Оптимизиране на къси позиции в индекси с единични акции

Пазарът в САЩ претърпя значителна промяна през последните години, като шепа технологични гиганти контролират по-голям дял от индекса S&P 500. 

Това накара трейдърите да търсят начини да хеджират късите си индексни позиции и да защитят портфейлите си. В тази статия ще се задълбочим в нарастващото господство на Apple Inc. и Microsoft Corp. в S&P 500 и ще проучим как тези акции могат да помогнат за балансиране на рисковете, свързани с късото позициониране при търговия с индекси.

Възходът на Apple и Microsoft

Тъй като влиянието на други големи технологични акции отслабва, Apple Inc. и Microsoft Corp. се очертаха като безспорни лидери в S&P 500. Според нашите изчисления тяхното комбинирано тегло в индекса е достигнало рекордните 13,3% – най-високото ниво, откакто IBM Corp. и AT&T заемат подобни позиции през 1978 г. Това означава, че те са отговорни за изключително голяма част от доброто представяне на основния американски индекс.

Търсене на убежище в технологичния сектор

Инвеститорите все повече се обръщат към технологичния сектор като сигурно убежище на фона на икономическа несигурност, като банковата криза. Това доведе до рали  в други технологични акции като NVDA, META, NFLX и GOOG с печалби от над 80%. Тези акции, комбинирани с MSFT и AAPL, държат над 20% от S&P500.

Източник: TradingView

Стратегии за хеджиране за къси индексни позиции

За да оптимизират своите къси индексни позиции, трейдърите могат да използват лесна, но ефективна стратегия: позиции в акции като Apple и Microsoft. Влизайки в дълги позиции в тези водещи компании, инвеститорите могат да балансират своите къси индексни позиции и да намалят риска, свързан с концентрираното влияние на тези технологични гиганти върху по-широкия пазар.

В заключение, американският пазар, характеризиращ се с нарастващата концентрация на технологични гиганти като Apple и Microsoft, постави нови предизвикателства пред трейдърите, които обичат да се позиционират с къси индексни позиции. 

Възприемайки стабилността и силата на пазарните лидери, търговците могат да се ориентират с увереност във все по-концентрирания пазар. Независимо дали става въпрос за S&P 500 или DAX, включването на дълги позиции в акции като Apple, Microsoft или Rheinmetall, може да осигури по-добро представяне на късите индексни позиции.

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

73% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , .

Вашият коментар