Мeta обяви дивидент за първи път и надмина очакванията за печалби

Meta – компанията-майка на Facebook, отново влезе в заглавията с впечатляващия си отчет за приходите за четвъртото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите за печалба, приходи и ръст на потребителите. Заедно с отчета, компанията обяви и първо  изплащане на дивиденти за нейните инвеститори. Тази новина доведе до скок от 15% в цената на акциите на компанията.

Дивидентът

Дивидентът е от 50 цента на акция, а кешовите резерви на компанията нараснаха до 65,4 милиарда долара спрямо 40,7 милиарда долара в края на предходната година. Освен това, Meta обяви огромна програма за обратно изкупуване на акции на стойност 50 милиарда долара.

Отчетът

  • Печалба на акция (EPS): $5,33, очаквани $4,96.
  • Приходи: 40,1 милиарда долара, надхвърлящи прогнозата от 39,18 милиарда долара.
  • Значително подобрение на оперативния марж до 41%,
  • Дневните активни потребители достигнаха 2,11 милиарда, а месечните активни потребители достигнаха 3,07 милиарда, като и двете стойности са над очакванията.

В отчета имаше и още една изненада – растежът на рекламния бизнес надминава този на Google. Тези резултати идват от напредъка в областта на изкуствения интелект, растежа на броя потребителите и продажбите на дигитални реклами, заедно със значително намаляване на разходите чрез съкращения. Четвъртото тримесечие отбеляза 25% увеличение на приходите до 40,1 милиарда долара и скок на нетния доход с над 200% до 14 милиарда долара. Перспективите пред Meta остават положителни, като прогнозите за приходите надвишават очакванията на Уолстрийт.

Това не само демонстрира колко стабилна е Мeta, но и потвърждава позицията ѝ на водещ играч в технологичната индустрия. С инвестиции в AI и стратегически подход, Meta остава добре позиционирана на пазара.

Предупреждение за риск:

Тази статия е само с информационна цел и не е препоръка за покупка или продажба за нито един от финансовите инструменти, анализирани тук.

Делтасток не поема отговорност за грешки, неточности или пропуски в тези материали, нито носи отговорност за вреди, произтичащи от това, че някое лице се доверява на информацията на тази страница.

59% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват CFD с този доставчик.

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , .

Вашият коментар