Най-важните изводи от речта на Джером Пауъл в Джаксън Хоул

Миналата седмица, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изнесе дългочакваната си реч на годишната конференция за икономическа политика в Джаксън Хоул. Изявлението, което привлече вниманието с ястребовия си тон, очерта ангажимента на Федералния резерв за борба с инфлацията и изложи предизвикателствата пред текущия икономически пейзаж.

 Основен извод: Ангажиментът за справяне с инфлацията 

Джером Пауъл подчерта, че основната задача на Федералния резерв е да свали инфлацията до целта от 2%. През последната година Фед затегна паричната си политика, за да се справи с проблема. Пауъл сигнализира, че е готов да повиши допълнително лихвените проценти, ако е необходимо, и да поддържа политика на високи лихвени проценти, докато не се увери, че инфлацията намалява устойчиво.

 Напредък досега: Спадът на инфлацията 

 Първоначални причини и реакции 

Според Пауъл високата инфлация първоначално е била резултат от сблъсък между силното търсене и свързаните с пандемията ограничения на предлагането, но той пропусна да спомене експоненциалното увеличаване на паричната маса и стимулите, които бяха въведени. Федералният комитет отговори, като повиши основния лихвен процент през март 2022 г. Това затягане имаше за цел да забави съвкупното търсене, като даде време на предлагането да навакса.

 Актуални тенденции 

Общата инфлация, представена от личните потребителски разходи (PCE), е спаднала от връх от 7% през юни 2022 г. до 3,3% през юли 2023 г. Пауъл, обаче, предупреди, че цените на храните и енергията, които са повлияни от нестабилни глобални фактори, могат да предоставят подвеждащ сигнал за бъдещата посока на инфлацията.

 Основна PCE инфлация 

Фокусирайки се върху основната PCE инфлация, която изключва храните и енергията, Пауъл отбеляза, че тя е достигнала връх от 5,4% през февруари 2022 г. и оттогава е намаляла до 4,3% през юли 2023 г. Въпреки че това е окуражаващо, Пауъл предупреди, че това е само началото на дългата битка за постигане на целта за инфлация от 2%.

 Основни фактори: Намаляване на базовата PCE инфлация 

 Инфлация на стоките надолу 

Инфлацията на основните стоки, особено за дълготрайни стоки като моторни превозни средства, намаля рязко поради по-строгата парична политика и бавното отслабване на разминаването между търсенето и предлагането.

 Инфлация на жилищните услуги надолу 

По-високите лихвени проценти доведоха до удвояване на лихвите по ипотечните кредити през 2022 г., което доведе до спад на броя на жилищата в строеж, продажбите и ръста на цените на жилищата. Пауъл отбеляза, че в резултат на това измерената инфлация на жилищните услуги е започнала да намалява.

 Инфлация на нежилищните услуги остава стабилна 

Отчитайки над половината от основния PCE индекс, инфлацията на нежилищните услуги остава стабилна. По-нататъшният напредък в този сектор е от съществено значение за възстановяване на ценовата стабилност.

 Икономически перспективи и рискове 

 Икономически растеж 

Очаква се рестриктивната парична политика да доведе до икономически растеж, който е по-нисък от текущата тенденция. Пауъл, обаче, изрази загриженост относно признаците, че икономиката може да не се охлажда, както се очакваше, цитирайки стабилния растеж на БВП и потребителските разходи. Това означава, че работата на Фед не е приключила и може да се наложи да продължи да покачва лихвите.

 Условия на пазара на труда 

Пазарът на труда показа признаци на възстановяване на баланса с постепенно отслабване на натиска върху заплатите. Въпреки това Пауъл предупреди, че всяко доказателство за продължаващо покачване на заплатите може да оправдае промяна в паричната политика.

Несигурност и управление на риска

Управлението на паричната политика включва справяне с рисковете от правенето на твърде малко или твърде много. Пауъл подчерта значението на гъвкавото разработване на политики на фона на несигурността, свързана с разминаването между търсенето и предлагането и динамиката на пазара на труда.

Заключение: Предпазлив път напред

Джеръм Пауъл завърши, като подчерта, че Федералният резерв ще действа внимателно, вземайки политически решения въз основа на изчерпателни данни и развиващите се икономически перспективи. Крайната цел е да се възстанови ценовата стабилност – критичен елемент за постигане на целите на мандата на Федералния резерв. 

Тази реч потвърждава отново ангажимента на Федералния резерв за справяне с инфлацията, като същевременно признава предизвикателствата и несигурността, които предстоят.

Шансовете за повишение на основния лихвен през септември в момента са 20% и 46% за ноември според данни Chicago Mercantile Exchange.

Ивайло Чаушев,

Главен пазарен анализатор

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , .

Вашият коментар