Карти, играчки и вино – странните неща, в които инвестират хората

Луксозна винена изба

Източник: Dreamstime | Фотограф: Slavun

Време за четене: 7 минути

Когато говорим за инвестиции, обикновено имаме предвид финансови инструменти, акции, валути, ценни метали, криптовалути, облигации, недвижими имоти, земя, пенсионни и инвестиционни фондове и т.н. Но има и други активи, които след време могат да се окажат добра инвестиция. Те попадат в категорията “алтернативни инвестиции” и обхващат най-различни активи и предмети. 

Алтернативна инвестиция може да е всичко от права за добив на полезни изкопаеми, през редки пощенски марки и монети, авторски права върху музикални или литературни произведения, предмети на изкуството, играчки, първи издания на книги, популярни комикси, карти за игра, бижута и модни аксесоари, стари автомобили и дори алкохол. 

За разлика от по-традиционните инвестиционни инструменти, чиято стойност е сравнително лесно предвидима с помощта на задълбочени познания и анализи, при алтернативните инвестиции печалбата понякога е въпрос на късмет. Например, случайно откривате на тавана отдавна забравената колекция от редки марки на прадядо си или изведнъж се оказва, че колекцията ви от оригинални фигурки на героите от първите “Междузвездни войни” струва немалко пари. 

Но като оставим случайността настрана, инвестирането в някои по-необичайни активи би могло да се превърне в доходоносно хоби, а защо не и в по-сериозно занимание. Още повече, че голяма част от тези вещи се търгуват съвсем свободно на пазара, не изискват някакъв особено голям капитал и в момента се радват на небивал интерес, тъй като пандемията принуди много хора със свободно време и средства да си седят у дома и да скучаят. 

И докато редките марки и монети, старинните бижута и картините на известни художници са активи, за които всеки се досеща, че са добра инвестиция, но малцина могат да си позволят, има някои предмети, които също могат да донесат добра печалба на притежателите си след време, без да изискват крупна инвестиция. Но какви са тези наглед “несериозни” предмети?

 

Покемон карти

Карти за игра Pokemon

Източник: Dreamstime | Фотограф: Yannick Morelli

Скорошна публикация в Reuters информира, че стойността на оригиналните Покемон карти напоследък е “експлодирала”. В рамките на една година цената на първо издание на картата с дракона Charizard, например, е нараснала с 800% и наскоро един екземпляр се е продал на търг за $300 000. 

Тези карти се появяват за пръв път още през 90-те години на миналия век покрай видеоиграта Pokemon на Nintendo и анимационния сериал със същото име и от тогава много хора по света ги колекционират, разменят и продават, като стойността им само расте. Огромният интерес към тях неотдавна беше възроден от YouTube звездата Логан Пол, който си купи карта с дракона Charizard за $150 000 и се похвали в платформата за видеосподеляне. 

 

“Да, знаменитостите дадоха тласък в началото”, казва Саша Тамадън, основател на инвестиционния консултант за колекционери Cardhops, цитиран от MoneyWeek. “И изведнъж всички извадиха от мазето кутиите с картичките от детството си и започнаха да ги купуват и продават, понеже нямаше какво друго да правят”.

 

Покрай цялата възродена мода на Покемон картите, обаче, не липсват и измами. Миналата година запечатана Booster box (кутия с няколкостотин Покемон карти, някои от които редки или много редки), за която се твърдеше, че съдържа първи издания на редки картички, се продаде на търг за $375 000 в брой. При отварянето ѝ на живо в YouTube се оказа, че съдържа карти, които са “много често срещани, силно повредени или без никаква стойност”. Продавачът обеща да върне парите на купувача.    

 

Star Wars екшън фигури

Star Wars екшън фигура

Източник: Dreamstime | Фотограф: W.scott Mcgill

Star Wars е един от най-успешните филмови франчайзи. Само филмите са донесли приходи от над $10.3 млрд., а играчките и другите колекционерски предмети – още $10 млрд., като изчисленията сочат, че те са и най-печелившата част от бизнеса (36%). Оказва се, обаче, че играчките и фигурите, най-вече тези от първата трилогия, могат да донесат добра печалба и на притежателите си. Ако пък са в оригиналната си опаковка, са още по-ценни.

Историите за хора, направили добри пари от хобито и детската си страст, са много. Възрастна двойка от Великобритания, например, спечели 250 000 паунда от продажбата на колекция от Star Wars играчки, завещана им от съсед. Голяма част от фигурките дори не били разопаковани. “Някои бяха леко влажни, но като цяло това е една от най-хубавите колекции от Star Wars играчки, която съм виждал”, казва Крис Астън от аукционната компания Aston’s Auctioneers, цитиран от MoneyWeek.

Разбира се, както и с Покемон картите, не всички играчки могат да направят притежателите си богати. Сред по-редките и ценни, например, е фигурка на Люк Скайуокър с разтегателен лазерен меч, която се е продала за $25 000 през 2015 г. Друга рядкост е фигурка на Оби Уан Кеноби. Една такава, от 1978 г., в оригиналната си опаковка, се е продала за $76 000 през 2017 г. Най-голямата рядкост, обаче, са прототипи на фигурката на Боба Фет.

Според различни сайтове за колекционери тези ранни версии от края на 70-те години на миналия век са неоцветени и са едва няколко в света. Една такава фигурка през юли 2019 г. се е продала за $112 926 – рекордна сума за Star Wars играчка. За сравнение, през 2018 г. друг прототип на Боба Фет се е продал за $86 000.

 

Вино 

Ако в мазето си нямате колекция от редки Покeмон карти или никога не сте си купували играчка от Star Wars като дете, но разполагате със средства, които искате да инвестирате в нещо малко по-необичайно, можете да се насочите към виното.

Оказва се, че то предлага интересни инвестиционни възможности, както и начин за диверсификация на портфолиото. Според Knight Frank Luxury Investment Index за 2018 г., цитиран от CNBC, колекционерските вина са поскъпнали със 147% за предходните 10 години. Най-скъпото вино, продадено на търг през 2018 г. – бутилка 1945 Romanee-Conti, е сменило притежателя си срещу $558 000. 

 

“Това, което отличава хубавото вино от инвестицията в предмети като стари автомобили и произведения на изкуството е, че то е направено, за да бъде изпито”, коментира Даниъл Уокър, директор на лондонската компания за инвестиции във вино OenoFuture, цитиран от MoneyWeek. “Когато бутилка рядко вино бива изпита, цената на останалите се увеличава. А от друга страна, търсенето постоянно расте, особено в Азия, Африка и Латинска Америка, където новите богаташи развиват вкус към хубавото вино.”

 

Друг фактор за ръста в цените на редките вина е коронавирусната пандемия и фактът, че повечето ресторанти по света са затворени. Както е известно, цената на бутилка вино, дори най-обикновеното, в ресторанта е няколко пъти по-висока от тази в магазина. Но ако не ходите на ресторант, можете да си купите някое по-рядко и скъпо вино на цената на по-обикновеното в ресторанта и да си го изпиете у дома. Или да си го запазите. Чудесен пример за това е прословутото червено тосканско вино Sassicaia 2009, чиято цена през втората половина на 2020 г. се е увеличила с 14% от $2040 на $2329 за кашонче от 12 бутилки. 

Предимството на инвестирането във вино е, че е достъпно за много повече хора, въпреки че и то изисква познания по темата. Но, както и с останалите активи, има специализирани консултантски компании, които напътстват и съветват клиентите си какво да изберат, как да изградят портфолиото си и кога да продават. Също така съществуват и индексите Liv-ex, проследяващи цените на най-популярните луксозни вина.  

Ако решите да инвестирате в нещо по-необичайно, преди всичко изберете нещо, което, освен че е практично и има потенциал за печалба, ви доставя удоволствие и ви е интересно – играчки, автомобили, алкохол, монети, редки книги, стари комикси, бижута, мебели, дизайнерски чанти, маратонки… Възможностите са много. 

 

“Не трябва да го правите само заради възможността да спечелите пари”, казва Кенет Уолцър от консултантската компания KCS Wealth Advisory пред CNBC. “Ако искате да колекционирате и да инвестирате в произведения на изкуството, си изберете такива, които ще гледате с удоволствие.”

“Когато си купувате акции, вие не си ги окачвате на стената, за да им се радвате”, добавя Джъстин Антъни от Artwork Archive. “Обикновено при колекционерството покупката е мотивирана от страст, а инвестиционният потенциал е бонус.”

***

Искате да инвестирате в нещо по-традиционно? DeltaStock ви предлага богати възможности за търговия на финансови инструменти като CFD: валутни двойки, акции, индекси, фючърси, криптовалути и други. Потопете се в света на финансовите пазари без да рискувате и стотинка: открийте безплатна сметка с виртуални €10 000 още днес.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , .