Nike временно затваря всички физически магазини в САЩ и в други страни поради коронавируса

Източник: Pixabay | Автор: Free-Photos

Във вторник популярната верига за спортни стоки отчете по-добро финансово тримесечие от очакваното благодарение на по-силните онлайн продажби, както и на засилени посещения във физическите ѝ магазини в Северна Америка.

Въпреки това, Nike обяви намерението си да затвори всички магазини в САЩ, Канада, Северна Европа, Австралия и Нова Зеландия до 27 март включително с цел да подпомогне ограничаването на пандемията.

Приходите за акция на компанията надхвърлиха очакванията за 59 цента, докато общите приходи се увеличиха с 5% на годишна база, за да достигнат $10,1 млрд.  (анализатори прогнозираха сумата от $9,8 млрд.). Онлайн продажбите на Nike скочиха с 36%, като повече от 30% от трафика идва от Китай. Позитивната новина изстреля акциите на компанията с 9% в ранните часове на търговия в сряда.

Друга обнадеждаваща информация дойде директно от главния изпълнителен директор Джон Донахю, според когото бизнесът започва да се “възстановява” на китайска почва, след като по-рано коронавирусът бе принудил Nike да затвори магазините си там – ход, който струва на компанията спад от 5% в продажбите.

По думите на Донахю, считано от този вторник, 80% от физическите магазини на компанията в Китай ще възобновят дейността си, като допълни, че ръстът в онлайн продажбите в страната е близо до трицифрен. Нещо повече, компанията се е поучила от опита си в Китай и вече прилага същата бизнес стратегия за магазините в Япония и Южна Корея, като по-късно се очаква същите мерки да влязат в сила и Европа и САЩ. 

 

“На мнение сме, че частният сектор трябва да изиграе съществена роля в опазването на обществото от вируса”, коментира Донахю, като даде за пример усилията на Nike да разработи дизайни за персонално защитно облекло с цел да подпомогне нуждаещите се болници и отделни медицински лица.

 

Към момента компанията се въздържа от изготвянето на прогноза за следващото фискално тримесечие, но сподели, че активноста в Китай “значително забързва ход” с всяка изминала седмица, като през годината компанията очаква региона да се върне към първоначалната си тенденция за ръст в продажбите.

Предстоящи доклади през идната седмица

Пълния списък с отчети за периода 30 март – 3 април можете да разгледате в таблиците по-долу.

Понеделник, 30 март 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ГерманияQSC AGЧетвърто тримесечие на 2019 г.
ГерманияLeoni AGПълен годишен отчет за 2019 г.

Вторник, 31 март 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
КанадаBlackBerry LtdЧетвърто тримесечие на 2020 г.
ВеликобританияSmiths Group Plc
Шестмесечен отчет за 2020 г.
ГерманияNemetschek SEЧетвърто тримесечие на 2019 г.

Четвъртък, 2 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩWalgreens Boots Alliance IncВторо тримесечие на 2020 г.

Петък, 3 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩConstellation Brands IncЧетвърто тримесечие на 2020 г.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар