна, че двугодишната бича вълна, на която доскоро се радваше световната икономика, е приключила. Комбинираните ефекти от нарастващите лихвени проценти, високата инфлация и цени на енергийните пазари, войната в Украйна, и скорошното забавяне на икономиката на Китай вследствие на пандемията, подействаха като леден душ както на Уолстрийт, така и на Федералния резерв, които в момента търсят най-добрия път, по който да изведат пазарите от бурното море.

Само няколко дни преди публикуването на статията, индексът US500 претърпя срив от 1.9% по време на търговията си в петък следобед, което го постави с 20.3% под най-високия връх от 3-ти януари. И докато индексът бързо успя да възстанови загубите, инвеститорите все пак се опасяват, че следващият път може би няма да изкарат този късмет.

Междувременно, технологичният индекс USTECH100 вече се намира на меча територия и е с 31% под пика си от 16,057.44 от 19-ти ноември, а US30 вече изглежда готов да го последва. Все пак, има светлина в края на тунела – според много анализатори, този път до рецесия може и да не се достигне. Така например, някои от икономическите сектори в световен мащаб се представят по-добре от очакваното, безработицата е рекордно ниска, а имотният пазар, макар и нагорещен от нарастващите ипотечни заеми, все пак продължава да бъде стабилен.

 

В какво се инвестира по време на мечи пазар?

Когато акциите се намират в свободно падане е много лесно да се поддадем на желанието си да продадем всичко и да се преместим в друга страна с по-евтин стандарт на живот. И докато понякога се изискват точно такива мерки, по-вероятният сценарий би се изразил в обезценяването на вашите средства вследствие на покачващите се лихвени проценти и инфлация. И така, какви са алтернативите и какво можете да направите, за да предпазите портфолиото си от беда?

 

– Къси продажби на акции и индекси: търговията на късо е популярен метод, чрез който инвеститорите хеджират своите портфолиа срещу нарастващата инфлация. Научете повече за търговията на късо

– Дефанзивни акции: когато всичко се обърка, добра стратегия е да заложите на не толкова волатилни активи, като например General Dynamics, Walmart, Boeing или Lockheed Martin

– Акции с високи дивиденти: този подход включва подбора на акции на компании, за които знаете, че изплащат по-високи дивиденти от обичайното за сектора. Това ще ви помогне да компенсирате поне част от загубите си вследствие на притежаването на тези акции по време на мечи пазар

– Инвестиции в злато: в исторически план, жълтият метал се представя добре по време на рецесия, поради което се е превърнал в традиционен актив-убежище за много инвеститори

– Стратегията на “диамантените ръце”: изобретена от хората, посещаващи събредит форума “WallStreetBets”, тази тактика се изразява в държането на активите независимо от ситуацията с надеждата, че ще успеете да удържите фронта до появата на бичата вълна. С малко търпение и късмет, това е напълно възможен сценарий, особено като се вземе предвид факта, че мечите пазари са значително по-преходни от бичите

 

Заключение

Близката среща с мечия пазар, също като тази с истинското животно, може да бъде смразяващо кръвта преживяване, но не е задължително да бъде предвестник на края на вашата трейдинг кариера. Докато е трудно да се предвиди в коя посока ще поемат пазарите във всеки един момент, повече познания относно поведението им и това колко дълго продължават бичите и мечите цикли, в комбинация с някои добри навици, като проследяването на важни икономически индикатори и умелият подбор на активи, ще ви дадат всички възможни шансове да отпъдите досадния мечок далеч от вашия лагер.

***

Вземете ситуацията в свои ръце. Търгувайте над 1000 финансови инструмента в реална пазарна среда с виртуални  €10 000 (до €100 000 с MetaTrader 5) сега:

 

ИЛИ

 

 

Предупреждение за риск: Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар