Коронавирусът: всичко за новата епидемия и влиянието ѝ върху глобалната икономика през 2020 г.

Коронавирусът и световните пазари

Източник: Делтасток

В настоящия момент светът е обзет от паника, невиждана от 2003 г. насам. Тогава тежък остър респираторен синдром (ТОРС) заразява над 8 хиляди души, довежда до смъртта на 774 граждани на 17 държави и си спечелва прозвището “пурпурната смърт”.

Сега, сред безспирния поток от новини в социалните мрежи и медиите, се откроява една обща тревога – опасението, че историята може да се повтори.

Ето всичко, което знаем за новия вирус до момента.

 

Какво е коронавирус?

Световната здравна организация определя коронавируса като представител на голямо семейство от вируси, причиняващи широка палитра от симптоми: от наглед безобидни настинки до тежки инфекции на дихателните пътища. Обикновено разпространявани сред животните, в някои редки случаи този вирус може да се предаде и на хората.

Именно това се е случило и в китайския град Ухан, който бързо се превръща в огнището на новия коронавирус. Според експерти, причината за появата на вируса се корени в нелегалната продажба на диви животни на местния рибен пазар

Счита се, че инкубационният период варира между един и четиринадесет дни, като вирусът се разпространява  дори ако преносителят не проявява типичните за него симптоми. Сред последните се открояват висока телесна температура, пристъпи на силна кашлица, пневмония, а в някои случаи инфекцията води и до смърт.

 

Събитията до момента

Вирусът, официално известен като Covid-19, се разрази в началото на тази година, като по-голямата част от заразените се намират под карантина в град Ухан и околностите. Китайското правителство мигновено взе мерки като обяви бедствено положение, удължи почивните дни по повод Лунната Нова година както за гражданите, така и за пазарите, наложи силен контрол върху международните пътувания и се зае с амбициозния проект по изграждането на 2 болници в Ухан само за 7 дни.

Към момента карантината засяга популация от 60 млн. граждани на Китай. Документирани са и повече от 50 случая на болестта във Франция, САЩ, Япония и Германия, като повечето от пациентите са успешно излекувани, но е документиран и един смъртен случай. Вирусът се оказва изключително смъртоносен, като само през първата седмица броят на потвърдените смъртни случаи е 25, а към 11 февруари те вече надхвърлят 1000 от над 43 000 заразени.

Най-актуалните данни можете да разгледате на сайта на Bloomberg.

Разбираемо, паниката се пренесе и на световните пазари. Според някои анализатори, към 29 януари вирусът е успял да изтрие $1,5 трилиона от стойността на световните пазари за акции. За ценовите спадове са виновни настроенията на самите фондови пазари – уплашени от новините за коронавируса, голяма част от инвеститорите разпродават акциите си в съответните компании, а с това пада и тяхната стойност.

По-миналия вторник, например, акциите на технологичният гигант Apple се сринаха с 3% след такава масова разпродажба. Не по-различна е ситуацията и при световноизвестните Walt Disney и Nike, чиито акции белязаха спад от респективно 2,8% и 3,6% по-миналия понеделник.

Други засегнати американски компании включват:

 

Starbucks 

– Estée Lauder 

– IMAX 

 

Индекси

Страхът от бързоразпространяващия се вирус не подмина и немските, френските, и японските пазари. На 27 януари, понеделник:

 

EUGERMANY30 отчете спад от 2,3%

EUFRANCE40  отчете спад от 2,4%

JAPAN225 отчете спад от над 2%

 

Отново в този понеделник, трейдърите бяха свидетели и на най-големия едноцифрен срив в US30 и US500 от началото на миналия октомври, което от своя страна създаде добри възможности за покупка на акциите на 14 компании с голямо присъствие в Китай. Индексите са финансови инструменти, които представляват сбор от определени акции. Когато цените на акциите в даден индекс спадат, се понижава и стойността на самия индекс.

Междувременно, китайските власти замразиха търговията на фондовите борси в Шанхай и Шенжен до 3 февруари в опит да овладеят назряващата паника сред гражданите. Въпреки това, експерти са на мнение, че тази тактика няма да проработи дълго поради влиянието, което вирусът вече е оказал върху икономиката на страната – както китайският, така и хонконгският индекс изтриха 4,18% и 3,59% от стойността си още преди две седмици. 

 

Транспорт и туризъм

По традиция, този сектор се представя по-слабо когато върлуват епидемии. Случаят не е по-различен и този път – нарастващият брой на заразените оказа натиск върху стойността на някои китайски и чуждестранни авиолинии. Причината: все повече отменени резервации. China Eastern Airlines, например, загуби 13% от стойността си само в рамките на 5 дни.

 

Сред американските авиолинии най-потърпевши са:

 

– American Airlines (спад от 8%)

United Airlines (спад от над 3,6%)

– Delta Air Lines (спад от над 3,6%)

 

“Опитът ни от предишни подобни събития ни подсказва, че финансовото представяне на пазарите е равностойно на броя заразени хора и циркулиращи новини около вируса”, коментира в доклада си Миксо Дас, финансов стратег на J.P. Morgan.

 

В по-миналия понеделник туристическият сектор, представляван от Booking и TripAdvisor, също бе разтърсен от отекващите новини за вируса след като вериги хотели, казина и други туристически обекти отчетоха драстични спадове в посещаемостта си, като Booking загуби цели 3% от стойността си. Някои от тези туристически вериги включват:

 

Wynn Resorts (спад с 8,8%)

Las Vegas Sands (спад с 7,7%)

– MGM Resorts (спад с 5,2%)

– Marriott International (спад с около 4%)

Expedia (спад с около 4%)

Carnival Corporation (3,8%)

Royal Caribbean Cruises (4,8%)

Hilton Worldwide (близо 3%)

 

Петролната индустрия

Вирусът безспорно забави икономическото развитие на Китай и това моментално бе отразено в цените на петрола, тъй като страната все още се явява държавата с най-голям внос на петрол (10,12 млн. барела на ден за 2019 г.).

Черното злато, което от три месеца насам среща известни затруднения покрай нападенията над Saudi Aramco и американското посолство в Багдад, забави още повече ход, като на 27 януари към 5:45 източноевропейско време фючърсите върху Brent паднаха до $58,73 за барел.

 

“Рискът от изчерпване на петролните залежи бе актуална тема през последните месеци, но за пръв път от години насам ресурсът е подложен на толкова голям натиск”, коментира финансов анализатор на RBC Майкъл Тран в бележка до своите клиенти. “Като резултат, притесненията относно отрицателното влияние на вируса върху търсенето е превърнало петролните пазари в своеобразен заложник на търговските настроения, а цените бележат дъна пет поредни дни”.

 

Злато и бронз

Бронзът е сред по-сериозните потърпевши от разразилата се епидемия. Последната изтри 8,5% от стойността на металa до $2,59 за килограм, както и цели 9,9% от тази на никела ($5,70 за килограм). Други популярни индустриални материали, като цинка и алуминия, също силно се влияят от последните новини около коронавируса.

Не такава е съдбата на златото, което по-миналата седмица прибави $20 към стойността си за унция и така отчете най-високия си пик от седем години насам – $1,585.

 

“За поръчките на едро в сектора предвиждаме малко по-слабо представяне за периода февруари-март, отколкото първоначално очаквахме, но никакви сериозни промени в рамките на годината”, коментираха финансови анализатори на BMO Capital Markets по-миналия понеделник.

 

Здравният сектор

Докато другите сектори видимо страдат от присъствието на вируса, при фармацевтичната индустрия се забелязва обратната тенденция. Така например, на 30 януари Lakeland Industries – компания, специализираща в разработката на персонално предпазно оборудване за здравни специалисти, докладва скок в акциите си от над 25%.

Разбира се, инвеститорите могат да очакват още по-големи пикове от компании, пряко свързани с борбата с новата зараза. Пример за такава компания е Novavax, която произвежда лекарства за борба с разнородни вируси. Наред с това, тя разработва и програми за ранното и навременно засичане и диагностициране на вирусите Денга и Ебола. Всички тези фактори помогнаха на компанията да постигне ръст от 73% на 28 януари, вторник.

 

Оправдана ли е паниката около китайския вирус?

Стреснати от медиите и социалните мрежи, в момента инвеститорите разбираемо се насочват към активи-убежища като златото и японската йена. Имаме ли повод за притеснение, че вирусът ще предизвика глобална пандемия? В по-долните редове експерти изтъкват защо вероятността това да се случи е минимална.

 

Успешно сме овладявали подобни епидемии и преди

Голямото неизвестно в момента е колко точно заразен и смъртоносен е коронавирусът. И докато никой лекар не може да даде точна прогноза, то кратък преглед на историята ще ни разкрие, че още в началото на миналото десетилетие човечеството се е справяло и с по-смъртоносни вируси.

 

 “Всички три епидемии [Ебола, ТОРС, респираторен синдром на Близкия изток] бяха овладяни преди да засегнат масово човечеството и финансовите пазари в глобален мащаб”, коментира Ед Ярдени от Yardeni Research. “Очакваме същото да се случи и с настоящата заплаха”.

 

Днес специалистите могат да се възползват от този богат опит, за да предотвратят разпространението на вируса в пъти по-бързо от преди.

 

Реакцията на обществото към подобни заплахи винаги е пресилена

Винаги, когато се разчуе, че върлува нов вирус, новината се повтаря до безкрай от медиите и в социалните мрежи, като с това само засилват паниката сред гражданите и инвеститорите. Интернет пространството често става дом и за много непотвърдени слухове, които обикновено се разпространяват в пъти по-бързо от самия вирус.

 

Страхът от неизвестното е дълбоко заложен във всеки един от нас

Друга причина зад ирационалния страх е, че вирусът е нов. Защо страхът е ирационален? До момента коронавирусът е взел живота на малко над 1000 души. Само на територията на САЩ, обаче, всяка година над 34 000 души загиват от грипни епидемии – факт, на който пазарите и гражданите не обръщат никакво внимание просто защото това се случва всяка година.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар