На изчезване ли са активите-убежища?

Векторна графика на инвеститор, борещ се с мечи пазар

Източник: Dreamstime

Време за четене: 5 минути

Само за броени месеци пандемията COVID-19 прерасна от заплаха за всеобщото здраве в световна финансова криза. Последвалите поголовни разпродажби и трансфери на средства към т. нар. активи-убежища, като златото, държавните облигации и японската йена, бързо отслабиха фондовите борси до степен, сравнима единствено с най-големите крахове в пазарната история.

Масовият и почти едновременен преход на инвеститорите от средно- и високорискови пазари към традиционно силни активи във времена на криза неизбежно ни кара да си зададем следния въпрос: какви рискове крият инвестициите в активи-убежища през 2020 г.?

В исторически план на пазарите винаги са съществували рискови активи и такива, които предлагат защита (а в някои случаи дори и печалба) на инвеститорите във времена на войни, пазарни кризи и други пагубни за световната икономика събития. 

С течение на времето, сред най-популярните “сигурни” активи са се превърнали:

 

– Златото

 -Щатският долар

– Швейцарският франк

– Японската йена

 -Щатските държавни ценни книжа

 

На пръв поглед, този списък предлага достатъчно възможности за диверсификация и хеджиране за инвеститорите по време на силно волатилни периоди. Всичко това, обаче, се промени с безпрецедентното нахлуване на COVID-19 на пазарите.

 

Какво показа проучването на JPMorgan & Chase

Миналия месец финансов екип на JPMorgan & Chase хвърли сянката на съмнението, че активите-убежища вече не предлагат нивото на защита, на каквото до момента са свикнали инвеститорите по света. Според скорошни проучвания на банката много от традиционните активи-убежища през септември са се представили значително по-слабо от очакваното. Нещо по-лошо: тези активи са записали най-лошото си представяне за повече от десетилетие.

 

“За онези от вас, които търсят възможности за хеджиране, в момента тази обичайна  кошница от активи е почти толкова ефективна, колкото застраховка срещу пожар, покриваща само една от спалните в къщата ви”.

Джон Норманд, анализатор в JPMorgan

 

Подобно на много други преди това, и тези експерти предупредиха, че щатските държавни облигации предлагат все по-малки възможности за диверсификация след като Федералният резерв свали лихвите близо до нулата по-рано тази година.

 

2020 – годината, в която златото се превърна в спекулативен инструмент

Агресивната парична политика на Федералния резерв на САЩ и решението му да запази лихвените проценти ниски като начин да се противопостави на опустошителния ефект на COVID-19, доведе до една от най-добрите години за благородния метал. От началото на годината, златото е поскъпнало с близо 25%, а исторически връх бе постигнат още през месец август (над $2000 за тройунция).

Силното представяне на златото раздели инвеститорите на два лагера: на тези, които все още вярват, че благородният метал им осигурява достатъчна защита в настоящите условия, и онези, според които на този етап металът не се отличава особено от акциите.

Delta Trading графика на представянето на златото през 2020 г.

Високата волатилност през 2020 г. отне титлата на актив-убежище на златото. | Източник: DeltaStock

Главните съмнения в надеждността на благородния метал идват от това, че през годината се наблюдава усилена спекулация с деривати и акции на компании с ниски, нулеви и дори отрицателни печалби

Според Саймън Михайлович, съосновател на Tocqueville Bullion Reserve – компания, занимаваща се със съхранение на физическо злато на частни инвеститори и институционални клиенти, сигурността на ценния метал произлиза именно от това, че той се намира извън финансовата система. Това, което наблюдаваме в момента на пазара, са опити от страна на пазарните участници да инвестират в злато чрез различни финансови продукти, като например борсово търгувани фондове, които позволяват да се спекулира с цените на благородния метал без те физически да го притежават.

Освен това, по думите на други скептици, лесният достъп до финансовите пазари през приложения за търговия направиха инвестициите в злато много по-достъпни за начинаещите трейдъри, което допълнително помогна на благородния метал да се изстреля до нови висоти.

 

Криптовалутите – обещаваща, но недостатъчно добра алтернатива

При цялата тази икономическа каша не е чудно, че все повече се търсят алтернативни и по-устойчиви средства за диверсификация. През последните години, криптовалутата Bitcoin бе многократно посочвана от анализатори като новото попълнение в редицата на активите-убежища. Достатъчно е, обаче, само да погледнем представянето на криптовалутата през тази година, за да видим, че цената ѝ се срина почти паралелно с тази на фондовите пазари.

Delta Trading графика на представянето на биткойн през 2020 г.

Криптовалутите се славят с много неща, но стабилността не е едно от тях. | Източник: DeltaStock

И докато Bitcoin все пак успя да възстанови голяма част от стойността си през август след първоначалния крах до $4000, резките промени в цената не дават възможността тя да бъде категоризирана като актив-убежище. Друга причина, поради която е трудно тази криптовалута да бъде определена за пристан на инвестициите по света е, че тя много по-трудно може да се обмени срещу която и да е държавна валута в сравнение с осребряването на чек или тегленето на пари от банкомат.

 

Какво друго могат да направят инвеститорите, за да предпазят средствата си?

От всичко казано до момента можете да останете с впечатлението, че убежищата на пазарите всеки ден стават все по-малко, а инвеститорите все повече се примиряват с мисълта да пропуснат евентуални печалби и да сложат парите си на сигурно “под възглавницата”.

Всъщност, все още няма причина инвеститорите да зачеркнат активите-убежища от финансовата си стратегия, но те все пак трябва да сменят досегашния си подход, ако искат да увеличат шансовете си за успех. Така например, екипът на JPMorgan & Chase съветва използването на всички убежища наведнъж, с цел да се избегне пълната загуба на средства, в случай че инвеститорът е заложил само на един инструмент.

Сред някои от препоръчаните от банката комбинации от активи, са:

 

– Японската йена спрямо всички валути

– Златото спрямо всички валути

– Щатският долар спрямо валутите на развиващите се пазари 

 

Според банката тези кошници с инструменти са добра възможност поради факта, че отчитат повишения от 60% до 80% от основните спадове на фондовия пазар. Според други анализатори е добра идея да се проучат и акциите на компании, за които се изплащат устойчиви и нарастващи дивиденти, тъй като глобалната обща доходност на облигациите към момента е под 1%.

Всички, обаче, са единодушни за едно: нужно е цялостно преразглеждане на традиционния модел на инвестиране, в който портфолиото е съставено от 60% акции и 40% държавни облигации, и адаптацията му към новите условия, наложени от COVID-19.

***

Открийте безплатна сметка с €10 000 през Delta Trading. С демо сметка можете да търгувате всяка от препоръчаните от JPMorgan & Chase комбинации от активи и още много други инструменти в реална пазарна среда, без риск от загуба на средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар