Новите проблеми на Китай сред кризата в банковата индустрия

В последната седмица устойчивостта на китайската финансова индустрия бе подложена под въпрос, тъй като един от нейните най-големи частни мениджъри на активи и инвеститори в недвижими имоти, Zhongzhi Enterprise Group Co., просрочи плащанията за няколко продукта с висока доходност. С активи на обща стойност 1 трилион юана (138 милиарда долара), това събитие предизвика вълна от притеснения във финансовия сектор.

Преглед на кризата

Късно миналия петък три фирми обявиха, че не успяват да осигурят плащания за продукти, свързани с Zhongzhi Enterprise Group Co. Тази ситуация засили преобладаващите притеснения относно огромната доверителна индустрия на Китай на стойност 2,9 трилиона долара – конгломерат от търговско и инвестиционно банкиране, частни собствен капитал и функции за управление на богатството. Този жизненоважен сектор използва спестяванията на домакинствата за заеми и инвестиции в недвижими имоти, акции, облигации и стоки.

Освен това, настоящите тревоги се засилват от крехкото състояние на китайската икономика, особено след данните за влизането ѝ в дефлация и десети пореден месец на спад на производствените цени. Водещият строителен предприемач в страната, Country Garden Holdings Co., се люлее на ръба на фалита. В същото време лихвите по кредитите на китайските банки се сринаха до най-ниското си ниво от 2009 г.

Тези тревожни развития се отразиха на фондовия пазар, като индексът CSI 300 отчете най-значителната си загуба от миналия октомври. Юанът, китайската валута, също претърпя обезценяване срещу долара.

Исторически погледнато, китайската тръстова индустрия беше предпочитана от богатите, търсещи значителна възвръщаемост на своите инвестиции. Репутацията ѝ, обаче, е опетнена от поредица от пропуснати плащания, особено тези, свързани с недвижими имоти. Регулаторите са все по-разтревожени, стремейки се да ограничат разширяващия се обхват на кризата.

Две компании, Nacity Property Service Co. и KBC Corp., бяха първите, които изнесоха информация за забавените плащания от Zhongrong International Trust Co. В оповестяване на Шанхайската фондова борса KBC свърза отложените плащания с инвестиция от 60 милиона юана с Zhongrong Trust. Друга компания, чиято идентичност не се разкрива, също е докладвала за просрочени плащания по финансов продукт от дъщерно дружество на Zhongzhi и обмисля предприемането на правни стъпки за възстановяване на инвестициите.

Докато Националната финансова регулаторна администрация и Zhongrong Trust остават без коментар по темата, Zhongrong Trust съобщи за съществуването на фалшиви писма в социалните медии, в които се твърди, че компанията прекратява дейността си.

Zhongzhi, хвален в китайските медии като водеща частна финансова холдингова група, беше плод на визията и усилията на Сие Жикун. Под негово ръководство Zhongzhi разшири присъствието си в доверителни компании, частен капитал и управление на богатство. За съжаление, Сие почина през 2021 г. от инфаркт. Групата притежава значителни дялове в множество финансови организации и също така може да се похвали с впечатляващите 4,5 милиарда тона запаси от въглища.

По-голямата картина: Имотният сектор в Китай

Тъй като имотният сектор в страната се сблъсква с множество проблеми напоследък, доверителни фирми като Zhongrong Trust и MinMetals Trust Co. залагат на незавършени проекти за недвижими имоти, надявайки се, че тези начинания в крайна сметка ще генерират приходи, за да изплатят задълженията си.

Настоящите предизвикателства, пред които е изправен Китай, имат по-широки последици от просто непосредствено финансово затруднение. Тази ситуация вероятно ще повлияе силно на общите настроения, водейки до потенциални основни сътресения в китайската икономика. Взаимосвързаността на секторите в икономиките на 21-ви век води и до факта, че ако едно домино падне, това може да предизвика верижна реакция и може много успешно да тласне цялата икономика в низходяща спирала.

В отговор на настоящите икономически предизвикателства се очаква Китай да облекчи финансовите си политики, като се стреми да подобри пазарната ликвидност чрез потенциални намаления на лихвените проценти и въвеждането на парични инструменти за насърчаване на заемането. Същевременно има очаквания за тласък към развитие на инфраструктурата чрез облекчаване на лимитите за заеми, възнамеряващи да стимулират строителството и да насърчат краткосрочния икономически растеж. Всяко повишаване на ликвидността трябва да помогне за подобряване на краткосрочните настроения за пазарите, което прави Hang Seng интересен индекс за следене.

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , .

Вашият коментар