На прага на нова бизнес епоха: кои са победителите и губещите от COVID-19

Източник: Unsplash.com | Автор: Braden Collum

Време за прочитане: 6 минути

Само за няколко месеца короновирусната пандемия с лек замах разклати световната икономика из основи, коренно промени ежедневието ни и доведе до безпрецедентни нива на безработица в цял свят. 

И докато нарушените вериги за доставки изправиха много компании пред сериозен риск от фалит, за някои сектори вирусът се превърна в неочакван трамплин към успеха. Нека разгледаме кои са победителите и губещите в схватката с COVID-19.

Победителите

 

Онлайн решения за бизнеса

В момент, в който повечето хора не смеят да напуснат пределите на домовете си и работят от вкъщи, приложенията за видеоконферентни разговори се намират в своя апогей.

Така например, въпреки слабия старт в началото на април, акциите на доскоро слабоизвестния разработчик Zoom се покачиха с над 50% от началото на тази година, а потребителската база се е разраснала от 10 млн. до цели 200 млн. души. Въпреки това, компанията си остава една от най-волатилните на пазара.

 

“Само си помислете колко много време обикновено губим, докато пътуваме за работа. Помислете за въглеродните емисии, отделяни в атмосферата. . . . Оказва се, че целият този процес е излишен за милиони хора по света. Научихме много важен урок, който няма да бъде забравен, а компании като Cisco и Zoom могат само да се възползват от това.”

Джим Крамер, водещ на предаването “Mad Money” за CNBC

 

Разработчиците на платформата за дистанционен достъп TeamViewer също се похвалиха със “значително повишено търсене”, докато главният изпълнителен директор на популярната чат програма Slack сподели, че към края на март компанията е отчитала рекорден брой потребители ден за ден. Тенденцията не подмина и Microsoft, чиято платформа Microsoft Teams достигна 44 млн. потребители, или скок от 40%, за седмица.

 

Онлайн търговия и доставки по домовете

Какво бихте направили, ако правителството ви настоява да си останете вкъщи? Много хора откриха решението в лицето на онлайн пазаруването.

Безспорният крал в този сектор е Amazon, който през месец април достигна рекордни цени за акция. Всъщност, през последните няколко месеца гигантът в онлайн търговията е дотолкова затрупан с поръчки, че към момента на публикуване на статията си търси 100 000 нови служители. В подобно положение се намира и канадската платформа за създаване на интернет магазини и онлайн търговия Shopify, която също се похвали с висока доходност и рекордни цени за акция.

Не особено изненадващо, доставките на храна по домовете също са в своя разцвет. Тук рекордьорът е Domino’s Pizza, който през последните три месеца отчете силен ръст от 4,4% в продажбите и също търси да наеме нова работна ръка.

 

Фармацевтичната индустрия

Логично е да се предположи, че COVID-19 единствено засили търсенето в този сектор. Тук особено добре се представят компании като: 

 

– Moderna: разработва ваксина срещу вируса

Roche: главен снабдител на COVID-19 тестове

Gilead: държи правата върху лекарството Remdesivir, което в момента се тества като потенциално лечение срещу коронавируса и което вече е официално разрешено за спешна употреба в САЩ и в Япония за хора с напреднали симптоми

 

Телевизия и гейминг

Затворени между четири стени, все повече хора търсят отмора и бягство във виртуалния свят. Това доведе до рекордни продажби на компютърния и конзолния пазар за видеоигри, като сред по-големите играчи в момента се открояват Activision Blizzard, Take-Two Interactive, както и Nintendo с превърналата се в хит игра Animal Crossing за Nintendo Switch.

Съвсем естествено е с бума на пазара за игри да се увеличи и пазаруването на компютърни компоненти за гейминг ентусиасти, предлагани от водещите марки AMD и NVIDIA – видеокарти, процесори, рам памети и други компоненти и дори конзоли редовно са вън от складова наличност.

Със затварянето на киносалоните, киното се прехвърли на телевизионния екран в хола. Платформи за стриймване на видео съдържание като Netflix, Amazon Prime Video, и Disney+ отчитат нови и нови потребители всеки ден, а доходността им продължава да нараства.

Така например, Netflix се похвали с 16 млн. нови абонати от началото на годината, а фактът, че компанията вече предварително е заснела цялото си съдържание за 2020 г. ще ѝ позволи да продължава да предлага ново съдържание на зрителите си през следващите месеци. Сравнително новата платформа на Walt Disney пък вече има вече близо 55 млн. абонати като с това се превръща в директен конкурент на Netflix.

 

5G пространството

Все по-масовото въвеждане на 5G мрежите в офисното пространство ще позволи на служителите с дистанционен режим на работа да вършат задълженията си с незначителни забавяния, което пък ще направи работата им от вкъщи по-приятна, а доходите на компаниите, които се възползват от новия формат – още по-внушителни.

Сред по-големите играчи в американския 5G сектор се открояват Qualcomm и Verizon Communications.

Губещите

 

Транспортният сектор

Принудителният престой вкъщи доведе до това Uber да съкрати хиляди работни места, Boeing да поиска заем от $60 млрд., а продажбите на автомобили във Великобритания да се сринат до нива, невиждани от 1946 г. насам.

Що се отнася до глобалната авиоиндустрия – може би най-засегнатият транспортен сектор, експерти предвиждат, че “ремонтът” на финансовите щети, нанесени от коронавируса, ще са с приблизителна стойност от $200 млрд.

 

Туристическият сектор

Едни от най-засегнатите бизнеси от пандемията безспорно са хотелиерските вериги и заведенията за хранене. Така например, социалното дистанциране принуди Airbnb да разпусне четвърт от служителите си, или около 1900 души. Платформата за ревюта на туристически и обекти за обществено хранене и забавления Yelp, пък, направи този ход броени седмици след началото на кризата след като милиони барове и ресторанти по света внезапно затвориха врати.

По данни на Американската туристическа асоциация, близо 5 млн. работни места в сектора се очаква да бъдат съкратени. За сравнение, това са малко над 25% от общия брой служители, работещи в туристическата индустрия в САЩ. 

 

Петролният пазар

През последните два месеца рядко ни се е налагало да запалим колата в търсене на нови приключения и това директно се отрази на цените на петрола. Според Международната агенция по енергетика, търсенето на суровината в глобален мащаб е на път да осъществи първия си най-голям спад на годишна база от 2009 г. насам.

Така например, през месец май 2020 г. цените за  барел във фючърсните договори за доставки достигнаха рекордно ниски дъна – под $-37. 

 

Инвестиционното банкиране

Хиляди инвестиционни банкери в Лондон и Ню Йорк са на път да загубят работата си поради срив в броя на дневните поръчки. Така акциите на водещи банки в САЩ като JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup отчетоха спад от над 30% в цените на акциите си от януари месец насам.

 

Търговията на дребно

При силно оределия наплив на посетители във физическите магазини, много бизнеси както в САЩ, така и в Европа и Азия не видяха смисъл да държат вратите си отворени и обявиха, че временно ще затворят част или всички от своите обекти до края на ограничителните мерки. Това, разбира се, предполага да доведе до милиони и милиарди в пропуснати ползи и до стремглавото стопяване на наличните кешови средства, което би направило възстановяването на сектора бавен и сложен процес.

 

Спортните събития

Италия, която е сред най-силно засегнатите от разпространението на COVID-19, отмени всичките си спортни събития. Франция, Германия и Великобритания също последваха примера ѝ, а футболните турнири Копа Америка 2020 и Евро 2020, както и Олимпиадата в Токио, официално се отлагат за догодина.

 

Кинотеатрите

Докато компании като Netflix и Walt Disney се възползват от застояването ни по домовете, големите вериги кинотеатри остават “на сухо”. Някои анализатори са на мнение, че над филмовата индустрия в световен мащаб са надвиснали загуби от $5 млрд. поради намалените приходи във връзка с отложените кинопремиери, както и поради някои наложени ограничения върху заснемането на самите филми.

***

Все още нямате сметка за търговия? Открийте безплатна сметка в Delta Trading и тествайте всевъзможни стратегии в реална пазарна среда, без риск за реалните ви средства.

 

Имате изградена стратегия за търговия и достатъчно опит на пазарите?

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар