Немските производители докладват най-слабата си активност за последните близо две години

Силуети на промишлени сгради на фона на немското знаме

Източник: Dreamstime | Автор: Birgit Korber

Време за прочитане: 2 минути

През юни, производственият сектор на страната записа невиждано за последните 23 месеца дъно вследствие на отслабена от войната в Украйна и инфлацията икономика.

“Заради особено мрачните перспективи за сектора на производството, бизнес нагласите относно бъдещата активност сега са на най-ниското си ниво от първата вълна на пандемията отпреди две години. Последствията от тези нагласи се изразяват в свиващ се работен пазар, тъй като бизнесите започват да си правят все по-ясна преценка за това колко работна ръка ще им бъде необходима занапред”.

Фил Смит, Асоцииран директор по икономика към S&P Global

 

Какво установи S&P Global

Според предварително проучване, публикувано от щатската анализаторска фирма S&P Global, производственият индекс на мениджърите по поръчките (manufacturing flash PMI) се е свил до 52 пункта за месец юни от първоначалните 54.8 пункта за месец май. Резултатът е значително под очакванията на анализаторите за 54.0 пункта. С други думи, това означава, че производствените бизнеси в страната са получили най-малко нови поръчки за последните близо две години. Въпреки това фирмата отбеляза, че резултати над 50 пункта са все още показателни за ръст в сектора.

 

Какво причини спада?

Сред основните причинители на резкия спад на показателя се нареждат свиващата се експортна дейност на страната, както и по-слабото потребителско търсене там. Те, от своя страна, бяха влошени от фактори като:

 

– Покачващите се цени вследствие на безпрецедентната инфлация

– Световната несигурност, породена от продължаващата война в Украйна

– Отслабената икономика на Китай в резултат на затегнатите COVID мерки

 

Защо това е такъв голям проблем?

Производственият PMI съставлява приблизително една пета от цялата икономика на Германия, поради което е важен барометър на нейното благосъстояние, следен както от трейдъри, така и от инвеститори. Вследствие на резкия спад, немските компании вече докладват най-лошите си бизнес нагласи за бъдещето на сектора за последните две години, като настроенията остават негативни най-вече поради притеснения, свързани с инфлацията, нарушаването на веригите за доставки, и свиващите се продажби.

 

Как се представи секторът на услуги?

Подобно на PMI показателя, и немският сектор на услуги отчете значителен спад до 52.4 пункта през юни, като и този резултат бе под очакванията на анализаторите. Така, общият PMI, проследяващ представянето на производствения сектор и на този на услугите, възлезе на 53.1 пункта, или най-ниското записано дъно за последните шест месеца.

***

Търгувайте CFD върху акциите на някои от водещите производствени титани в Германия, като Bayer AG, BMW, Siemens, Volkswagen, MTU Aero Engines, Beiersdorf AG и други през Delta Trading: платформа с богати възможности за персонализация и над 80 професионални инструмента за пазарен анализ.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар