Кога да наемете финансов консултант (и защо)

Бизнесмен с лаптоп в скутаИзточник: Pexels | Фотограф: Bruce Mars

Време за прочитане: 4 минути

Светът на финансите е изключително комплексен и човек лесно може да загуби посоката си в него без напътствията на опитен гид. Независимо дали искате да изградите пенсионен план, имате нужда от съдействие при избирането на подходяща здравна застраховка, или пък искате да се възползвате от все още неразработен нишов пазар, намирането на квалифициран финансов консултант само ще ви бъде от полза.

Защо да наемете финансов консултант?

Финансовите консултанти са висококвалифицирани индивиди, които ще ви:

– Помогнат да разберете някои от по-сложните аспекти на даден финансов продукт

– Направят подробен пазарен анализ с цел определянето на финансовите ви цели

– Разработят икономически изгоден и съобразен с целите ви финансов план, придружен от ясно изразени стъпки с които да го постигнете

 

Финансовите консултанти са от особена помощ когато ви е необходимо съдействие с:

– Пенсии

– Инвестиции

– Ипотеки

– Здравни застраховки

– Данъци и наследствени въпроси

Видове финансови консултанти

Костюмирани мъже подписват документи

Източник: Unsplash

Специализирани финансови консултанти

Консултантите, спадащи към тази категория, са тясно специализирани в даден финансов сектор (например в инвестиции в акции), или пък работят с един финансов продукт, например пенсии.

Докато тези консултанти безспорно могат да бъдат полезни в конкретни ситуации, редно е да отбележим, че има вероятност някои от тях да подходят предубедено към цялостния процес, което пък може да навреди на дългосрочните ви цели.

Независими финансови консултанти

Независимите финансови консултанти са експерти, които специализират в широк спектър от финансови услуги. Този тип консултанти нямат правото да подписват никакви споразумения с финансови фирми или друг тип разпространители на продукти или услуги.

Това на практика означава, че има много по-малка вероятност такъв експерт да ви препоръча продукти или услуги за собствена изгода. Независимите финансови консултанти биват два типа:

“Платформени” консултанти. Тези експерти използват специални онлайн платформи, предлагащи голям диапазон от финансови услуги. Обикновено опитните консултанти от този тип ще използват повече от една платформа, за да се подсигурят, че действат в интереса на техните клиенти.

“Портфолийни” консултанти. Тези експерти ще ви представят няколко готови финансови портфолиа и ще ви помогнат да изберете това, което най-добре подхожда на вашия рисков профил.

 

Как да намерите добър финансов консултант

Стъпка #1: Задайте си цели

Снимка на писмен списък със задачи

Източник: Unsplash

Трябва ви ипотечен експерт? Тогава най-добре потърсете специалист в тази област (специализиран консултант). Ако пък целите ви се простират в няколко бизнес сектора, насочете се към независим финансов консултант.

 

Стъпка #2: Направете проучване

Снимка на библиотека

Източник: Unsplash

Веднъж набелязали кандидат за ролята, проверете дали той притежава ISO22222 квалификация. Награждавана от Международната организация по стандартизация, този стандарт е международно признат от всички финансови органи и се подновява годишно.

 

Стъпка #3: Свържете се с кандидатите

Бизнесмен води телефонен разговор

Източник: Unsplash

Добра практика тук е да отклонявате срещи със консултанти, които се опитват да ви предложат финансови услуги още по телефона. Вместо това, допускайте само онези от тях, чиято първа работа е да ви попитат какви са финансовите цели.

Поканете всички, успешно преминали “телефонния изпит”, на интервю. Докато провеждате всяко едно интервю, оглеждайте се за червени флагове като:

Kонсултантът изисква предварително заплащане. Първата среща би следвало да е безплатна, затова е най-добре да зачеркнете тези консултанти от списъка ви.

Менторът ви създава дискомфорт. Ако се чувствате сякаш ви карат да взимате финансови решения насила, незабавно прекратете срещата.

Ценоразписът на експерта е забулен в мистерия. консултантите, които не споменават стойността на услугите им, обикновено крият нещо. Избягвайте услугите на подобен тип хора.

Експертът е имал възможност да ви посети в рамките на броени дни или дори часове. Истински успешните консултанти обикновено са доста заети и имат дълги списъци с чакащи клиенти, така че имайте едно на ум.

 

Стъпка #4: Задайте правилните въпроси

Посредствените съвети не са от полза на никого. За да прецените финансовите умения на всеки кандидат ще трябва да им зададете няколко въпроса. 

Няколко добри такива са:

– Могат ли да ви предложат бързо описание на предлаганите от тях услуги?

– Какви квалификации притежават и кой съблюдава тяхната работа?

– Свързан ли е техния труд с такси, комисиони или с по малко и от двете?

– Кълнат ли се във финансовите си подходи към планирането? 

– А предлагат ли и персонализирани съвети?

– Ще продължават ли да обновяват портфолиото ви след създаването му?

 

Стъпка #5: Анализирайте работата им

Няколко души, работещи на лаптопи

Източник: Unsplash

Както всеки себеуважаващ се финансов ментор би ви споделил, изграждането на солидна финансова стратегия е въпрос на три ключови етапа по време на които експертът:

– Е живо заинтересован от вас като личност, а не само като клиент.

– Определя финансовите ви цели и ви помага да изградите подходящ финансов план, с който да ги постигнете.

– Периодично преразглежда и оптимизира вашия план, за да се увери, че той напълно отговаря на нуждите ви.

 

Бъдете готови моментално да прекратите взаимоотношенията си със консултанта ако чуете или видите някое от следните неща:

– Пазарна прогноза за бъдещ период с продължителност от няколко години;

– Спекулации относно посоката в която цените на активите ви биха могли да поемат;

– Груба оценка на бъдещата възможна печалба на дадена компания;

– Фокус върху бързо разрастващи се, но високо волатилни индустрии.

 

Заключение

Намирането на подходящ финансов консултант, макар и плашещо, в никакъв случай не е невъзможно начинание. Идеалният ви кандидат би следвало да е проактивна личност с която бързо да можете да се сработите. Това трябва да е експерт, който може с няколко прости изречения да ви разкаже с какво се занимава и какво възнаграждение очаква за труда си. И най-вече експерт, който никога не би позволил на гордостта или пристрастията си да повлияят на трезвата му преценка.

***

Искате да инвестирате на пазарите? Открийте безплатна сметка с виртуални €10000 и създайте мечтаното си портфолио през мощна и лесна за използване платформа, без да рискувате и стотинка от реалните си средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , .