Научете всичко за Saudi Aramco – най-мащабното IPO в историята на пазарите

Сауди Арамко IPO

Източник: DeltaStock

На 5 декември тази година Saudi Aramco привлече $25,6 млрд. в най-мащабното първично публично предлагане в историята на пазарите. 

Компанията започна да предлага акциите си още през 17 ноември тази година, като близо 33% са били предварително запазени за местните инвеститори на дребно.

Притежаваният от саудитското правителство петролен гигант бе оценен на 32 риала ($8,53) за акция, или сумата от $1,7 трилиона, което официално направи Saudi Aramco най-голямото IPO изобщо.

Макар и далеч под очакванията от $2 трилиона на спечелилият си противоречива слава саудитски принц Мохамед Бин Салман, тази сума все пак е повече от достатъчна, за да задвижи амбициозните му планове за пълно национално преустройство.

Но за да разберем защо IPO-то на Saudi Aramco е едно от най-дългоочакваните събития във финансовия свят и дали то представлява добра инвестиция на този етап, трябва да превъртим лентата от самото начало.

 

Кой стои зад Saudi Aramco?

Пълното официално име на компанията е Saudi Arabian Oil Company, като първоначално тя се е казвала Arabian-American Oil Company. Противно на модерните схващания, тя е плод на съвместните усилия на Саудитска Арабия и на калифорнийската Standard Oil Company. 

Създадена през 1933 г., компанията първоначално се занимава стриктно със сондажи. Малко след това започва да произвежда и петролни продукти, като в рамките на едно десетилетие достига добив от 500 000 барела на ден. През 1973 г. правителството на Саудитска Арабия купува 25% от компанията, като до края на 70-те нейният дял нараства до 100%.

Днес, Saudi Aramco притежава вторите по мащаб петролни резерви в света и е отговорна за 10% от световното производство и износ на петрол.

 

Колко пари печели компанията?

До скоро финансовото представяне на саудитската петролна компания бе забулено в мистерия. Все пак, наскоро компанията публикува първите си финансови резултати от които стана ясно, че през първата половина на 2019 г. нетната печалба на компанията е $46,9 млрд., а свободният паричен поток – колосалните $38 млрд., или в пъти над постигнатото досега от други компании-империи като Apple и Microsoft.

DeltaStock очаква да предостави на клиентите си възможността да търгуват CFD върху акциите на Saudi Aramco когато бъде предоставена достатъчна ликвидност.

 

Как Saudi Aramco се превърна в най-скъпото IPO?

Първоначалната идея на петролния гигант бе да продаде много акции за много пари (5% от компанията с идеята IPO-то да спечели $100 млрд. от първичното предлагане), но тя разбираемо не допадна на голяма част от инвеститорите. Така ръководителите на компанията бяха изправени пред тежък избор – да смъкнат чувствително цената на акциите или да свият размера на самата сделка.

В крайна сметка размерът на предлагания дял бе намален от първоначалните 5% до едва 1,5%. Това мигом превърна компанията във високо обещаващ нишов пазар и така привлече онези от инвеститорите, които биха си купили акции на Saudi Aramco независимо от тяхната цена.

 

Защо това IPO е голямо събитие за пазарите

За да подсигури успеха на IPO-то, Саудитска Арабия на три пъти занижи данъците на Saudi Aramco, обеща най-големите дивиденти виждани някога и предложи бонус акции на всеки дългосрочен инвеститор. Резултатите от тези рисковани мерки не закъсняха.

Компанията бързо спечели $25,6 млрд. още при първичното си предлагане. Така Мохамед Бин Салман вече разполага с огромна сума, която може да използва, да заздрави икономиката в страната си по проекта Saudi Vision 2030, пострадала поради безжалостното му преследване на заможни семейства, световното недоволство от безкруполното убийство на репортера Джамал Кашоги, както и поради войната в Йемен.

Създаването на IPO-то също така означава, че за пръв път от 1970-те години в компанията ще участват акционери, различни от саудитското правителство. Не на последно място, свежият паричен поток ще спомогне на принца да ограничи зависимостта на Саудитска арабия от петролния бизнес – тенденция, която само се е задълбочавала през годините.

 

Какви са минусите на такава инвестиция?

Както всеки опитен инвеститор би ви казал, зад всяко обещаващо първично публично предлагане се спотайват немалко опасности. Ето някои от притесненията, които вълнуват немалко финансови анализатори в момента.

 

Слаб пазар = ниска цена

Драстичните промени в климата и слабият пазар за суровини правят Saudi Aramco недостатъчно диверсифицирана инвестиция с потенциално ниска ликвидност. Нежеланието на Русия да се включи в допълнителни съкращения на петролната продукция също може да окажат значително влияние на стойността на суровината.

 

По-малкият дял е нож с две остриета

Докато този ход позволи на петролния гигант да продаде акциите си на по-висока цена, той все пак не генерира очакваните приходи. Нещо повече, вместо да се фокусира върху изграждането на комплексна мрежа от международни инвеститори, Saudi Aramco предпочете да продаде голяма част от дяла си предимно на граждани и институции на местно ниво, както и на нейните съседки. Много от банките там дори рекламират заеми на клиентите си с надеждата, че последните ще си купят акции.

Така наблюдаваме следния парадокс – ако цената падне, много от гражданите на Саудитска Арабия биха се почувствали измамени от собственото им правителство. Те вече разчитат на компанията за определени привилегии. Сега те ще разчитат на нея и за приходи от дивиденти, което прави компанията всичко друго, но не и  “диверсифицирана”. 

 

Компанията плаща твърде високи дивиденти

Само в рамките на първите 6 месеца тази година компанията е изплатила на своето правителство дивиденти в размер на $46 млрд.! Опасенията на анализаторите са, че това може да се окаже голям разход за Saudi Aramco. Още повече, че все още няма сериозни причини да се счита, че цената има шанс да премине $60 за барел.

 

Тероризъм и влошаващ се климат

Наскоро петролната индустрия бе атакувана на два пъти от дронове, като общите щети и от двата терористични акта сложиха прът в производството на общо над 5 млн. барела дневно (повече от половината продукция на страната и 5% от световния добив).

Въпреки репутацията си като “чиста нефтена компания” с нулево изгаряне на газ, въпрос на време е утежняващите се климатични условия да принудят еколозите да търсят сметка на Saudi Aramco и да изискват свеждането на вредните емисии до минимум.

 

Какво означава всичко това за инвеститорите

На пръв поглед, новото IPO на Саудитска Арабия е инвестиция от най-висок калибър. Едно по-внимателно проучване, обаче, би разкрило, че продължаващите спорове в ОПЕК, забавящият се световен икономически растеж, резките климатични промени и назряващите терористични атаки правят Saudi Aramco едно високорисково начинание, в което много малка част от инвеститорите биха се престрашили да вложат средствата си.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар