Марк Зукърбърг действа срещу собствената си компания, призовава за по-стриктни регулации върху социалните мрежи

Марк Зукърбърг говори за сигурността на данните

Източник: Делтасток

Марк Зукърбърг за пореден път гласува “За” в полза на по-засилен регулаторен натиск върху социалните мрежи, като при това той бе напълно наясно как това би могло да се отрази на приходите на собствената му компания.

 

Къде

На 15 февруари, събота, Зукърбърг предприе пътуване до Европа, за да присъства на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, Германия, както и за да се срещне с Изпълнителната комисия на Европейския съюз в Брюксел.

По време на конференцията, основателят на Facebook призова правителствата да изготвят по-добри регулаторни механизми, пряко засягащи социалните платформи. По негово мнение, тези регулации следва да адресират четири основни проблема, с които потребителите на всяка такава платформа често се сблъскват, по-конкретно:

 

 – Влиянието на платформата върху изборния процес и резултатите

– Разпространението на зловредно или подвеждащо съдържание

– Проблеми, засягащи сигурността на личните данни на потребителите

– Твърде лесния пренос на данни от платформа на платформа

 

Какво

В речта си, основателят на най-голямата социална мрежа в света предложи идеята за изцяло нова система от регулации, базираща се на смесица от някои от вече наложените правила в сектора на телекомите и медийните компании.

 

“В момента съществуват две обобщаващи представи, които считам, че хората прилагат за вече съществуващите индустрии – едната включва неща като вестници и медийни канали, а другата включва телекомите . . . Считам, че ние трябва да се позиционираме някъде между тези две представи.”

 

Този призив към регулаторни действия идва в момент, когато социалните мрежи започват да разполагат с все по-голяма власт над потребителите си и личните им данни – проблем, с който Зукърбърг изглежда е добре запознат.

 

“Не считам, че частните компании трябва да взимат толкова много решения самосиндикално, особено когато тези решения засягат основни демократични ценности . . . Трябва да се стремим да балансираме стремежа към иновативно мислене със задължението ни да опазваме данните и поверителността на всеки човек”.

 

Защо

Зукърбърг призна, че прилагането на такива регулации би могло да има отрицателен ефект върху печалбите в този сектор за краткосрочен период в бъдещето. Причината е, че те най-вероятно ще възпрепятстват свободния обмен на данни между компаниите (в това число и на Facebook), както и че ще понижат ефективността на използваните от тях продукти и услуги.

Нещо повече – според него най-засегнати от промяната ще са по-малките бизнеси, които често не разполагат с необходимите ресурси, за да могат самостоятелно да извършват подробни анализи на данни или пък да провеждат рекламни кампании. Като допълнение, Зукърбърг също разкри, че напълно подкрепя въвеждането на по-високи данъци в европейския технологичен сектор: “Приемаме, че това би означавало да плащаме по-високи данъци и да го правим на различни места и по различен начин.”

От друга страна, допълнителните регулации биха възвърнали част от изгубеното и така важното за бизнеса доверие на широката общественост и държавните служители. Според Зукърбърг рисковете си заслужават, тъй като и двете страни ще спечелят в дългосрочен план. Разбира се, шефът на Facebook не изключи и възможността правителствата да не предприемат нищо, във връзка с което той коментира следното:

 

“При отсъствието на такива регулации ние ще се опитваме да направим най-доброто, на което сме способни . . . Но съм на мнение, че отговорите на много от въпросите, засягащи баланса между различните социални права, не е достатъчно да са правилни само за нас . . . а да са правилни и за широката общественост”.

 

Как Facebook решава този проблем

 През 2018 г., Facebook въведе нови политики с цел по-доброто проследяване на всички реклами в платформата, свързани с политическа дейност. Една от големите промени включваше изискването към всяка такава реклама да бъде посочена коя личност или организация я е спонсорирала.

Освен това, копие на всяка една такава реклама може да бъде лесно намерена и разгледана от широката общественост в специална база данни. Всяко копие се съхранява там в срок от 7 години след първоначалната публикация на рекламата, преди то да бъде изтрито.

 

“Бюджетът ни [по одобрение на съдържанието] днес е в пъти по-голям от общите приходи на компанията когато излязохме на пазара през 2012 г. и се радвахме на 1 млрд. потребители”.

 

Според Зукърбърг към момента екип от 35 000 души е нает с едничката цел да разглежда съдържанието на платформата и да следи за проблеми със сигурността. Благодарение на скорострелния напредък в алгоритмите, захранвани от изкуствен интелект, основателят на Facebook твърди, че всеки ден от платформата биват изтрити над милион фалшиви акаунти.

 

Защо регулации в сектора наистина са наложителни

Технологичните гиганти и особено разработчиците на социални мрежи са на мушката на много от правителствата по света от известно време насам, най-вече поради невъзможността им ефективно да ограничат разпространението на невярна информация. Всъщност се счита, че именно Facebook оглавява класацията в листата на въпросните правителства.

В миналото, например, срещу компанията бяха повдигнати обвинения по повод предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Освен това, тя трябваше да се справи и с PR кошмара, който се развихри покрай скандала с Cambridge Analytica, а в момента социалната мрежа се разследва и от четири независими антитръстови комисии в САЩ

Въпреки критиките, социалната платформа все пак докладва, че броят активни потребители във Facebook, Messenger, Whatsapp и Instagram продължава да нараства, като по последни официални данни бройката е достигнала 2,9 млрд. активни потребители на месечна база.

След всичко казано до момента, все пак следва да се отбележи, че компанията предприема стъпки в правилната посока и действително се стреми да предотврати подобни премеждия занапред. Единствено времето ще покаже доколко ефективни ще се окажат всички взети мерки, както и до каква степен Зукърбърг наистина е склонен да се бори с нарастващото влияние на социалните мрежи над потребителите.

 

***


Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading – натрупайте солиден опит и изпробвайте и най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда без риск от загуба на реалните ви средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , .

Вашият коментар