Научете всичко за държавно подкрепената електронна валута на Китай

Изображение на електронен ренминби

Източник: Depositphotos

Време за прочитане: пет минути

През последните няколко месеца, Китай усърдно се труди над създаването на електронен еквивалент на националната им валута – китайският юан. В случай на успех, “е-юанът” би се превърнал в първата такава валута, официално пусната в обращение от водеща икономическа сила.

Въпреки това, съществуват известни притеснения относно възможността на правителството да злоупотреби с правомощията на новата разплащателна система, с цел още повече да засили наблюдението над гражданите в цялата страна.

 

Какво представлява е-юанът?

В Китай електронните валути далеч не са новост. Всъщност, дигиталната икономика на нацията, оглавявана от Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, е изпреварила тази на Запада до такава степен, че ще ви бъде трудно да откриете китаец, плащащ кафето си с “хартиени пари” – за тамошното население, повечето разплащателни дейности отдавна са се прехвърлили в мобилните приложения за електронно разплащане.

Този път, обаче, нещата са по-различни. Все още без официално наименование, електронната версия на юана (още известен като ренминби) е на път да се превърне в първата валута, чиято стойност е подкрепена от централна банка, като четирите най-големи търговски банки в страната вече провеждат тестове на вътрешно ниво. Тъй като валутата е подкрепена от държавата, тя ще бъде с еквивалентна стойност на редовна банкнота или монета с тази разлика, че ще бъде съхранявана във виртуални, вместо във физически портфейли.

Сред предимствата на узаконената електронна валута се откроява възможността да се извършват банкови трансфери без наличието на банкова сметка, което ще предостави на близо 225 милиона души в страната, чието местоположение иначе ги лишава от каквато и да било форма на банкиране, достъп до най-различни финансови услуги. Тъй като виртуалните пари ще могат да се проследяват в пъти по-лесно от хартиените, се очаква употребата на е-юана да доведе и до спад във финансовите измами и други незаконни дейности.

 

Защо се създава такава валута?

Според управляващите необходимост от електронен юан е съществувала още през 2014 г., когато във финансовата система на страната настъпва технологична революция. Друга причина за създаването на валутата е, че само през 2019 г. общите приходи от мобилни трансакции са достигнали 347 трилиона юана ($49 трилиона) – огромна сума, която трудно може да се регулира чрез традиционни методи на банкиране. Не на последно място, китайското правителство твърди, че електронният юан ще предостави по-добра защита на потребителите и ще спомогне за борбата с инфлацията.

Новата разплащателна система вече се прилага в градовете Шънджън, Суджоу, Чънду и Шънган от началото на април тази година, като някои правителствени служители се очаква да получат първите си “електронни” заплати още в началото на май.

 

Е-юанът като законодателно средство

При прилагането на електронната валута политиците ще трябва да са особено внимателни да не застанат на пътя на други източници на парични потоци, като например банковите депозити. Последното, например, би лишило тамошните банки от възможността да предоставят заеми. Освен това, налагането на валутата би могло да си съперничи с дейността на Alibaba Group Holding и Tencent Holdings – разработчиците на успешните приложения за разплащания Alipay и WeChat.

Смята се, че това може да е умишлен ход от страна на правителството. Според властите, твърде много от финансите на страната минават през шепа големи корпорации.

 

“За нас тези големи технологични компании са източник на много предизвикателства и финансови рискове. . . . Разбирате ли: в тази игра, победителите взимат всичко, така че монополистите представляват проблем за нас”.

Ий Ганг, управител на Народната банка на Китай

 

Не всички са съгласни с плана на Китай

Към момента, проследяването на хартиената версия на ренминби става все по-трудно поради факта, че повечето кешови трансакции се случват офлайн, докато данните за самите трансакции, ако изобщо такива са налични, са прекалено разпръснати, за да може да се следят ефективно от Народната банка на Китай.

С новата електронна валута китайското правителство ще има безпрецедентен контрол върху входящия и изходящия паричен поток на страната. С помощта на е-юана, държавните служители ще могат много по-ефикасно да проследяват опитите за пране на пари или укриване на данъци. Освен това те биха могли да ограничават и максималния размер на дадена трансакция или дори да изискват от хората да си уговарят срещи с упълномощени за целта лица преди да им бъде разрешено да прехвърлят по-големи суми пари.

 

“Въпреки че от гледна точка на обикновения потребител няма чак такава голяма разлика, от гледната точка на провеждания от народната банка надзор, бъдещите начини на финансиране, заплащанията, бизнесите и социалното управление – за всички тях електронната валута е огромна промяна”.

Сю Юан, доцент в Пекинския университет

 

Съвсем разбираемо, почти неограничените възможности на електронния юан притесняват немалко хора, които се чудят дали валутата не е поредната фаза в развитието на социалната рейтингова система на правителството, при която примерните граждани се награждават с по-висок рейтинг и привилегии, докато “непослушните” търпят наказания и ограничения.

 

Равносметката

С изключение на няколкото вътрешни теста, все още не е ясно кога точно новата валута ще бъде официално въведена в Китай. Дори тогава най-голямата инвестиционна банка в страната CITIC Securities смята, че на електронния юан ще са му необходими няколко години, за да замени едва 10% от физическите пари, които в момента са в обращение.

Все още не се знае и дали електронната валута ще може да напуска пределите на страната – ако това се случи, възможността за създаване на мигновени международни трансфери би могъл да подтикне и останалия свят постепенно да адаптира разплащателния модел на Китай, а на някакъв етап и самата електронна валута.

В същото време огромната власт, която е-валутата дава на управляващите, би могла да разгневи иначе радушните към новите финансови технологии китайски потребители, които сега биха могли да сметнат намесата на правителството за прекалена.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Открийте демо сметка в Delta Trading – натрупайте солиден опит и изпробвайте и най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , .

Вашият коментар