Какво означават последните действия на Фед и ЕЦБ?

 

Последните шест седмици  оставиха пазарните участници в състояние на неизвестност по отношение на бъдещето на паричната политика на САЩ и ефектите, които тя може да има върху финансовите пазари. Докато Федералният резерв се готви да задържи лихвените си проценти, всички погледи са насочени към председателя Джеръм Пауъл, за да предложи известна яснота.

 

Тежестта на думите на Джером Пауъл

Въпреки очакванията за непроменени лихвени проценти тази сряда, председателят Пауъл има способността да повлияе значително на посоката на пазара. Очаква се коментарите му да съответстват на предишни изявления, направени на симпозиума в Джаксън Хол и пресконференцията на централната банка през юли. Експертите обаче предполагат, че сесията с въпроси и отговори и актуализираният „dot plot“ – прогнозите на членовете на комисията за лихвените проценти – може да са истинските промени в играта.Само защото тази среща не се смята за толкова важна, защото всички знаят какво ще се случи, не означава, че е незначителна.

Волатилността на пазара изчезна?

В среда, в която индексът на волатилността VIXY – често известен като „измервателят на страха“ на Уолстрийт – затвори под 14 в петък, инвеститорите може да почувстват, че се движат в по-спокойни води. Донякъде самодоволното пазарно отношение обаче поражда опасения, тъй като самодоволният пазар понякога може да бъде по-податлив на негативен шок.

Пазар на труда, инфлация

Напоследък пазарите са като влакче в увеселителен парк, тъй като инфлацията се ускори, съвпадайки със забавянето на пазара на труда в САЩ и по-широките икономически показатели. Общите очаквания са, че Федералният резерв може да започне намаляване на лихвените проценти до средата на следващата година. Всяко отклонение от това очакване може сериозно да дестабилизира акциите на САЩ, като същевременно тласне доходността на държавните облигации и щатския долар нагоре.

Пресконференция след срещата

Най-важните изявления вероятно ще се появят на пресконференцията след срещата на Федералния резерв. По време на този прозорец от 45 до 60 минути динамиката на пазара често е най-засегната. Фокусът ще бъде особено върху дискусиите относно прогнозираните намаления на лихвените проценти за 2024 г. и дали председателят Пауъл ще оспори тези очаквания.

Тенденции и предизвикателства

От началото на август има забележим скок в корпоративните и лични фалити, отчасти подхранван от най-агресивната поредица от повишения на лихвените проценти на Федералния резерв от 80-те години на миналия век. Междувременно растежът на работните места се забавя, а инфлацията на потребителските цени се покачва. Събития като възобновяване на плащанията по студентски заеми, потенциално затваряне на правителството и стачка, включваща големи производители на автомобили в САЩ, добавят слоеве сложност към вече заплетената икономическа картина.

Законът за балансиране

Председателят Пауъл трябва да върви по въже, обръщайки внимание на различни икономически показатели и опасенията на инвеститорите. Докато трейдърите виждат паузата в промените на лихвените проценти като почти сигурна тази седмица, резултатът от срещата на Федералния резерв може да има дълбоки последици за финансовите пазари.

Комбинираното въздействие от рестартиране на плащанията по студентски заеми, потенциално спиране на работата на правителството и стачка на работниците от автомобилния синдикат може да има значителен отрицателен ефект върху растежа на БВП през четвъртото тримесечие.

В този климат на несигурност инвеститорите ще искат да видят дали действията на Федералния резерв са в съответствие с пазарните предположения за бъдещи намаления на лихвите. Неизпълнението на тези очаквания може отново да дестабилизира и без това чувствителната пазарна среда.

Европейска централна банка

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада финансовия свят, като повиши основния си лихвен процент до 4%, след интензивни обсъждания относно актуализирани икономически прогнози. Увеличението на лихвените проценти, макар и драстично, може да сигнализира за комфорта на ЕЦБ с настоящите нива на паричната политика. И все пак, на фона на мрачни краткосрочни инфлационни прогнози и икономическа несигурност, възникват въпроси относно това колко дълго ще продължи това плато в лихвените проценти.

Съобщението на ЕЦБ далеч не беше просто. Въпреки че изявлението не изключва напълно бъдещи повишения, то твърди, че поддържането на текущите лихвени проценти за достатъчно дълъг период може да улесни навременното връщане на инфлацията към целта.

Мрачната краткосрочна картина

Макроикономическите прогнози на екипа на ЕЦБ нарисуваха мрачна картина за инфлацията, която се очаква да бъде средно 5,6% тази година, леко повишение спрямо предишната прогноза от 5,4%. Инфлацията за следващата година се очаква да бъде 3,2%, коригирана от по-ранна прогноза от 3%. Средносрочната прогноза за 2025 г. обаче показва леко намаление от 2,2% на 2,1%, което показва известно забавяне.

Анализаторите на Deutsche Bank не предвиждат намаляване на лихвените проценти преди септември 2024 г., което предполага 12-месечен застой при текущия лихвен процент от 4%. Въпреки това, предизвикателствата продължават, включително потенциалните последици от скока на цените на петрола, които наскоро достигнаха 10-месечен връх. Такъв инфлационен натиск от петрола може да застраши както европейската, така и американската икономики.

Алтернативни сценарии и рискове

За съжаление, инфлацията остава стабилна и упорита, проявявайки структурни характеристики. Настоящите дезинфлационни влияния, включително цените на стоките и суровините започват да отслабват. При липсата на убедителна траектория към по-ниски цени е възможно Европейската централна банка да сметне антиинфлационните си усилия за незавършени, като по този начин повишава възможността за допълнителни увеличения на лихвените проценти в обозримо бъдеще.

Пътят напред

Повишаването на лихвите на ЕЦБ до 4% служи като значителна повратна точка за европейската парична политика и има непосредствени последици за домакинствата и по-широката икономическа среда. И все пак продължават да съществуват въпроси относно устойчивостта на този процент, както и по-широката икономическа перспектива.

С задаващите се предизвикателства като нарастващите цени на петрола и възможността за по-задълбочена инфлация, ЕЦБ е изправена пред трудни решения в близко бъдеще. Инвеститорите и политическите анализатори ще следят внимателно последващите развития, тъй като бъдещите ходове на централната банка имат потенциала да повлияят значително на икономическия климат за години напред.

Както обсъдихме, както Федералният резерв, така и Европейската централна банка ще вземат решения, които непременно ще засегнат глобалните финансови пазари и индивидуалните портфейли. Въпреки че Фед поддържа предпазлива позиция, неговите предстоящи въпроси и отговори и политически прогнози могат да предизвикат сътресения на пазара. От другата страна на Атлантическия океан, историческото повишаване на лихвения процент на ЕЦБ до 4% и нейните двусмислени бъдещи планове поставят своя набор от въпроси и предизвикателства.

Какво означава това за средния инвеститор или потребител? В среда, белязана от нестабилност и инфлационен натиск от растящите цени на петрола, днешната увереност на пазарите може да се превърне в нестабилност на утрешния ден. И двете институции подчертаха сложността и взаимосвързаността на съвременните икономики, където политическо решение във Вашингтон или Франкфурт може да повлияе на всичко – от ипотечния процент до портфолиото ви.

От съществено значение е всеки, който има дял в икономиката – което, нека си признаем, сме всички ние – да бъде информиран и гъвкав. Пазарите могат и наистина реагират на най-малките намеци или промени в тона от тези централни банки. Въпреки че може да нямаме кристално ясни отговори, важността да бъдете подготвени и да разнообразите финансовите си стратегии не може да бъде надценена.

 

Следете нашите актуализации, за да сте в течение.

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Без категория.

Вашият коментар