Крахът на Credit Suisse: Хронология на сътресения и трансформация

Миналата седмица Credit Suisse се оказа в изключително лоша ситуация, тъй като цената на акциите ѝ падна до най-ниското ниво в историята на банката, което накара Швейцарската национална банка да се намеси и да осигури ликвидност до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара). Това бележи първата голяма банкова интервенция след глобалната финансова криза от 2008 г. Акциите на банката паднаха с почти 98% от пика си през април 2007 г., докато суаповете за кредитно неизпълнение (credit default swaps), застраховащи притежателите на облигации срещу фалит на банката, достигнаха рекордни нива.

Години на лошо представяне на инвестиционното банкиране на банката, заедно с множество скандали и провали в управлението на риска, допринасят за сегашното затруднение на банката. В отговор Credit Suisse се опита да премине през цялостно стратегическо преструктуриране. Улрих Кьорнер, дългогодишен директор на Credit Suisse, замени Томас Готщайн като главен изпълнителен директор през юли, след борбата на Гутщайн с поредица от кризи, като колапса на Archegos Capital и Greensill Capital.

За да се справи с проблемната култура на банката, Антонио Орта-Осорио, бивш главен изпълнителен директор на Lloyds Banking Group, беше привлечен в борда през април 2021 г. Той на свой ред, подаде оставка през януари 2022 г. поради нарушения на карантината по време на COVID-19 и беше заменен от изпълнителния директор на UBS Аксел Леман. През февруари 2022 г. банката се изправи пред още един скандал, тъй като изтекли данни разкриха, че Credit Suisse е предоставяла услуги на лица, нарушавали човешките права, корумпирани политици и санкционирани бизнесмени в продължение на десетилетия.

Ситуацията бе допълнително усложнена през юни 2022 г., когато Credit Suisse беше призната за виновна в това, че не е попречила на българска банда за трафик на кокаин да изпира печалби през банката между 2004 и 2008 г. Тъй като разходите за съдебни спорове нарастваха и резултатите изоставаха от конкурентите, цената на акциите и приходите на банката се сринаха. След загуба от 1,593 милиарда швейцарски франка през второто тримесечие на 2022 г. Кьорнер поема поста главен изпълнителен директор и инициира друг скъп проект за трансформация.

Тя включва отделяне на подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse, за да се формира базираната в САЩ CS First Boston, значително намаляване на експозицията към рисково претеглени активи и набиране на капитал от 4,2 милиарда долара, което кара Саудитската национална банка да придобие 9,9% дял и да стане най-големия акционер.

Credit Suisse отчита нетна загуба за 2022 година от 7,3 милиарда швейцарски франка, прогнозирайки друга „значителна“ загуба през 2023 г., преди да се върне към рентабилност през 2024 г. Притесненията относно ликвидността водят до значителни изходящи потоци на активи, възлизащи на 110,5 милиарда швейцарски франка през четвъртото тримесечие на 2022 г. До март 2023 г. акциите се търгуват само за 2,85 швейцарски франка за акция.

Хронология на цените на акциите на Credit Suisse спрямо събитията в банката. Източник: Refinitiv Eikon

Проблемите на банката продължават, когато Комисията за ценни книжа и борси на САЩ забави годишния си отчет за 2022 г. поради „техническа оценка на оповестени по-рано ревизии на консолидираните отчети за паричните потоци“ за 2019 г. и 2020 г. Този неуспех, съчетан с колапса на базираната в САЩ Silicon Valley Bank, водят до свободно падане на цената на акциите на Credit Suisse.

На 9 март Credit Suisse обяви, че ще упражни опцията си да заеме до 50 милиарда швейцарски франка от Swiss National Bank в рамките на покрит заем и краткосрочно ликвидно улеснение. Централната банка и швейцарският орган за надзор на финансовия пазар излязоха с изявление, че Credit Suisse „отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки”.

Тази подкрепа доведе до 20% скок в цената на акциите, което временно успокои клиентите на банката.

Това, обаче, не беше достатъчно и тази неделя швейцарската банкa UBS успешно придоби Credit Suisse на цена от $3,3 милиарда или 0,75 швейцарски франка за акция, след отхвърлянето на по-ранни оферти от 0,25 и 0,50 швейцарски франка за една акция, тъй като единствената друга опция за Credit Suisse беше фалит.

Тази транзакция, обаче, има последствия за акциите на Credit Suisse, които паднаха с близо 65%, водейки до огромни загуби за акционерите. Към момента на придобиването Credit Suisse ще има съотношение цена/счетоводна стойност от 0,054.

В отговор, правителството на Швейцария избра да увеличи финансовия спасителен пояс до 100 милиарда долара – ход, който се очаква да донесе решаваща подкрепа и стабилност на банковия сектор на страната. 

Основната цел на това не съвсем доброволно сливане е да се осигури по-сигурно бъдеще за клиентите на Credit Suisse и да се предотвратят широко разпространени негативни последици в банковия сектор. 

Само времето ще покаже дали този ход ще бъде достатъчен, за да успокои пазарите…

 

Предупреждение за риск:

Предупреждение за риск: Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

76% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , .

Вашият коментар